Strana zelených: Zelení varují před zhoršením situace na silnicích zrušením omezení jízdy kamionů

27. června 2023 | Strana zelených
Sněmovna bude hlasovat o prolomení zákazu jízdy kamionů v neděli a o svátcích, které předložil poslanec ODS Stanislav Blaha. „Jako Zelení s tím zásadně nesouhlasíme. Namísto toho, abychom sjednotili omezení jízdy kamionů s okolními zeměmi, které je přísnější, situaci na našich silnicích zhoršíme,“ uvedl spolupředseda Zelených Michal Berg.

V současné době je omezena jízda kamionů v neděli a o svátcích mezi 13. až 22. hodinou. V době letních prázdnin navíc v pátek od 17 do 21 hodin a v sobotu od 7 do 13 hodin. „Tato podoba u nás platí již 15 let, prosadili ji v roce 2008 Zelení, když byli ve vládě. Nyní se jej snaží ODS torpédovat,“ uvedl Michal Berg. „Po neschopnosti státu hlídat přetížené kamiony na našich silnicích a dálnicích je to další ústupek kamionové lobby,“ dodal.

Zelení nesouhlasí s rozvolněním pravidel jednak z důvodu snížení bezpečnosti, zvýšením hluku a dalšího znečištění, ale také pro další zhoršení konkurence železniční dopravě. „Přepravu nákladů je potřeba převádět na koleje, tam nicméně dopravci platí mnohem vyšší poplatky. Naopak v Česku jsou poplatky za využívání komunikací kamiony nízké a to láká na naše silnice další přetížené kamiony,“ vysvětluje Michal Berg.

Stále máme možnost tento návrh zastavit. Najděte si prosím na webu sněmovny https://www.psp.cz/sqw/organy2.sqw?kr=1 kontakt na poslance či poslankyni ze svého kraje a napište jim, aby pro tento návrh nehlasovali. Hlasovat se má již tento týden!