Lucie Moravcová "> Zákaz kožešinových farem prošel druhým čtením ve sněmovně - Ekolist.cz

Svoboda zvířat: Zákaz kožešinových farem prošel druhým čtením ve sněmovně

28. dubna 2017 | Svoboda zvířat
Autor: Lucie Moravcová, tel: 736 766 188
Novela zákona na ochranu zvířat proti týrání právě prošla druhým čtením v Poslanecké sněmovně. Novela, jíž  se mění zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, navrhuje ukončení činnosti kožešinových farem. Na jaře 2016 ji předložila skupina poslanců v čele s poslancem Robinem Böhnischem.

Novela zákona na ochranu zvířat proti týrání právě prošla druhým čtením v Poslanecké sněmovně. Novela, jíž se mění zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, navrhuje ukončení činnosti kožešinových farem. Na jaře 2016 ji předložila skupina poslanců v čele s poslancem Robinem Böhnischem.

V průběhu druhého čtení předložily svá stanoviska s pozměňovacími návrhy výbory, kterými novela zákona již prošla na konci března. Výbor pro životní prostředí svými pozměňovacími návrhy rozšiřuje předkládanou novelu o případné jednorázové kompenzační příspěvky, které by měly zmírnit finanční dopady na chovatele.

Pozměňovací návrhy Zemědělského výboru by nadále umožňovaly chov kožešinových zvířat, a to v případě, že se chovatelé prokáží certifikátem programu „WelFur“.

“Welfur je jakýsi pochybný koncept pro měření kvality welfare, životní pohody, zvířat na kožešinových farmách. Byl vyvinut samotnými chovateli a podle našeho názoru (ale i podle názoru mnoha odborníků), není vyvinut tak, aby měřil všechny potřeby zvířat na farmách. Přijetí tohoto návrhu by v praxi neznamenalo žádné zlepšení podmínek na našich farmách, možná naopak. Koncept Welfur se navíc vůbec nezabývá velmi „nehumánním“ způsobem usmrcování norků či lišek,” sdělila Lucie Moravcová z organizace Svobody zvířat.

Poslanec Böhnisch dodává: “Pozměňovací návrhy přijaté na schůzi zemědělského výboru včetně toho odkazujícího na program WelFur přesvědčivě rozcupoval Parlamentní institut, kriticky se k nim vyjádřila také sekce Legislativní rady vlády úřadu pana ministra Chvojky a rovněž advokátní kancelář Pelikán Krofta Kohoutek, na kterou jsem se obrátil. Doufám proto, že je ve třetím čtení poslankyně a poslanci nebudou nadále podporovat. Během druhého čtení jsem podal pozměňovací návrh, který reaguje především na výtky vlády legislativně technického charakteru a který obsahuje novou konstrukci případných kompenzací chovatelům. Aby byl zákon průchodný také v poslaneckém klubu ANO, předpokládá se ukončení provozu farem v lednu 2021.”

Novelu zákona čeká ještě třetí čtení, během něhož poslanci a poslankyně budou o novele zákona a všech pozměňovacích návrzích hlasovat. Třetí čtení novely by mohlo přijít na řadu již v polovině května tohoto roku.

Zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat již přijalo 10 evropských států např. Velká Británie, Rakousko či Chorvatsko. Česká veřejnost je zákazu nakloněna také, což ukazují výsledky nedávného průzkumu agentury Focus, podle nějž se zákazem souhlasí 83 % občanů a občanek České republiky.

Podpora české veřejnosti je zřejmá i z počtu podpisů pod peticí za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat, který dosáhl výše téměř 46 tisíc. Právě podpisy pod tuto petici předají zástupci Svobody zvířat předsedkyni petičnímu výboru Poslanecké sněmovny Zuzce Bebarové Rujbrové již v úterý 2. května ve 13:30 ve Sněmovní 4.

Více informací najdete na www.vesvekuzi.com, resp. www.protisrsti.cz.

Kontaktní osoba: Lucie Moravcová, 736 766 188, lucie.moravcova@svobodazvirat.cz.
Lucie Moravcová, tel: 736 766 188