Jan Šašek "> Zahraniční dobrovolníci se přijedou podílet na zvelebení farmy v Horažďovicích - Ekolist.cz

INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Zahraniční dobrovolníci se přijedou podílet na zvelebení farmy v Horažďovicích

13. července 2023 | INEX - Sdružení dobrovolných aktivit
Autor: Jan Šašek, tel: +420 777 486 409
Horažďovice (13. 7. 2023): Ve dnech 15. - 23. 7. se sejde skupina dobrovolníků  pod záštitou Envicentra PROUD a neziskové organizace INEX, Sdružení dobrovolných aktivit, v rámci tzv. workcampu. Jeho cílem je zlepšit zázemí Přírodovědné stanice v Horažďovicích a umožnit rodinám přímý kontakt se zvířaty.

Kromě úpravy areálu se budou účastníci podílet i na krmení zvířat ve venkovních chovech, budou  zlepšovat jejich životní podmínky a pečovat o zahradu. Dle preferencí se mohou zkušenější dobrovolníci zaměřit i na drobné opravy výběhů, případně zlepšit některé výukové prvky, které v zahradě využívají účastníci volnočasových aktivit. Volné chvíle budou moci návštěvníci vyplnit výlety. Mohou se například vydat na zříceninu hradu Rabí či Prácheň nebo na obyčejnou procházku po městě. V případě příznivého vodního stavu čeká na účastníky splutí řeky Otavy. Během projektu se pořádají tzv. Mezinárodní večery, při kterých prezentují účastníci různých národností své tradiční zvyky a podporují tím mezikulturní vzdělávání.

Projekt je organizován ve spolupráci s Envicentrem PROUD. Spolu s Přírodovědnou stanicí slouží PROUD jako středisko environmentálního vzdělávání, které realizuje jedno i vícedenní vzdělávací kurzy pro školní kolektivy. Coby součást Domu dětí a mládeže v Horažďovicích, poskytují zázemí pro zájmovou činnost mládeže (přírodovědně laděné kroužky), přes prázdniny slouží jako základna pro pobytové a příměstské tábory.

Nezisková organizace INEX - Sdružení dobrovolných aktivit (INEX) se mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním zabývá od svého vzniku v roce 1991. Ve spolupráci s místními partnery je na letošní sezónu naplánováno 35 workcampů  (krátkodobé mezinárodní dobrovolnické projekty) po celém území České republiky. Zastoupeny jsou projekty z oblasti ekologie, pomoci místním komunitám nebo obnovy kulturně-historických památek. Na workcampy do Česka každoročně přijíždí přibližně 300 zahraničních dobrovolníků z celého světa. INEX zároveň vysílá české dobrovolníky na obdobné projekty do zahraničí.