Hnutí DUHA: Za upytlačeného rysa v mrazáku pouze pokuta? Takto ochrana přírody nevypadá

17. března 2022 | Hnutí DUHA
Aktuální komentář k případu upytlačeného rysa, zabaveného celníky loni v létě u muže z Klatovska. O rozuzlení kauzy s krycím názvem „Kameňák“ před dvěma dny informoval Klatovskydenik.cz. Dle jeho informací vyvázl vyšetřovaný myslivecký předseda, u něhož loni v létě našli celníci v mrazáku mrtvého rysa a další nelegálně držené trofeje chráněných živočichů, jen s pokutou 90 tisíc korun.

Ačkoliv se při pitvě našla v těle část náboje, vyšetřování podle informací deníku neprokázalo, že by rysa zastřelil obviněný Bohumil M. a soud tak rozhodl pouze o přečinu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy.

Zástupci programu Šelmy Hnutí DUHA však po konzultaci s právníky usuzují, že k trestnému činu pytláctví došlo a státní zastupitelství by tak mělo podat odpor proti rozhodnutí soudu. Udělená pokuta je v rozporu s jakoukoliv snahou státu i nevládních organizací o ochranu české přírody. Na podání odporu má ale státní zastupitelství jen lhůtu 8 dní, která brzy vyprší. Podrobnější informace najdete v dnešním tiskovém komentáři na webu Šelmy.cz.

Miroslav Kutal, expert na velké šelmy z Hnutí DUHA, k rozhodnutí soudu uvedl: „Případ konzultujeme s právníky a připravujeme další kroky. Státní zástupce by měl důsledně hájit zájmy ochrany přírody, které v případu zastupuje. Od člověka, který nelegálně přechovával střeleného rysa a nedokázal vysvětlit jeho původ, by se měla důsledně vymezit Českomoravská myslivecká jednota.“

Pro více informací kontaktujte Miroslava Kutala, 728 832 889, miroslav.kutal@hnutiduha.cz