Hl. město Praha: Z vzrostlého vánočního smrku se staly lavičky a záhony pro domov seniorů

19. května 2021 | Hl. město Praha
Hlavní město Praha je zastáncem dodržování tradic a zvyklostí, zároveň s tím ale klade důraz na ekologii, udržitelnost a péči o zeleň. Dnes proto byly slavnostně předány výrobky ze vzrostlého smrku, který sloužil jako tradiční symbol Vánoc a byl ozdobou Staroměstského náměstí v období vánočních a novoročních svátků. Žáci ze Střední odborné školy Jarov z oborů zahradník a truhlář využili smrkového dřeva k výrobě dvou zahradních laviček a čtyř mobilních záhonů. Hotové výrobky se rozhodli darovat Domovu pro seniory v Malešicích. Větve ze stromu pak posloužily jako krmivo pro zvířata v Zoo Praha.

„O využití vánočního stromu jsme mluvili s panem ředitelem Janečkem už před svátky. Návrh zužitkovat dřevo z tak vzrostlého stromu uvítal a nabídl zapojení svých žáků z oborů zahradník a truhlář, kteří dřevo zpracují do hotových výrobků. Výsledek je perfektní. Těší mě, že byl strom takto ekologicky využit a neskončil na skládce nebo ve spalovně. Byla by to velká škoda. Sami teď vidíme, jak takové materiály mohou posloužit i k dalšímu využití. Otázky ekologie jsou pro naše žáky zásadní a nadále aktuální,” uvedl radní pro oblast školství Vít Šimral.

„Ještě v době kolem Vánoc dělal stromek radost kolemjdoucím na Staroměstském náměstí, teď z něj díky šikovným studentům SOŠ Jarov vznikly konkrétní výrobky, které, věřím, že budou dlouhé roky sloužit klientům Domova pro seniory v Malešicích. Jde tak nejen o efektivní využití a přetvoření už existujícího materiálu, ale i o milý symbol propojení generací,” řekl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

„Tato skvělá myšlenka na využití dřeva z vánočního stromu je důkazem, že smysluplná spolupráce mezi střední školou a domovem pro seniory může fungovat. Pro žáky naší školy je důležité, když vidí, že v rámci výuky vyrábějí opravdu užitečné věci, které mají své uplatnění,” pokračoval Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov.

„Vážím si spolupráce s ředitelem Střední odborné školy Jarov panem Janečkem a jsem nesmírně rád, že se výrobky z vánočního stromu dostaly právě k našim klientům. Zároveň v tom vidím příležitost pro další spolupráci mezi DS Malešice a SOŠ Jarov, ať už v rámci exkurzí klientů do botanické zahrady školy, nebo pro vzájemné mezigenerační setkávání mezi klienty a studenty,” doplnil ředitel Domova pro seniory v Malešicích Evžen Kokeš.