Michal Reiter "> Wiki miluje památky: Nafoceno 30 procent českých památek - Ekolist.cz

Wikimedia ČR: Wiki miluje památky: Nafoceno 30 procent českých památek

13. listopadu 2013 | Wikimedia ČR
Autor: Michal Reiter, tel: 608527397
Díky 6429 fotografiím, přihlášeným letos do mezinárodní soutěže Wiki miluje památky (www.wikimilujepamatky.cz), jsou na Wikipedii volně přístupné fotografie již více než 30 procent českých kulturních a historických památek. Vítězem českého kola se stala fotografie z katedrály svatého Víta. Česká část soutěže probíhala pod záštitou Národního památkového ústavu.

370 tisíc památek z celého světa
V 53 zemích po celém světě nahráli soutěžící letos 369 589 fotografií. Nejvíce snímků bylo pořízeno v Polsku (42 465), na druhém místě skončila Ukrajina (35 674) a třetí bylo Německo (35 595). Česká republika obsadila v počtu snímků 16. místo.
Wiki miluje památky (anglicky Wiki Loves Monuments, WLM) se každoročně koná po celém světě v září. Účastníci nahrávají své fotografie kulturních a historických památek pod svobodnou licencí na úložiště obrázků Wikimedia Commons. Soutěž organizují pobočky nadace Wikimedia Foundation, v České republice to je občanské sdružení Wikimedia ČR.

Soutěž, která má smysl
"Po skončení letošního druhého ročníku je společně s loňským rekordním rokem nahráno na Wikimedia Commons více než 23 000 snímků českých kulturních a historických památek," řekl za organizátora soutěže Michal Reiter, předseda Wikimedia ČR. "Ve spolupráci s databází Národního památkového ústavu se tak podařilo během dvou let nafotit pod svobodnou licencí více než 30 procent památek. Dává nám to velkou naději, že zdokumentovat všechny památky na české Wikipedii je reálné," dodal. Ceny nejúspěšnějším fotografům letošního českého ročníku budou předány na V. wikikonferenci 30. listopadu 2013 v prostorách Přírodovědecké fakulty v Praze.

Všechny komentáře (1)

VP

Václav Příhoda

31.5.2022 19:50
Tyjo, tak to je super. Já si myslím, že máme co ukazovat. Hlavně když je spousta našich památek v tak dobrém stavu. Jsem rád, že se o naše památky tak staráme i když chápu, že to je často náročné. Jak technicky, tak finančně. Ještě štěstí, že tu máme ústavy jako například https://www.pamatkovyatelier.cz/ které se o takovéto věci z velké části zaslouží.
Odpovědět