Strana zelených: Zelení prosazují místní i krajská referenda

8. listopadu 2004 | Strana zelených, tel: 724 321 845
Občané Temelína se podle Krajského soudu v Českých Budějovicích nebudou moci v referendu vyjádřit k výstavbě skladu vyhořelého paliva v areálu tamější jaderné elektrárny. Podle soudu zřízení skladu vyhořelého jaderného paliva nenáleží do působnosti obce a proto o něm nelze rozhodovat v místním referendu.

Občané Temelína, kteří si přáli referendum, se tak dostali do paradoxní situace: nasbírali dostatečný počet podpisů pod petici za vyhlášení referenda, ale obecní úřad je odmítl vyhlásit. Krajský soud pak de facto rozhodnutí obecního úřadu potvrdil a otázku referenda smetl ze stolu.

„Zastupitelé a poté i soud odmítli nechat hlasovat občany o výstavbě meziskladu na katastru obce jen na základě formálního výkladu zákona,“ řekl k tomu předseda Zelených Jan Beránek a dodal: „O umístění a výstavbě meziskladu samozřejmě nerozhoduje obec, ale příslušný stavební úřad. Obec je však účastníkem řízení a může se v jeho průběhu k plánu vyjadřovat. Občané chtěli v referendu své zastupitele zavázat, aby ve vedení obce podnikli všechny kroky k tomu, aby se výstavbě meziskladu zabránilo.“

Zelení prosazují, aby se v referendech mohli občané vyjadřovat i k takovým otázkám jako je výstavba meziskladu vyhořelého jaderného paliva, stejně jako to, aby mohla probíhat i referenda na úrovni kraje. Strana zelených proto podpoří snahu přípravného výboru na vyhlášení místního referenda v Temelíně obrátit se stížností k Ústavnímu soud a ombudsmana České republiky.

Kontakt:
Jana Ulbrychová, místopředsedkyně Strany zelených, tel.: 724 321 845