Džamila Stehlíková "> Zelení: ekonomika a ekologie nemusí být v rozporu - Ekolist.cz

Strana zelených: Zelení: ekonomika a ekologie nemusí být v rozporu

12. října 2005 | Strana zelených
Autor: Džamila Stehlíková, tel: 606 640 085, 724 207 917
Jako výzvu k ekologické modernizaci průmyslu a ekonomiky vnímá Strana zelených nedostatečnou kvalitu životního prostředí v Česku. K zeleným reformám nabádají Českou republiku i experti Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve své poslední zprávě, která poukazuje na nedostatečnou péči o tuzemské životní prostředí.

„Ekologická modernizace, efektivita a ohleduplnost k životnímu prostředí jsou v moderní Evropě předpoklady konkurenceschopnosti,“ řekl předseda Strany zelených Martin Bursík. „U nás bojuje průmysl a energetika o snížení ochrany životního prostředí a politici tomu asistují. Pak jsme ekologickými outsidery Evropy. Životní prostředí potřebuje advokáta, proto jsou zde Zelení.“

Zelení prosazují sladění ekologických a ekonomických rozhodnutí tak, aby hospodářský růst neměl tak výrazné negativní dopady na zdraví a životní prostředí. Zelení podporují zavedení ekologické daňové reformy, tedy přizpůsobení cen energie z nejvíce znečišťujících neobnovitelných zdrojů jejich skutečným dopadům na životní prostředí, postupné převádění energetiky na obnovitelné zdroje energie, což zároveň přispěje ke snížení nezaměstnanosti.

Snížení daňového zatížení práce, které ekologická daňová reforma zahrnuje, je dalším zeleným impulsem k růstu zaměstnanosti.

Recepty Zelených pro snížení negativních dopadů průmyslu na zdraví a kvalitu života obyvatel neohrozí konkurenceschopnost naší ekonomiky. Ekonomika a ekologie nemusí být podle Zelených v rozporu.
Džamila Stehlíková, tel: 606 640 085, 724 207 917