Strana zelených Praha: Zelení v úterý navrhnou ukončení společného podniku pro metro D

15. července 2018 | Strana zelených Praha
Je třeba okamžitě zastavit přípravu společného podniku kvůli výkupu pozemků pro metro D. V úterý to na Radě zastupitelstva hl. m. Prahy navrhne strana Zelených. Důvodem je zařazení metra D do seznamu klíčových staveb v zákoně o předběžné držbě pozemků, což umožní rychlejší a jednodušší vyjednávání s vlastníky potřebných nemovitostí.

„Z našich analýz vyplývá, že zákon o předběžné držbě, který teď konečně prošel ve sněmovně, výrazně zrychlí výkup pozemků pro nové stanice metra. A to i bez účasti soukromých subjektů,“ uvedla radní pro územní rozvoj Petra Kolínská.

Starosta Prahy 4 Petr Štěpánek situaci komentuje takto: „Většinu pozemků v okolí plánovaných stanic metra na Praze 4 má už pod kontrolou DPP, hlavní město nebo naše městská část. Záměr převést tyto pozemky na soukromou společnost považuji za zcela nepřijatelné. Kromě ekonomických rizik jde i o ztrátu veřejné kontroly nad územním rozvojem lokalit, které budou v budoucnu významnými lokálními centry. Ostatní pozemky je třeba získat vyvlastněním za úhradu a ne ztrátovými kšefty s developery“.

Strana zelených již dříve upozornila na to, že společný podnik s Pentou má řadu rizik, které nejsou v projektu vyřešeny. Soukromá společnost by například za pozemky nabízela majitelům příliš vysoké ceny a transakce, částečně hrazené z veřejných prostředků, by byly mimo veřejnou kontrolu.
Zákon o předběžné držbě pozemků se týká klíčových dopravních staveb v Česku a na poslední chvíli se do něj podařilo zahrnout i nové metro D. Už v září nebo v říjnu projedná zákon i Senát a po podpisu prezidenta by v platnost mohl vstoupit ještě letos.

Podobné zákony již urychlují výstavbu strategických silnic, železnic a dalších dopravních staveb v dalších evropských zemích. Vlastníci za své pozemky dostanou přiměřenou cenu, kterou v případě sporů stanoví soud až po zahájení stavby. Odpadne tím mnohaleté dohadování a blokování výstavby ze strany několika málo spekulantů.

Dřívější zprávy k tomuto tématu:

Kontakt:
Milan M. Deutsch, milan.deutsch@emd-pr.cz, 775 556 587