Tiskové zprávy
MZe ČR: Za humny města aneb Česká televize začíná vysílat 9-ti dílný cyklus Ministerstva zemědělství
7. září 2005 | MZe ČR
Dovolujeme si Vám oznámit, že od pátku 9. září bude v České televizi na druhém programu v pravidelném čase od 19.30 postupně vysílán vždy jeden příběh z devítidílného cyklu zaměřený na představení netradičních aktivit ukrytých pod všeobecným pojmem zemědělství.
Postupně, prostřednictvím jednotlivých reálných životních příběhů podaných zábavnou formou, chceme všem divákům ukázat krásu a pestrost činností člověka na našem venkově a zároveň je přesvědčit o tom, že zemědělství současnosti není jednoduše řečeno jenom o výrobě potravin tak, jak to společnost v převážné většině vnímá.
Věříme, že poutavým a originálním podáním skutečných životních příběhů povzbudíme zájem lidí o objevování našeho venkova a zároveň probudíme vedle zvědavosti i hrdost a pýchu nad bohatstvím české krajiny a uměním našeho národa. Naší neskromnou ambicí je také dokázat naší veřejnosti, že se - jak výstižně říká motto doprovodné reklamní kampaně - zemědělství dotýká života nás všech.
Možná někteří z vás ani neuvěří, že veškeré sesbírané a natočené příběhy vychází z opravdových životních osudů lidí, kteří žijí ve všech koutech naší republiky. Postupně navštívíme vyhledávaný pension uprostřed Šumavy s ekologickým hospodářstvím zaměřeným především na chov koz a výrobu sýrů, ale i s domácí výrobou chleba. Na Šumavě se také podíváme pod ruce velkochovateli pstruhů a sivenů, který dokázal přenést zkušenosti a technologii z vyspělých rybářských zemí do podmínek svého mlýna. Na Plzeňsku uvidíme farmu zaměřenou na chov masného skotu, produkci masa z něj a péči o pastviny a další pozemky, to vše ekologickém režimu, vedle toho také majitelé holdují chovu westernových koní. Představíme ale také méně obvyklý a přes mnohé překážky vybudovaný chov šneků a především jejich zpracování na delikatesy poptávané nejenom doma, ale i v zahraničí. Budeme mít možnost seznámit se s farmou umístěnou poblíž Prahy, která dokáže zásobovat český trh jahodami pět měsíců v roce a vedle toho vlastní ještě vyhlášenou pěstitelskou pálenici. Na Vysočině se nám přestaví unikátní rodinná pražírna kávy, jejíž vznik byl inspirován touhou po životě na venkově, výrobou netradičního produktu a návštěvou vzdáleného Španělska. V Bílých Karpatech se podíváme občanské sdružení podporující pěstování starých tradičních odrůd ovocných stromů a zpracování získané produkce např. na vynikající mošt. V prostředí Národního hřebčína v Kladrubech se ponoříme do tajů vztahů mezi člověkem a ušlechtilým koněm a poznáme, že pouto soužití budované po tisíce let dnes dostává v České republice nový impuls. Příběh poslední pak bude výběrem a připomenutím všech nej.
Věříme, že Vás stručné představení celého cyklu a jednotlivých příběhů příjemně navnadilo k jeho sledování a doufáme, že budete celých devět týdnů netrpělivě čekat na páteční podvečer.
Zveme Vás co nejsrdečněji ke sledování cyklu Za humny města !
Postupně, prostřednictvím jednotlivých reálných životních příběhů podaných zábavnou formou, chceme všem divákům ukázat krásu a pestrost činností člověka na našem venkově a zároveň je přesvědčit o tom, že zemědělství současnosti není jednoduše řečeno jenom o výrobě potravin tak, jak to společnost v převážné většině vnímá.
Věříme, že poutavým a originálním podáním skutečných životních příběhů povzbudíme zájem lidí o objevování našeho venkova a zároveň probudíme vedle zvědavosti i hrdost a pýchu nad bohatstvím české krajiny a uměním našeho národa. Naší neskromnou ambicí je také dokázat naší veřejnosti, že se - jak výstižně říká motto doprovodné reklamní kampaně - zemědělství dotýká života nás všech.
Možná někteří z vás ani neuvěří, že veškeré sesbírané a natočené příběhy vychází z opravdových životních osudů lidí, kteří žijí ve všech koutech naší republiky. Postupně navštívíme vyhledávaný pension uprostřed Šumavy s ekologickým hospodářstvím zaměřeným především na chov koz a výrobu sýrů, ale i s domácí výrobou chleba. Na Šumavě se také podíváme pod ruce velkochovateli pstruhů a sivenů, který dokázal přenést zkušenosti a technologii z vyspělých rybářských zemí do podmínek svého mlýna. Na Plzeňsku uvidíme farmu zaměřenou na chov masného skotu, produkci masa z něj a péči o pastviny a další pozemky, to vše ekologickém režimu, vedle toho také majitelé holdují chovu westernových koní. Představíme ale také méně obvyklý a přes mnohé překážky vybudovaný chov šneků a především jejich zpracování na delikatesy poptávané nejenom doma, ale i v zahraničí. Budeme mít možnost seznámit se s farmou umístěnou poblíž Prahy, která dokáže zásobovat český trh jahodami pět měsíců v roce a vedle toho vlastní ještě vyhlášenou pěstitelskou pálenici. Na Vysočině se nám přestaví unikátní rodinná pražírna kávy, jejíž vznik byl inspirován touhou po životě na venkově, výrobou netradičního produktu a návštěvou vzdáleného Španělska. V Bílých Karpatech se podíváme občanské sdružení podporující pěstování starých tradičních odrůd ovocných stromů a zpracování získané produkce např. na vynikající mošt. V prostředí Národního hřebčína v Kladrubech se ponoříme do tajů vztahů mezi člověkem a ušlechtilým koněm a poznáme, že pouto soužití budované po tisíce let dnes dostává v České republice nový impuls. Příběh poslední pak bude výběrem a připomenutím všech nej.
Věříme, že Vás stručné představení celého cyklu a jednotlivých příběhů příjemně navnadilo k jeho sledování a doufáme, že budete celých devět týdnů netrpělivě čekat na páteční podvečer.
Zveme Vás co nejsrdečněji ke sledování cyklu Za humny města !
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk