Tiskové zprávy
Zelené trhy: Zelené trhy vyráží na roadshow po Čechách a Moravě. Začínají v pátek v Pardubicích!
Praha – V pátek 29. a v sobotu 30. června dorazí na Perštýnské náměstí v Pardubicích Zelené trhy – první farmářská tržiště, která se snaží propojit lokální zákazníky s lokálními farmáři, a příjemnou, hravou a kreativní cestou je seznámit s místními a kvalitními farmářskými produkty. Kromě samotného prodeje – stánky budou otevřené v pátek i sobotu od 8:00 do 15:00 - se v pátečních odpoledních hodinách chystají odborné přednášky na téma ekologického zemědělství, ve večerních hodinách pak BIO Illusion – tak trochu letní kino, které nabídne medajlonky farmářů a ochutnávky vín a sýrů.
V závěru letošního školního roku se mají pardubičtí na co těšit! Na Perštýnské náměstí za nimi poprvé dorazí v Čechách ojedinělé Zelené trhy. Ojedinělé nejen sortimentem, který je zaměřený na lokální bio produkci a jehož dodavatele garantuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, ale i svým vzhledem - architektonické studio edit! navrhlo netradiční podobu stánků tak, aby města oživily a zajímavě urbanisticky doplnily.
„Je jen velmi málo farmářských trhů, za které jsme jako Svaz ochotni se postavit. Organizátoři se teprve učí, že musí přijmout, stejně jako je tomu v zahraničí, odpovědnost za to, co se na trhu nabízí. O to více se mi líbí koncept Zelených trhů, který je z mého úhlu pohledu velmi promyšlený a ucelený. Od vzhledu až po kvalitu nabízeného zboží. Pořadatelé těchto trhů jsou profesionálové a vědí, že trhy nemají jen prodávat zboží, ale být i platformou pro edukaci spotřebitelů a navázání kontaktu mezi farmářem a zákazníkem. Již delší dobu mluvíme o jakési naší certifikaci na „biotrh“ a Zelené trhy jsou rozhodně mezi kandidáty pro udělení této značky," ríká Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.
Během dvou posledních červnových dnů tak mohou návštěvníci Zelených trhů v Pardubicích zakoupit lokální bio produkty přímo od farmářů – například ovčí sýry z farmy rodiny Menčíkových, maso a uzeniny ze Sasova, skvělé kozí sýry od pana
Pastrňáka, zelenina od Košařů a paní Píchové, chleby a džemy od pana Jiráska. V Zeleném bistru, které na místě vznikne ve spolupráci s šéfkuchaři z pardubického kraje ochutnáte lokální speciality z bio produkce místních farmářů.
V lokálních restauracích s plaketou Zelené trhy pak můžete ochutnat, jaké dobroty se dají z bio potravin připravit. Děti si na místě mohou pohrát s ovocem a zeleninou v dětském koutku - miniatuře „zeleného“ stánku od ateliéru Ušito.
Program Zelených trhů v Pardubicích:
Pátek, 29. 6. 2012
8:00 - 15:00 – Prodej BIO farmářských produktů na Perštýnském náměstí
16:00 – Přednášky - o bio produkci
21:00 – BIO Illusion
Sobota, 30. 6. 2012
8:00 - 15:00 – Prodej BIO farmářských produktů na Perštýnském náměstí
SEZNAM PRODÁVAJÍCÍCH FARMÁŘŮ A PRODÁVANÝCH PRODUKTŮ
1. Bio farma Menčíkovi - ovčí sýry
2. Víno Kutná Hora – bio víno
3. Bio farma Sasov - maso, uzeniny
4. Ekofarma Bílý mrak – třešně
5. Ekofarma Jitka Píchová – zelenina
6. Ekofarma Lukov – sezónní zelenina
7. Statek Tilia – p. Jirásek - chleba, džemy
8. Biodžusy Fruits True - M.Berdychová, Vrchlabí
V závěru letošního školního roku se mají pardubičtí na co těšit! Na Perštýnské náměstí za nimi poprvé dorazí v Čechách ojedinělé Zelené trhy. Ojedinělé nejen sortimentem, který je zaměřený na lokální bio produkci a jehož dodavatele garantuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, ale i svým vzhledem - architektonické studio edit! navrhlo netradiční podobu stánků tak, aby města oživily a zajímavě urbanisticky doplnily.
„Je jen velmi málo farmářských trhů, za které jsme jako Svaz ochotni se postavit. Organizátoři se teprve učí, že musí přijmout, stejně jako je tomu v zahraničí, odpovědnost za to, co se na trhu nabízí. O to více se mi líbí koncept Zelených trhů, který je z mého úhlu pohledu velmi promyšlený a ucelený. Od vzhledu až po kvalitu nabízeného zboží. Pořadatelé těchto trhů jsou profesionálové a vědí, že trhy nemají jen prodávat zboží, ale být i platformou pro edukaci spotřebitelů a navázání kontaktu mezi farmářem a zákazníkem. Již delší dobu mluvíme o jakési naší certifikaci na „biotrh“ a Zelené trhy jsou rozhodně mezi kandidáty pro udělení této značky," ríká Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.
Během dvou posledních červnových dnů tak mohou návštěvníci Zelených trhů v Pardubicích zakoupit lokální bio produkty přímo od farmářů – například ovčí sýry z farmy rodiny Menčíkových, maso a uzeniny ze Sasova, skvělé kozí sýry od pana
Pastrňáka, zelenina od Košařů a paní Píchové, chleby a džemy od pana Jiráska. V Zeleném bistru, které na místě vznikne ve spolupráci s šéfkuchaři z pardubického kraje ochutnáte lokální speciality z bio produkce místních farmářů.
V lokálních restauracích s plaketou Zelené trhy pak můžete ochutnat, jaké dobroty se dají z bio potravin připravit. Děti si na místě mohou pohrát s ovocem a zeleninou v dětském koutku - miniatuře „zeleného“ stánku od ateliéru Ušito.
Program Zelených trhů v Pardubicích:
Pátek, 29. 6. 2012
8:00 - 15:00 – Prodej BIO farmářských produktů na Perštýnském náměstí
16:00 – Přednášky - o bio produkci
21:00 – BIO Illusion
Sobota, 30. 6. 2012
8:00 - 15:00 – Prodej BIO farmářských produktů na Perštýnském náměstí
SEZNAM PRODÁVAJÍCÍCH FARMÁŘŮ A PRODÁVANÝCH PRODUKTŮ
1. Bio farma Menčíkovi - ovčí sýry
2. Víno Kutná Hora – bio víno
3. Bio farma Sasov - maso, uzeniny
4. Ekofarma Bílý mrak – třešně
5. Ekofarma Jitka Píchová – zelenina
6. Ekofarma Lukov – sezónní zelenina
7. Statek Tilia – p. Jirásek - chleba, džemy
8. Biodžusy Fruits True - M.Berdychová, Vrchlabí
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk