Evropská komise, český text ICEU: Změny klimatu: Členské státy by měly aktivněji zajišťovat snižování emisí skleníkových plynů

Evropská unie nesplní své cíle týkající se snížení objemu emisí podle Kjótského protokolu z roku 1997, nezavedou-li členské státy další opatření a zásady změřené na snižování emisí skleníkových plynů. K tomuto závěru dospěla postupová zpráva, kterou dnes přijala Evropská komise. Podle zprávy se trend snižování emisí, započatý v roce 1990, v letech 2000 a 2001 obrátil na druhou stranu.

Na základě výhledů předložených členskými státy dospívá zpráva k závěru, že se stávajícími národními politikami a opatřeními nesplní cíle snižování emisí EU jako celek plus 13 z 15 členských států. Podle Kjótského protokolu se EU zavázala ke snížení skleníkových plynů v EU do roku 2008-2012 o 8 procent oproti roku 1990. V dopisech adresovaných všem 15 ministerstvům životního prostředí členských států vyzývá komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová zejména ty členské státy, které tak dosud neučinily, aby určily a stanovily dodatečná opatření nezbytná ke splnění kjótských cílů. Členské státy by kromě toho měly urychleně v plném rozsahu realizovat opatření přijatá na úrovni Evropské unie. Postupová zpráva je k dispozici zde. Další informace o EU a Kjótském protokolu naleznete v MEMO/03/154.