https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-naucna-stezka-bludovska-stran-nove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Naučná stezka Bludovská stráň nově

23.10.2023 12:43 (ČSOP)
Foto | Jan Moravec / ČSOP
Naučná stezka Bludovská stráň na Šumpersku je ve zbrusu novém kabátu. Obnovená naučná stezka, kterou vytvořil i rekonstruoval Český svaz ochránců přírody Bludov v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě, byla slavnostně otevřena o tomto víkendu.
 
Bludovská stráň se říká téměř tři kilometry dlouhému zalesněnému srázu na okraji nivy říčky Desné jihovýchodně od Bludova na Šumpersku. Jde o plochu, která pravděpodobně nikdy v minulosti nebyla odlesněna, jak dosvědčují staré mapy. Dodnes se zde nachází přírodě blízký listnatý les s bohatým bylinným podrostem. Pro svoji přírodní hodnotu byla stráň roku 1995 registrována jako významný krajinný prvek.

Naučnou stezku, pojmenovanou právě po Bludovské stráni, vytvořila místní organizace Českého svazu ochránců přírody roku 2008. Za těch uplynulých 15 let se však na řadě tabulí podepsal zub času a v některých případech bohužel i ruka vandalů. Proto byla naučná stezka v letošním roce kompletně rekonstruována. Rekonstrukce nespočívala pouze v obnově tabulí, některé dostaly i nový obsah (v době, kdy stezka vznikala, mimo jiné na Brusné ještě nestála rozhledna) a všechny nový design. Obnovená stezka byla slavnostně představena veřejnosti tuto sobotu, 21. října 2023.

Foto | Jan Moravec / ČSOP

Naučná stezka je značena žlutým turistickým značením a je dlouhá necelých 5 km. Na okruhu naleznete 9 zastavení, jedno pak trochu bokem u vstupu do zámeckého parku. Tři z těchto zastavení jsou „úvodní“, tedy s mapou a základními informacemi o stezce, na dalších sedmi návštěvník nalezne řadu zajímavostí o zdejší přírodě (květena, živočichové, geologie…) i dalších pozoruhodnostech (rozhledna, lidová architektura v Bludově), bohatě doplněných krásnými fotografiemi. Krom vlastní Bludovské stráně provede naučná stezka zájemce i lesoparkem Gryngle, nově vysázenými alejemi i místy s krásnými výhledy na Šumpersko a nedaleké hřebeny Hrubého Jeseníku.

Foto | Jan Moravec / ČSOP

Vybudování i následná rekonstrukce naučné stezky Bludovská stráň byly finančně podpořeny v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě. Díky šestnáctileté spolupráci mezi Českým svazem ochránců přírody a společností NET4GAS bylo již veřejnosti zpřístupněno formou naučných stezek, pozorovatelen, informačních bodů a další turistické infrastruktury již více jak 100 různých lokalit po celé republice (více na www.blizprirode.cz).

Český svaz ochránců přírody je spolek lidí, kteří mají rádi přírodu a chtějí ji aktivně chránit. V současné době má téměř 7000 členů. Mezi jeho pilotní aktivity patří Národní program Ochrana biodiverzity, podpora hnutí pozemkových spolků, Národní síť záchranných stanic pro handicapované živočichy, oddíly Mladých ochránců přírody, přírodovědné soutěže Zlatý list a Ekologická olympiáda, kampaň Ukliďme svět či program Živá zahrada. Více informací na www.csop.cz.

Společnost NET4GAS je spolehlivým a bezpečným provozovatelem přepravní soustavy pro zemní plyn v České republice a rozvíjí odpovědnou politiku ochrany životního prostředí s ohledem na současné a budoucí generace. Od toho se odvíjí nejen její odpovědné podnikání, ale také dlouhodobá strategie firemní filantropie realizovaná od roku 2007 v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě. Je dlouholetým generálním partnerem Českého svazu ochránců přírody, se kterým se podílí na zpřístupnění přírodně cenných lokalit veřejnosti, a také celostátních přírodovědných soutěží Zlatý list a Ekologická olympiáda, které pořádá Sdružení mladých ochránců přírody ČSOP.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist