Českobratrská církev evangelická: Zahrada, kde roste především společenství

Ve vrchlabské farní zahradě vzniká výjimečný projekt, který spojuje místní komunitu, práci Diakonie a tamější farní sbor. Připravuje se tu zahrada, kde se pěstují nejen zelenina, bylinky, květiny a stromy, ale především sousedské vztahy a dobré lidské společenství.

Klienti Diakonie si ji navrhli společně se zahradní architektkou i lidmi z nejbližšího okolí. Od začátku jde tedy o společné dílo. A už také plánují, jak o něj budou pečovat, aby místo dobře sloužilo všem. Má totiž plnit nejen terapeutické účely, ale být především oázou uprostřed města. Místem odpočinku i setkávání.

„Otevřená zahrada nabídne prostor pro trávení volného času obyvatel z okolí. Část vyvýšených záhonů vyhradíme zájemcům o pěstování z řad veřejnosti. V centru zahrady okolo altánu vznikne prostor na pořádání kulturních akcí. Při pěstování zeleniny a pořádání společenských akcí se přirozeně propojuje svět lidí s handicapem a bez něj,“ plánují zástupci diakonického střediska Světlo ve Vrchlabí.

Odkazují přitom také na důležitost přírodního rozměru. Zahradní terapie využívá ozdravných účinků přírody. Péče a pozorování, jak něco roste, jaké má biorytmy, pomáhá člověku pochopit a uvědomit si svoje vlastní potřeby, rozvíjí jemnou motoriku, učí spolupracovat a komunikovat s ostatními, pomáhá získat odpovědnost a pracovní návyky. Dává prostor zažít úspěch při sklízení vlastních plodů, rozvíjet všímavost k okolí a relaxovat.

Evangelíci ve Vrchlabí spolu s Diakonií ČCE – střediskem Světlo ve Vrchlabí odstartovali krásný projekt. A že je od samého začátku společným dílem, dokazuje i způsob, jakým na něj získávají potřebné vstupní prostředky: ve veřejné internetové sbírce na terapeutickou zahradu zatím přispěly dvě stovky dárců z celého Česka.

Přidat se můžete i vy – na www.donio.cz/TerapeutickaZahrada lze přispět třeba i jen symbolickou částkou a podpořit tak start výjimečné komunitní a terapeutické aktivity.