Jana Ulbrychová "> Zelenou kandidátku do Evropského parlamentu povede Jařab nebo Patočka - Ekolist.cz

Strana zelených: Zelenou kandidátku do Evropského parlamentu povede Jařab nebo Patočka

5. prosince 2003 | Strana zelených
Autor: Jana Ulbrychová, tel: 724 22 86 50
Republiková rada Strany zelených rozhodne tuto neděli o tom, kdo povede zelenou kandidátku pro volby do Evropského parlamentu. Největší šance stát se lídrem mají Jan Jařab, vládní zmocněnec pro lidská práva a Jakub Patočka, šéfredaktor Literárních novin. Jana Jařaba do čela kandidátky navrhuje pražská krajská organizace Strany zelených, Jakuba Patočku mimo jiné také jihomoravská organizace.

Podle návrhu předsednictva mají být na zelené kandidátce rovnoprávně zastoupena obě pohlaví, to znamená, že celkově na kandidátní listině obsadí ženy polovinu tak, že jim připadnou všechna lichá nebo sudá místa.
Strana zelených uvažuje o možné koaliční spolupráci se Stranou pro otevřenou společnost. Republiková rada proto rozhodne i o tom, zda druhé místo kandidátky proto připadne koaličnímu partnerovi ze strany SOS a nebo zda jej obsadí vlastním kandidátem. Mezi navrženými jsou místopředsedkyně Strany zelených Jana Ulbrychová nebo Dana Kuchtová z nevládní organizace Jihočeské matky.
Mezi možnými kandidáty na první čtyři místa je i historik Frank Bold, který získal nominace na více krajských konferencích.
Republiková rada Strany zelených se koná 7. 12. 2003 od 10.00 hodin v Kongresovém centru, Výstaviště 1 v Brně.
Navrhovaný program jednání:

10.00 1. Zahájení, volba pracovních orgánů
10.30 2. Schválení programu jednání
10.45 3. Rozpočet Strany zelených na rok 2004 (návrh PSZ)
11.45 4. Volební strategie Strany zelených do Evropského parlamentu (návrh PSZ)
14.00 5. Příprava volebního programu pro volby do Evropského parlamentu 2004 (návrh PSZ)
14.30 6. Vystoupení hosta (zástupce evropských Zelených)
14.30 7. Volba lídrů pro volby do Evropského parlamentu 2004 (návrh volebního řádu - PSZ)
16.45 8. Etický kodex kandidátů a poslanců (návrh PSZ)
17.30 9. Postup přípravy senátních a krajských voleb (návrh PSZ)
17.50 Ukončení
Jana Ulbrychová, tel: 724 22 86 50