Věci veřejné: Vojanovy sady patří Pražanům

22. května 2006 | Věci veřejné, tel: 724 111 779
Místo brigády radost nad záchranou parku! Na 20 dětí si vyzkoušelo kreslířské umění. Nejmenším se nabízí klidný a čistý prostor.

V sobotu 20. května 2006 uspořádala politická strana Věci veřejné kreslířskou soutěž pro děti ve Vojanových sadech. Akce byla vyvrcholením úsilí Věcí veřejných o záchranu těchto sadů. Petice vnímavých občanů a její následné projednávání na dubnovém zastupitelstvu podařilo zabránit projektu, který zamýšlel propojit Malostranské zahrady a přes Vojanovy sady vytvořit stezku pro turisty. Park ovšem i nadále patří pouze obyvatelům Prahy 1. A více než 20 dětí i se svými rodiči to v sobotu náležitě ocenilo. Ti nejmenší se pustili do kreslířské soutěže, kdy se snažili na chodníku Vojanových sadů vytvořit logo tohoto parku. Všechny děti byly oceněny dárky a diplomy a spolu se svými rodiči prožily příjemné dopoledne při velmi a neformálním setkání s představiteli Věcí veřejných.

Akce ale byla původně plánována jako výměna písku na tamním pískovišti. Proto dorazili do Vojanových sadů v pracovním oblečení i ti, kteří si ještě nestačili přečíst poslední číslo časopisu Pražan. Změnu programu ovšem náležitě vysvětlil místopředseda strany Věci veřejné Josef Dobeš: „Rozhodli jsme se na vlastní náklady vyměnit písek na dětském hřišti ve Vojanových sadech. Na velmi špatný stav všech pískovišť na dětských hřištích jsme upozorňovali již v září 2005. Tehdy ovšem nechala naše výzva radnici na Praze 1 naprosto chladnou. Teď se ale situace změnila. V týdnu před plánovanou brigádou vyměnila radnice písek ve všech dětských hřištích na Malé Straně. Na naši žádost pak ještě doplnila písek ve Vojanových sadech. Za této situace by bylo absurdní měnit písek.“ A tak se celá akce změnila v happeningové setkání rodičů, dětí a organizátorů petice, kteří oslavovali záchranu pražských Vojanových sadů.

Politická strana Věci veřejné děkuje občanům Prahy 1 nejen za podpis petice na záchranu Vojanových sadů, ale i za to, že jste byli ochotni společně s námi něco udělat pro své nejbližší okolí.

Petr Kouba
politické strany Věci veřejné