Tiskové zprávy
Strana zelených: Zdravější a bezpečnější jídlo v rozšířené Evropě – Evropský parlament ke kontrole kvality potravin
9. března 2004 | Strana zelených, tel: 724 321 845
Po sérii intenzivních jednání se členskými státy přijal dnes Evropský parlament balík opatření, které se týkají kontroly nezávadnosti potravin a výživy. Vlámský poslanec EP za Zelené Bart Staes k tomu uvedl: „Výsledek dnešního hlasování je významným krokem k systematičtější kontrole produkce potravin co se týče jejich zdravotní nezávadnosti a možných rizik. Je zřejmé, že jsme se konečně poučily z lekce, kterou nám nedávno uštědřily případy šílených krav a kuřata plná dioxinů. Přijatá pravidla zmenší rozdíly v kontrole kvality potravin a umožní větší součinnost jednotlivých členských států EU. Lepší legislativa nám ale přinese zdravější potraviny jedině tehdy, pokud bude její dodržování pravidelně kontrolováno a vymáháno v celé Evropské unii. Bohužel se nám zatím nepodařilo prosadit přísnější trestní postihy pro případy závažného porušování evropského potravinového práva. Členské státy EU totiž nesouhlasí s požadavkem Komise na přísnější sankce, protože tvrdí, že ty nespadají do kompetencí EU.“
Poslankyně EP za německé Zelené Hiltrud Breyer, říká: „Abychom zajistili plnou informovanost spotřebitelů, musíme přijmout evropskou směrnici, která přístup k takovým informacím zajistí. Jen tak budou mít spotřebitelé k dispozici všechny údaje o potravinách, které kupují – včetně výsledků oficiálních kontrol.“
Zelení také přivítali rozhodnutí Evropské komise, která konečně souhlasila s tím, že mezi sledovaná témata zařadí i zacházení se zvířaty. „Kontrola péče o zvířata a jejich ochrana teď bude díky společným zákonům daleko účinnější,“ komentuje tento krok Hiltrud Breyer.
Evropský parlament bude ve svém příštím období od základu reformovat systém evropských zemědělských dotací. Zelení požadují, aby tentokrát dostalo přednost šetrné hospodaření, nikoli opět velkochovy, chemie a masová produkce, které neberou ohled na spotřebitele.
„Spotřebitel se jen zřídka dozví o postupech, za nichž jsou potraviny produkovány. Běžnou praxí v Evropské unii i u subdodavatelů v jiných částech planety je špatné nakládání s krmivy, používání antibiotik a hormonálních prostředků, ozařování potravin a potravinových přísad. Strana zelených chce proto v Evropském parlamentu hájit zájem občanů na tom, používání antibiotik a hormonálních prostředků bylo radikálně omezeno, a aby bylo s krmivy odpovědněji nakládáno. Chceme, aby potraviny byly značeny srozumitelně a přesně. Spotřebitel musí mít možnost zjistit, jak byla zelenina vypěstována a jakých chemikálií k tomu bylo použito,“ dodává lídr Strany zelených pro volby do Evropského parlamentu Jakub Patočka.
Kontakt:
Jakub Patočka, lídr SZ pro volby do Evropského parlamentu, tel.: 603 289 644
Jana Ulbrychová, místopředsedkyně SZ pro média, tel.: 724 321 845
Helmut Weixler, tiskový mluvčí Frakce zelených v EP, tel.: 0032 2284 4683
Poslankyně EP za německé Zelené Hiltrud Breyer, říká: „Abychom zajistili plnou informovanost spotřebitelů, musíme přijmout evropskou směrnici, která přístup k takovým informacím zajistí. Jen tak budou mít spotřebitelé k dispozici všechny údaje o potravinách, které kupují – včetně výsledků oficiálních kontrol.“
Zelení také přivítali rozhodnutí Evropské komise, která konečně souhlasila s tím, že mezi sledovaná témata zařadí i zacházení se zvířaty. „Kontrola péče o zvířata a jejich ochrana teď bude díky společným zákonům daleko účinnější,“ komentuje tento krok Hiltrud Breyer.
Evropský parlament bude ve svém příštím období od základu reformovat systém evropských zemědělských dotací. Zelení požadují, aby tentokrát dostalo přednost šetrné hospodaření, nikoli opět velkochovy, chemie a masová produkce, které neberou ohled na spotřebitele.
„Spotřebitel se jen zřídka dozví o postupech, za nichž jsou potraviny produkovány. Běžnou praxí v Evropské unii i u subdodavatelů v jiných částech planety je špatné nakládání s krmivy, používání antibiotik a hormonálních prostředků, ozařování potravin a potravinových přísad. Strana zelených chce proto v Evropském parlamentu hájit zájem občanů na tom, používání antibiotik a hormonálních prostředků bylo radikálně omezeno, a aby bylo s krmivy odpovědněji nakládáno. Chceme, aby potraviny byly značeny srozumitelně a přesně. Spotřebitel musí mít možnost zjistit, jak byla zelenina vypěstována a jakých chemikálií k tomu bylo použito,“ dodává lídr Strany zelených pro volby do Evropského parlamentu Jakub Patočka.
Kontakt:
Jakub Patočka, lídr SZ pro volby do Evropského parlamentu, tel.: 603 289 644
Jana Ulbrychová, místopředsedkyně SZ pro média, tel.: 724 321 845
Helmut Weixler, tiskový mluvčí Frakce zelených v EP, tel.: 0032 2284 4683
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk