https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-hajecke-putovani-nova-naucna-stezka-v-praze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Hájecké putování – nová naučná stezka v Praze

26.10.2023 09:27 (ČSOP)
Foto | Jan Moravec / ČSOP
V okrajových částech Prahy je řada oblastí, kde nepoznáte, že jste na území hlavního města. Malebná údolí potoků, zemědělská krajina s mezemi a solitérními stromy, malé vesničky. Přesně takové je okolí Hájku u Uhříněvsi na východním okraji Prahy, kam Vás zavede nejnovější naučná stezka, vybudovaná Českým svazem ochránců přírody (ČSOP) v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě. Včera byla slavnostně předána veřejnosti.
 
Na naučné stezce Hájecké putování naleznete šest zastavení s mnoha zajímavými informacemi o zdejší krajině i o ochraně přírody obecně. Díky spolupráci se žáky uhříněveské školy Bratří Jandusů vznikly kresbičky nadpřirozených bytostí, které přiblíží místní krajinu, přírodu a historii i dětem. Nejde ale jen o to, něco se dozvědět, ale i něco prožít… Proto jsou jednotlivá zastavení interaktivní. Hříčky, hry a úkoly jsou navrženy tak, aby je s pomocí dospělých mohly používat i předškolní děti.

Foto | Jan Moravec / ČSOP

Úvodní tabule nesoucí dvě mapky – současnou se zakreslením trasy a historickou z roku 1783 – se věnuje historií Hájku. Další zastavení se nachází na loučce v bezprostřední blízkosti říčky Rokytky. Zabývá se fenoménem komunikačních sítí (biokoridorů) v přírodě, jejichž typickým představitelem právě říční údolí jsou. Tabule má dvě strany: jedna je především popisná, druhá přiblíží zákulisí zvířecího putování formou drobné hříčky a hádanek i těm nejmenším. Za loučkou stezka překonává Rokytku po betonové lávce – jediném místě na trase, které umožňuje vodní tok překročit suchou nohou. Zahýbá vlevo podél podmáčených luk a pastviny, prosmýkne se lesíkem a vystupuje do otevřené polní krajiny.

Na rozcestí vás herní stůl seznámí s dravci, které lze zahlédnout na zdejší obloze, a naučí vás poznat je podle siluet. Polovina další – otočné – tabule, umístěné na odpočívadle U Tří kaštanů, je věnována mezím a remízkům. Trojice stromů, z nichž dva jsou staré více než sto let, tvoří nápadnou dominantu okolí, proto se druhá polovina prvku zabývá právě jimi. Později se trasa stezky noří do spleti pokroucených kmenů ovocných stromů a keřů, která místy působí až fantaskním dojmem.

Příběh stromového labyrintu odkrývá tabule, umístěná přímo u jeho vstupu. Poslední tabuli stezky naleznete poblíž valu raně přemyslovského hradiště. Obrázek vám umožní nahlédnout do života na hradišti a zlomyslný skřítek plivník vyzkouší váš postřeh. Pak už zbývá jen vrátit se do Hájku - přejít pole, sejít lesním porostem zpět k Rokytce a vpravo až ke známé betonové lávce.

Foto | Jan Moravec / ČSOP

Stezka tvoří okruh o délce zhruba 3,5 kilometru. Oficiální začátek je na návsi v Hájku (možno přijet autobusem MHD č. 229 či 366 od stanice metra Depo Hostivař). Trasu lze však ale pojmout i jako odbočku (zacházku) z červeně značené turistické trasy, vedoucí z Uhříněvsi přes Královice a Koloděje do Klánovického lesa, s níž je část trasy stezky souběžná.

Informační tabule v terénu v blízké době doplní speciální nástavba – připravovaná virtuální hra, kterou zájemci budou moci spustit pomocí QR kódu na webu geofun.cz.

Naučnou stezku realizovala základní organizace ČSOP Koniklec ve spolupráci se společností NET4GAS, generálním partnerem Českého svazu ochránců přírody. Na tvorbě se podílela též městská část Praha 22 a občané Hájku u Uhříněvsi.

Díky šestnáctileté spolupráci mezi Českým svazem ochránců přírody a společností NET4GAS na programu Blíž přírodě bylo již veřejnosti zpřístupněno formou naučných stezek, pozorovatelen, informačních bodů a další turistické infrastruktury již více jak 100 různých lokalit po celé republice (více na www.blizprirode.cz).

Český svaz ochránců přírody je spolek lidí, kteří mají rádi přírodu a chtějí ji aktivně chránit. V současné době má téměř 7000 členů. Mezi jeho pilotní aktivity patří Národní program Ochrana biodiverzity, podpora hnutí pozemkových spolků, Národní síť záchranných stanic pro handicapované živočichy, oddíly Mladých ochránců přírody, přírodovědné soutěže Zlatý list a Ekologická olympiáda, kampaň Ukliďme svět či program Živá zahrada. Více informací na www.csop.cz.

Společnost NET4GAS je spolehlivým a bezpečným provozovatelem přepravní soustavy pro zemní plyn v České republice a rozvíjí odpovědnou politiku ochrany životního prostředí s ohledem na současné a budoucí generace. Od toho se odvíjí nejen její odpovědné podnikání, ale také dlouhodobá strategie firemní filantropie realizovaná od roku 2007 v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě. Je dlouholetým generálním partnerem Českého svazu ochránců přírody, se kterým se podílí na zpřístupnění přírodně cenných lokalit veřejnosti, a také celostátních přírodovědných soutěží Zlatý list a Ekologická olympiáda, které pořádá Sdružení mladých ochránců přírody ČSOP.


reklama

foto - Moravec Jan
Jan Moravec
Autor pracuje pro Český svaz ochránců přírody.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist