Monika Rychtaříková "> Výsledky soutěže obcí v třídění odpadu za r. 2005 a údaje o recyklaci odpadů v ČR - Ekolist.cz

Ex voto / Eko-Kom: Výsledky soutěže obcí v třídění odpadu za r. 2005 a údaje o recyklaci odpadů v ČR

8. června 2006 | Ex voto / Eko-Kom
Autor: Monika Rychtaříková , tel: 604 534 449
Město Žďár nad Sázavou se stalo vítězem druhého ročníku soutěže obcí „O křišťálovou popelnici“ za rok 2005. Stříbrné místo obsadila Praha a na třetím stupínku se umístila Jaroměř .

V rámci programu konference Odpady a obce, pořádané ve dnech 7. a 8. června 2006 v Kongresovém centru ALDIS v Hradci Králové, byly vyhlášeny výsledky druhého ročníku soutěže obcí „O křišťálovou popelnici“ za rok 2005.

Jedná se o hodnocení obcí v oblasti tříděného sběru využitelných odpadů a dalších činností při nakládání s komunálními odpady. Hodnoceny jsou všechny obce, které jsou zapojeny do systému EKO-KOM.

Hodnocení obcí bylo provedeno zejména na základě údajů, poskytovaných do systému EKO-KOM obcemi a společnostmi nakládajícími s odpady.

V systému bylo v době vyhodnocení (duben-květen 2006) zapojeno 5 337 obcí (cca 9,9 mil. obyvatel). K hodnocení byly použity údaje za rok 2005.

V nultém ročníku soutěže „O křišťálovou popelnici“ zvítězilo město Třinec, v loňském prvním ročníku pak Havlíčkův Brod.
Také letošní vítěz získá putovní pohár ve formě Křišťálové popelnice a šek s peněžitou odměnou.

Další informace:
- PR Agentura Ex voto, Radim Dvořáček, tel. 235 363 135, 604 534 459, radim@exvoto.cz
- Tisková mluvčí EKO-KOM, a.s., Kateřina Šarounová, tel: 777 720 122, sarounova@ekokom.cz

=============================================================================

Výsledky systému EKO-KOM ve využití a recyklaci obalových odpadů za rok 2005

Srovnání ČR s Evropou
Recyklace obalů a obalového odpadu je v České republice jedna z nejlepších v Evropě. Vyplývá to z výsledků za rok 2005 zveřejněných za ČR. Česká republika již loni překročila téměř ve všech parametrech požadavky EU na recyklaci obalů stanovených pro rok 2012.

V porovnání s ostatními státy EU je ČR v recyklaci obalů na předním místě a zejména recyklace plastových obalů je druhá nejlepší v EU. Z hlediska skutečné ochrany životního prostředí je nejvýznamnější to, že ČR má jedno z nejnižších množství odstraněného obalového odpadu na obyvatele v EU. To znamená, že Česká republika patří k zemím, kde se skládkuje a spaluje nejméně obalových odpadů na obyvatele.

Výsledky systému EKO-KOM ve využití a recyklaci obalových odpadů za rok 2005

Společnost EKO-KOM, a.s. sdružuje ve svém systému 21 502 podniků a společností, které v roce 2005 vyprodukovaly více než 774 tisíc tun nevratných obalů. Využití nalezlo 464 640 tun odpadů z obalů, což reprezentuje 13% nárůst oproti roku 2004. Systém EKO-KOM zajišťuje zpětný odběr a využití také průmyslových obalů, které jsou tvořeny především přepravními a skupinovými obaly, z nichž okolo 80 % jsou papírové obaly. Bylo zrecyklováno více než 296 tisíc tun těchto obalů.

Z příspěvků podniků byly v roce 2005 financovány náklady na sběr a třídění obalové složky komunálních odpadů 5 337 obcím a městům zapojeným v systému EKO-KOM. Na třídění odpadů se tak mělo možnost podílet přes 9,9 milionů obyvatel, tedy 97 % populace ČR.

Výtěžnost tříděného odpadu na jednoho obyvatele a rok vzrostla meziročně o 2,3 kg na 36,2 kg na konci roku 2005. Celkem bylo vytříděno okolo 360 tisíc tun domovního odpadu, v jeho rámci nalezlo své využití i 168 tisíc tun obalového odpadu z domácností.

Každý měsíc se tak podařilo v průměru využít či recyklovat více než 50 tisíc tun domovního a obalového odpadu.

V rámci 13 krajských projektů na podporu intenzifikace a zkvalitnění tříděného sběru byla ve spolupráci s obcemi posílena sběrná síť, která se meziročně rozrostla o dalších 12 000 nádob na separovaný odpad a na konci roku 2005 jejich počet byl více než 128 000. V rámci krajských projektů byly ve 13 krajích realizovány komunikační kampaně navazující na plošnou komunikační kampaň, kterou se podařilo v roce 2004 oslovit 83 % populace a v roce 2005 přes 91 %. Počet občanů, kteří soustavně třídí odpad tak v roce 2005 stoupl na 67 %.

Analýzy výtěžnosti tříděného sběru odpadu

Obce a města, která jsou členy systému EKO-KOM pravidelně (každé čtvrtletí) vykazují údaje o množství vytříděných a využitých komunálních odpadů (v komoditách: papír, sklo, plasty, kovy a nápojové kartony). Na základě těchto údajů se vypočítává průměrná výtěžnost tříděného sběru na obyvatele a rok.
I v roce 2005 nadále rostla průměrná výtěžnost tříděného sběru, která byla 36,2 kg/obyv.

V roce 2005 bylo systémem EKO-KOM zajištěno využití a recyklace pro 464 640 tun odpadů z obalů, což je oproti roku 2004 o 58 514 tun více.

Systém EKO-KOM v roce 2005 splnil podmínky autorizace a také veškeré zákonné povinnosti kladené státem na klienty systému EKO-KOM, tedy zejména zajistit celkové 52% využití obalového odpadu. Zákonem byla předepsána 55% míra využití papírového obalového odpadu, 25% využití plastů a kovů a 80% využití skleněných obalových odpadů. (Pozn.: v souladu s nařízením EK tato statistická míra recyklace odpadů zahrnuje i využití odpadů z vyřazených opakovaně použitelných obalů tedy nejen recyklaci odpadu z nevratných obalů)

Systém EKO-KOM

EKO-KOM, a.s. je autorizovaná obalová společnost, která zajišťuje sdružené plnění povinnosti zpětného odběru a využití odpadů z obalů prostřednictvím systémů tříděného sběru v obcích. Jedná se o neziskovou účelově založenou společnost, která vznikla s cílem vytvořit v ČR systém nakládání s obalovými odpady a jejich dalšího využití a recyklace. Společnost EKO-KOM tak zajišťuje plnění povinností podniků tak, aby obal směřoval od spotřebitele k následnému využití a recyklaci a současně podporuje obce při plnění povinnosti zajistit tříděný sběr odpadů od občanů.

Kromě zajištění zpětného odběru a využití obalů a obalových odpadů systém EKO-KOM provozuje řadu doprovodných informačních, konzultačních, výzkumných a vzdělávacích činností.

Kontakt a další informace

EKO-KOM, a.s.