Strana zelených: Zelená vlna zaplavila Evropu, frakce Greens/EFA výrazně posiluje

27. května 2019 | Strana zelených
Předběžné výsledky evropských voleb ukazují, že zelená frakce Greens/EFA v Evropském parlamentu značně posílí. Aktuální propočty jí přisuzují pozici čtvrté nejvyšší frakci s přibližným počtem 70 europoslanců.

„Aktuální zelená vlna dává Evropským zeleným mandát a povinnost prosazovat v Evropě pozitivní změny,“ uvedl spolulídr Evropských zelených a znovuzvolený europoslanec v Nizozemí Bas Eickhout. „Jakákoli nová Evropská komise bude muset výsledek Zelených vzít do úvahy. Voliči dali najevo, že program ochrany klimatu, sociální spravedlnosti, a obrany demokracie je pro ně velmi důležitý,“ dodal.

Zelení v roce 2014 získali 50 mandátů, nárůst je tedy výrazný. V mnoha zemích získali zelené strany mnohem více než předpokládaly předvolební průzkumy. „V Německu nebo Finsku jsou Zelení nyní druhou nejsilnější stranou, výrazný a neočekávaný zisk zaznamenali také ve Francii, Rakousku, Irsku nebo Dánsku. Je jasné, že Evropa musí mnohem silněji reagovat na požadavky klimatického hnutí, které vychází zejména od mladých lidí,“ uvedl Michal Berg, člen předsednictva Evropských zelených.

Česká Strana zelených bohužel nezískala mandát v koalici se STAN, TOP 09, LES a dalšími regionálními partnery, přestože program této koalice byl vyhodnocen jako nejpříznivější k životnímu prostředí. „Děkujeme všem za hlasy a podporu v kampani i v samotných volbách. Budeme dál pracovat na tom, aby zelená vlna dorazila i do zemí za bývalou železnou oponou a do Česka,“ řekl Petr Štěpánek, předseda Strany zelených a její lídr v evropských volbách.