Tiskové zprávy
ZOO Dvůr Králové: ZOO Dvůr Králové: Bez palmového oleje už i v krmivech pro zvířata
1. února 2017 | ZOO Dvůr Králové
Dvorská zoo se dnes připojuje ke Dni bez palmového oleje, který vyhlásila Koalice proti palmovému oleji na 1. února 2017. Cílem akce je oslovit spotřebitele i výrobce, aby ustoupili od spotřeby a používání této suroviny, kvůli níž jsou ve velkém ničeny deštné pralesy. V ZOO Dvůr Králové se už více než tři roky nepoužívá palmový olej ve stravovacích službách pro návštěvníky a od začátku roku 2017 se ho jako v jedné z prvních zoo podařilo vyřadit i z krmiv pro zvířata.
„V ZOO Dvůr Králové máme Den bez palmového oleje 365 dní v roce," říká Igor Mašín, majitel firmy GASTRO ZOO, která má stravovací služby v dvorské zoo na starosti. „V našem provozu pokrmy kompletně bez palmového oleje připravujeme už od roku 2013. Od roku 2016 se nám pak podařilo přesvědčit i dodavatele například zmrzliny nebo sušenek, jejichž produkty v zoo prodáváme, aby palmový olej ve své výrobě nahradili jinou alternativou," popisuje Igor Mašín. Produkty s palmovým olejem tak ve dvorské zoo nenajdete ani v automatech na cukrovinky.
Od začátku roku 2017 je tomu stejně i v oblasti krmiv určených pro zvířata dvorské zoo. Krmivářský průmysl je přitom v objemu využití palmy olejné hned za potravinářským průmyslem a výrobou biopaliv. " V technologii výroby krmiv se pracuje nejenom s palmovým olejem, ale především s olejem palmojádrovým. Nám se do roku 2017 podařilo vstoupit zcela bez těchto surovin ve všech druzích krmiva pro zvířata," popisuje vedoucí výživy zvířat Monika Ptáčková.
Intenzivní pěstování palmy olejné, z jejíchž plodů se palmový olej vyrábí, je v současné době jednou z hlavních příčin kácení deštných pralesů v tropických oblastech Asie, Afriky a Jižní Ameriky. Úbytek tohoto biotopu s sebou nese vážné environmentální hrozby - masivní vymírání živočišných i rostlinných druhů, znečištění prostředí, narušení místního klimatu a s ním spojené riziko ničivých povodní a eroze půdy nebo každoroční mohutné požáry vznikající zejména při vypalování lesů a rašelinišť. S ničením deštných lesů úzce souvisí i problém globálních klimatických změn.
Nebezpečné jsou rovněž sociální dopady. Prales je domovem mnoha menších etnik a kmenů. Zabírání stále větší plochy vede k mnohdy násilnému vytlačování původních obyvatel z jejich domovů, vykořisťování, ničení kultury a někdy i k zániku celého kmene.
Palmový olej je dnes součástí téměř poloviny všech potravinářský výrobku od margarínů a pokrmových tuků, přes instantní pokrmy až po výživu pro kojence. Spotřebitelé se mu však nevyhnou ani v drogistických či kosmetických produktech, farmaceutikách nebo krmivech pro zvířata. Z palmového oleje se vyrábí i biopaliva nebo průmyslová maziva.
Více o problematice palmového oleje a možnostech, jak omezit jeho spotřebu, najdete na webových stránkách organizace Koalice proti palmovému oleji www.stoppalmovemuoleji.cz
„V ZOO Dvůr Králové máme Den bez palmového oleje 365 dní v roce," říká Igor Mašín, majitel firmy GASTRO ZOO, která má stravovací služby v dvorské zoo na starosti. „V našem provozu pokrmy kompletně bez palmového oleje připravujeme už od roku 2013. Od roku 2016 se nám pak podařilo přesvědčit i dodavatele například zmrzliny nebo sušenek, jejichž produkty v zoo prodáváme, aby palmový olej ve své výrobě nahradili jinou alternativou," popisuje Igor Mašín. Produkty s palmovým olejem tak ve dvorské zoo nenajdete ani v automatech na cukrovinky.
Od začátku roku 2017 je tomu stejně i v oblasti krmiv určených pro zvířata dvorské zoo. Krmivářský průmysl je přitom v objemu využití palmy olejné hned za potravinářským průmyslem a výrobou biopaliv. " V technologii výroby krmiv se pracuje nejenom s palmovým olejem, ale především s olejem palmojádrovým. Nám se do roku 2017 podařilo vstoupit zcela bez těchto surovin ve všech druzích krmiva pro zvířata," popisuje vedoucí výživy zvířat Monika Ptáčková.
Intenzivní pěstování palmy olejné, z jejíchž plodů se palmový olej vyrábí, je v současné době jednou z hlavních příčin kácení deštných pralesů v tropických oblastech Asie, Afriky a Jižní Ameriky. Úbytek tohoto biotopu s sebou nese vážné environmentální hrozby - masivní vymírání živočišných i rostlinných druhů, znečištění prostředí, narušení místního klimatu a s ním spojené riziko ničivých povodní a eroze půdy nebo každoroční mohutné požáry vznikající zejména při vypalování lesů a rašelinišť. S ničením deštných lesů úzce souvisí i problém globálních klimatických změn.
Nebezpečné jsou rovněž sociální dopady. Prales je domovem mnoha menších etnik a kmenů. Zabírání stále větší plochy vede k mnohdy násilnému vytlačování původních obyvatel z jejich domovů, vykořisťování, ničení kultury a někdy i k zániku celého kmene.
Palmový olej je dnes součástí téměř poloviny všech potravinářský výrobku od margarínů a pokrmových tuků, přes instantní pokrmy až po výživu pro kojence. Spotřebitelé se mu však nevyhnou ani v drogistických či kosmetických produktech, farmaceutikách nebo krmivech pro zvířata. Z palmového oleje se vyrábí i biopaliva nebo průmyslová maziva.
Více o problematice palmového oleje a možnostech, jak omezit jeho spotřebu, najdete na webových stránkách organizace Koalice proti palmovému oleji www.stoppalmovemuoleji.cz
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk