Simon Dytrych "> Zdeněk Nekula končí v čele ministerstva zemědělství. Vedení strany navrhuje bývalého předsedu Marka Výborného - Ekolist.cz

KDU-ČSL: Zdeněk Nekula končí v čele ministerstva zemědělství. Vedení strany navrhuje bývalého předsedu Marka Výborného

14. června 2023 | KDU-ČSL
Autor: Simon Dytrych, tel: 730 575 148
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula se rozhodl z pracovních důvodů rezignovat na svou pozici ve vládě. Jako jeho nástupce předsednictvo KDU-ČSL navrhuje Marka Výborného, bývalého předsedu strany a současného předsedu poslaneckého klubu. Nominaci však ještě musí potvrdit širší vedení strany, které se sejde ve čtvrtek 22. června odpoledne.

„Během mého působení na resortu se podařilo udělat hodně práce a mohu s klidným vědomím říct, že resort předám svému nástupci v mnohem lepším stavu, než jsem jej přebíral po minulé vládě. Ekonomicky byl loňský rok pro zemědělce velmi úspěšný. V EU naše předsednictví v oblasti zemědělství hodnotili jako jedno z nejlepších vůbec. Hlavním úkolem, se kterým jsem do funkce nastupoval, ale bylo přepracování Strategického plánu Společné zemědělské politiky pro nové programové období 2023-2027. Museli jsme jej v rekordním čase upravit tak, abychom narovnali podmínky pro menší a střední zemědělce, kteří byli v minulosti znevýhodněni. To se nám podařilo a díky tomu Strategický plán na konci loňského roku schválila Evropská komise, letos jsme jej úspěšně uvedli do života a postupně přináší viditelné pozitivní změny v naší krajině,“ vyjmenovává úspěchyZdeněk Nekula.

Právě díky schválení Strategického plánu Společné zemědělské politiky půjde do českého zemědělství v příštích pěti letech celkem 200 miliard korun. V době energetické krize také ministr Nekula zařídil, že zemědělství jako první sektor českého hospodářství dostalo přímou finanční pomoc. Celkem 831 milionů korun MZe rozdělilo mezi zemědělce z nejvíce postižených sektorů, tedy chovatelům prasat, drůbeže a dojnic a pěstitelům brambor a jablek. V reakci na zdražování potravin také ministr Nekula o 20 milionů korun posílil dotace pro potravinové banky, které rozdělují potraviny lidem v sociální nouzi. Po zajištění dostatku potravin se poté v letošním roce soustředil na snížení jejich ceny.

„Jsem rád, že se podařilo zastavit růst cen potravin, oficiální data za posledních několik týdnů ukazují jednoznačně pozitivní trend, situace s cenami potravin se stabilizovala a postupně začínají ceny některých potravin klesat. Ukazuje se, že i díky našemu tlaku a dohledu začalo opět fungovat zdravé konkurenční prostředí,“ uvedl ministr Nekula.

Práci ministra ocenil také předseda lidovců Marian Jurečka. „Chápu a respektuji pracovní důvody, Zdeňka Nekuly a jeho rozhodnutí rezignovat na pozici ministra zemědělství. Velmi mu děkuji za vše, co na resortu odpracoval. Za rok a půl musel řešit celou řadu náročných úkolu především start nové zemědělské politiky, či předsednictví rady EU,“ říká Jurečka.

Zkušený poslanec a bývalý předseda KDU-ČSL Marek Výborný je připraven se funkce ujmout. „Nepopírám, že vedení resortu je pro mě velkou výzvou. Tou ale bylo i vedení KDU-ČSL a poslaneckého klubu. Za svoji přednost považuji schopnost komunikace a naslouchání. Těším se na úzkou spolupráci s odbornou i zemědělskou veřejností. Nejsem člověk, který by se bál přijmout zodpovědnost a politiku jsem vždy vnímal jako službu veřejnosti,“ vysvětluje Výborný.