Senát PČR: Vývoj a nové výzvy českého zemědělství byly hlavními tématy konference v Senátu k budoucnosti zemědělství

11. ledna 2024 | Senát PČR
V horní parlamentní komoře se dnes konala konference s názvem Budoucnost českého zemědělství. Akci uspořádal předseda Senátu Miloš Vystrčil společně s Výborem pro hospodářství, zemědělství a dopravu a za podpory ministra zemědělství Marka Výborného. Na konferenci vystoupil i předseda Podvýboru pro zemědělství Petr Štěpánek. Řečníci mluvili hlavně o dalším vývoji a nových výzvách českého zemědělství.

„Konference navazuje na říjnové jednání na půdě Senátu s ministrem zemědělství Markem Výborným a zástupci českých zemědělských organizacích. Pokračujeme tak v další diskusi o budoucnosti zemědělství v České republice. Je důležité, abychom se zaměřili nejen na současný stav, nýbrž také na budoucnost a diskusi o správné strategii dalšího rozvoje českého zemědělství, kterou budeme prosazovat i na evropské úrovni,“ uvedl ke konferenci předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Ministr zemědělství Marek Výborný k tématu řekl: „Mluvíme dnes o budoucnosti českého zemědělství, ale důležitý je i jeho současný stav. Současnost sice není bez potíží, ale má i své silné stránky, které nám dávají naději. Mezi ty patří zkušenosti našich pěstitelů a chovatelů, velmi dobrá konkurenceschopnost například v obilovinách a máku, kvalitní genetický potenciál hospodářských zvířat a také péče o dobré životní podmínky zvířat, která je u nás na vysoké úrovni. Víme také, že zemědělství se neobejde bez moderních postupů a technologií. Ještě více se musíme zaměřit na ekologické a precizní zemědělství a podstatné je samozřejmě i odborné školství, aby naše zemědělství mělo budoucnost i v mezinárodním srovnání.“

„České zemědělství čekají nové výzvy spojené s geopolitickou situací a klimatickou změnou. Konference má ambici včas se na tyto změny připravit a najít společná řešení,“ doplnil ke konferenci předseda Podvýboru pro zemědělství Petr Štěpánek. Zároveň uvedl, že prioritou pro Českou republiku je udržitelné zemědělství.

„Budoucnost českého a světového zemědělství závisí na tom, jak se vyrovná s dopady změny klimatu. Především jde o adaptaci na vyšší četnost meteorologických extrémů a změnu výrobních podmínek. Jednoznačně nejzávažnějším dopadem bude nárůst počtu a intenzity suchých epizod s přímým dopadem do zemědělské prvovýroby,“ zdůraznil profesor Zdeněk Žalud z Mendelovy univerzity v Brně.

Konferenci moderovala místopředsedkyně Podvýboru pro zemědělství Jarmila Smotlachová. Cílem konference bylo zahájit spolu s hlavními aktéry zemědělské sféry v České republice veřejnou diskusi o aktualizaci platné Strategie Ministerstva zemědělství s výhledem do roku 2030.

Mezi řečníky vystoupili zástupci zemědělských svazů i akademiků. Mluvili mimo jiné o vývoji a dopadech klimatické změny, produktivitě práce v zemědělství, o vývoji a trendech v českém zemědělství či o jeho silných a slabých stránkách. Tématem ale bylo také zemědělství v Polsku.