Strana zelených: Zelení na Chomutovsku: na zdraví se šetřit nemá

21. ledna 2010 | Strana zelených
Chomutovští a jirkovští zelení odmítají snahu společnosti ČEZ využít v elektrárně Prunéřov zastaralou technologii a ušetřit na zdraví místních obyvatel.

Organizace Strany zelených v Chomutově a Jirkově odmítají snahu ČEZu vybudovat v Prunéřově elektrárnu s překonanou hnědouhelnou technologií, která by vedla k další zátěži dlouhodobě zkoušeného regionu a ohrožovalo zdraví lidí na Chomutovsku po dobu příštích 30 až 40 let Elektrárna Prunéřov v okrese Chomutov je největším znečišťovatelem ovzduší nejen v severních Čechách, ale v celé republice; je největším českým zdrojem emisí jak skleníkového plynu oxidu uhličitého, tak zdraví nebezpečných oxidů síry a oxidů dusíku. Právě díky Prunéřovu má okres Chomutov nejvyšší koncentrace oxidů síry v Čechách. ČEZem upřednostňována varianta obnovy elektrárny by znamenala navýšení produkce oxidu uhličitého nejméně o 10 mil. tun.

Strana zelených v Chomutově považuje za jediné možné řešení nahradit stávající zdroj za nejlepší dostupnou technologii s účinností minimálně 42 %, šetrnou k ovzduší a zdraví lidí. Společnost ČEZ jako ekonomicky prosperující firma, kde je stát většinovým vlastníkem, si investice do moderních technologií může dovolit a nemá šetřit na zdraví místních obyvatel. Chomutovští a jirkovští zelení podporují petici skoro tří tisíc občanů Chomutova a dalších měst a obcí v sousedství největší české hnědouhelné elektrárny Prunéřov II, kde se mimo jiného uvádí; ČEZ vydělává miliardy, zatímco Severočeši platí svým zdravím. Trpíme nejhorším životním prostředím a nejhorším zdravotním stavem v celé České republice. Máme proto právo, aby elektrárny v našem kraji využívaly ty nejlepší a nejčistší technologie, které jsou v Evropě k dispozici..

Podle loňského průzkumu společnosti Factum Invenio 66 % obyvatel České republiky je toho názoru, že by při obnově uhelné elektrárny Prunéřov II by se měla použít nejlepší dostupná technologie i za cenu případných vyšších finančních nákladů. Třetina repondentů (33 %) je o tom rozhodně přesvědčena a další necelá třetina (30 %) si to myslí spíše. Proti bylo 18
% dotázaných a 19 % se k této otázce nevyjádřilo. Společnost ČEZ je nejbohatší firmou v zemi, která v roce 2008 vydělala více než 47 miliard korun, což je přibližně pětkrát více než celý rozpočet Ústeckého kraje. Navíc před nedávnem získala tato společnost díky deformovanému zákonu o obchodování s emisními povolenkami dalších několik desítek miliard korun. Pokud společnost ČEZ není ochotna využít část svých zisků na snížení znečištění ovzduší a ochranu zdraví obyvatel v okolí elektrárny Prunéřov a odmítá vybudovat modernější a čistší zařízení, bude lepší, když opustí plány na obnovu elektrárny Prunéřov II a její provoz do roku 2015 ukončí.