Český svaz ochránců přírody: Zachránění kulíšci se vrátí domů až bude teplo

Čtyři mladí kulíšci nejmenší se dnes přibližně po měsíci léčení v záchranné stanici měli vrátit do svého domova. Tyto sovičky patří k nejmenšímu druhu sov v naší republice, jsou vzácné a chráněné. Mláďata byla nalezena pracovníky Lesů České republiky v dutině pokáceného stromu a předána do záchranné stanice Pasíčka. Bez rychlé spolupráce lesáků a ochránců přírody by zahynula.

Kulíšky se podařilo zachránit všechny. Nejmenší z nich na tom nebyl zrovna nejlépe a jeho život doslova visel na vlásku. Po několika dnech ale začal sám přijímat potravu. Štěstím bylo, že se mláďata dostala do lidských rukou již větší, a tak je nebylo nutné dlouho krmit ručně. Ve stanici se naučila létat a lovit, aby jim přechod na přirozenou stravu v přirozeném prostředí nedělal problém. Vzhledem k tomu, že v jejich rodném lese dnes vytrvale pršelo a teplota vzduchu klesla pod 80 C, pracovníci záchrané stanice jejich vypuštění nedovolili a to i přes to, že se vypuštění kulíšků měla zůčastnit média i zástupci generálního ředitelství Lesů České republiky. Svobodu tak dostali pouze dvě poštolky a dva kalousi ušatí, které špatné počasí neohrožuje.

Záchranné stanice ročně přijmou téměř 10 tisíc živočichů, z nich se více než polovinu podaří vypustit zpět do přírody. Síť záchranných stanic koordinuje Česky svaz ochránců přírody již od roku 1997. Státní podnik Lesy České republiky uzavřel s ČSOP smlouvu o spolupráci o dva roky později. V rámci této smlouvy podporuje záchranné stanice částkou 395 000,- Kč.

Pokud Vám není lhostejný osud zraněných volně žijících živočichů, můžete poskytnout finanční dar na konto 33 55 33 22/0800 nebo poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS ZVIREVNOUZI na číslo 87777 (platí pro všechny operátory a Český Telecom, účtování DMS: 30 Kč, příjemce obdrží 27 Kč). Více informací naleznete na www.zvirevnouzi.cz