Lenka Navrátilová "> Zelený balíček přichází do karlovarských škol - Ekolist.cz

Středisko ekologické výchovy Ametyst: Zelený balíček přichází do karlovarských škol

13. května 2005 | Středisko ekologické výchovy Ametyst
Autor: Lenka Navrátilová , tel: 377 444 084
Učitelům ze škol karlovarského kraje se dostává do rukou nová netradičně řešená učební pomůcka z oblasti enviromentální výchovy, která jim má pomoci při výuce, i podle nově připravovaných rámcových vzdělávacích programů.

Dne 11.3. 2005 se konal na gymnáziu v Sokolově seminář k nové učební pomůcce Zelený balíček. Nyní se připravuje pro Karlovarský kraj seminář druhý, na obchodní akademii v Mariánských Lázních, který proběhne 24.5.2005. Na tomto semináři budou učitelům předány zbývající Zelené balíčky, určené pro tento kraj. Seminářů se účastní učitelé ze základních i středních škol Karlovarského kraje. Tato nová učební pomůcka je zaměřena na oblast životního prostředí a udržitelného rozvoje. Zelený balíček byl připraven Regionálním environmentálním centrem pro střední a východní Evropu (REC) s podporou environmentálního grantového programu společnosti Toyota. Distribuci Zeleného balíčku v Plzeňském a Karlovarském kraji zajišťuje SEV Ametyst. V Plzeňském kraji semináře proběhly již v únoru a nová pomůcka se setkala se značným úspěchem a všechny Zelené balíčky byly již předány učitelům.

Balíček se skládá z několika druhů výukových součástí. Lenka Navrátilová, která semináře organizuje, vysvětluje: „Uvnitř učitelé najdou příručku s výukovými plány a pracovními listy pro žáky. Dále pak videokazetu s animovanými klipy a výukovými filmy, a interaktivní CD-ROM s rozsáhlými informacemi, testy, kvízy apod. k jednotlivým tématům z oblasti životního prostředí. Pomůcka má velmi příjemné grafické provedení.“

V Zeleném balíčku je celkem 22 kapitol zpracovaných pro každou popisovanou oblast životního prostředí. Každá kapitola představuje určitou situaci s několika možnými volbami, jak situaci řešit, včetně komentářů o negativních a pozitivních dopadech každého řešení. Prostřednictvím takového rozhodování o určitých problémech se mohou učitelé a žáci zapojit do podrobné diskuse o možných konfliktech mezi ochranou životního prostředí a ekonomických rozvojem. Žáci se tím učí porozumět různým problémům, především respektovat rozdílné názory a nacházet společná řešení.

Bližší informace vám poskytne:
Mgr. Lenka Navrátilová, lenka.navratilova@sev-ametyst.cz
T: 377 444 084, 776 137 694