edita.schejbalova@mslgroup.com "> Zahrada bez záhonu, jerky z cvrčků i pesto ze zbytků. Poznejte budoucnost jídla na Festivalu udržitelnosti - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/zahrada-bez-zahonu-jerky-z-cvrcku-i-pesto-ze-zbytku.poznejte-budoucnost-jidla-na-festivalu-udrzitelnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Metropole Zličín : Zahrada bez záhonu, jerky z cvrčků i pesto ze zbytků. Poznejte budoucnost jídla na Festivalu udržitelnosti

3. října 2024 | Metropole Zličín
Autor: edita.schejbalova@mslgroup.com
Věděli jste, že zahradničit se dá bez záhonu a hlíny, nebo že červi mohou zachránit planetu? Svět se mění a s ním i to, jak žijeme, to, co jíme a jak se stravujeme nevyjímaje. Přijďte poznat budoucnost jídla i zahrádkaření a zemědělství na Festival udržitelnosti, který bude od 1. října až do konce měsíce probíhat v nákupním centru Metropole Zličín. Návštěvníci se budou moci seznámit s inovativním konceptem hydroponie, což je pěstování (nejen) zeleniny úplně bez půdy, pouze ve vodě ve speciálně upravených zařízeních. Samotná hydroponická stanice spolu s doprovodnou výstavou, která podrobně vysvětluje celý koncept, bude přítomná po celou dobu festivalu na centrálním náměstí v Metropoli Zličín.
Hmyzí pochutiny i high-tech salát
Návštěvníci budou mít možnost seznámit se s budoucností jídla, zemědělstvím a zahrádkařením na vlastní kůži. Všechny říjnové soboty tu budou patřit totiž workshopům: 5. a 6.10. od 13:00 do 18:00 budou mít zájemci možnost si sami vyzkoušet hydroponické pěstování a z workshopu si rovnou odnesou třeba čerstvě vypěstovaný salát nebo bylinky. Další víkend, tedy 12.10. a 13.10., se pak budou moci zájemci naučit, jak zužitkovat zbytky zeleniny třeba do pesta z natí. Chybět nebude ani fermentační workshop, na kterém si 19. a 20. 10. budete moct osvojit základy fermentace a naučit se dělat vlastní kvašené dobroty.
Uvařte si lepší budoucnost
A když je řeč o budoucnosti stravování, nesmíme vynechat brouky. Tento protein budoucnosti možná leckomu nahání husí kůži, ale my vás přesvědčíme, že se není čeho bát. O víkendu 26. a 27. 10. na návštěvníky bude čekat stánek, kde bude možné ochutnat třeba cvrččí jerky nebo se dozvědět, jak jednoduše zařadit udržitelné hmyzí proteiny budoucnosti do svého jídelníčku. To vše vyvrcholí kuchařskou show, která bude věnována vaření z hmyzu – inovativní a udržitelné alternativě k tradičním proteinům. Potkat se budete moci i s odborníkem na hmyzí jídlo a zakladatelem projektu Brouk na talíři Janem Škraňkou. Na místě na vás také bude čekat výživové poradenství, kde vám zkušený odborník dá rady a tipy, jak si sestavit jídelníček. Kromě workshopů jsou pak pro návštěvníky také připraveny soutěže o lákavé ceny.

Zapojit se také můžete do soutěže „Vaříme pro lepší budoucnost“. Stačí se zaregistrovat na webu akce a 26. října ve 13 hodin přinést na centrální náměstí Metropole Zličín doma uvařené bezmasé nebo jiným způsobem udržitelnější jídlo, které porota na místě ochutná. Nejchutnější a na pohled nejkrásnější jídlo bude oceněno poukazem na 10 tisíc Kč do sítě restaurací KOBE GASTRO GROUP.
Více informací na www.metropole.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist