Evropská komise, český text ICEU: Vnitrozemská vodní doprava je pro hospodářský růst v Evropě důležitá

Vnitrozemská vodní doprava může v hospodářském růstu a společenském blahobytu Evropy sehrát významnou úlohu, a proto je třeba na ni klást v evropské dopravní a přepravní politice větší důraz. Tak znějí závěry adresované Evropské komisi a Evropskému parlamentu během konference nazvané „Možnosti vnitrozemské vodní dopravy“, která se konala ve dnech 10. až 12. listopadu v Haagu/Scheveningenu. Za účelem realizace tohoto cíle bylo vypracováno 19 opatření určených nejen Komisi a Parlamentu, ale také jednotlivým členským států EU i představitelům obchodu a průmyslu. Na Evropské komisi se například žádá, aby zařadila akční plán pro vnitrozemskou vodní dopravu do nadcházejícího pracovního programu, a všechny zúčastněné strany se vyzývají k zajištění rychlého zavedení rámcové směrnice týkající se říčních informačních služeb (RIS).

Na této konferenci se v lázeňském hotelu Kurhaus sešli zástupci dopravních a plavebních firem, (evropští) politici, členové Evropské komise, pracovníci mezinárodních nevládních organizací a tvůrci politiky z celé Evropy. Konference byla uspořádaná v rámci nizozemského předsednictví Evropské unie.