https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-jak-funguje-vytapeni-pasivnich-domu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Jak funguje vytápění pasivních domů?

30.9.2021 09:57
Na počátku srpna 2021 přišli čeští ekonomové s nemilou zprávou: nejen tepelné energie v dalších měsících podraží, možná o více než 10 %. Chcete ušetřit za topení, a tím snížit náklady na provoz domácnosti? Elegantní řešení představují pasivní domy. Co přesně se pod tímto označením skrývá?
 
Pasivní domy využívají, jak už jejich název napovídá, pasivní zisky tepla. K vyhřátí vnitřních prostor jim většinou postačují sluneční paprsky a teplo, které produkují buďto spotřebiče, nebo obyvatelé domu. V obytných prostorách jsou zajištěny příjemné teploty během zimy, a to dokonce bez užívání běžného topení.

Inovativní využití pasivních tepelných zdrojů už dávno neprosazují pouze nadšení ekologičtí aktivisté. Jen v České republice se v roce 2020 nacházelo přes 7200 staveb umožňujících pasivní vytápění. Mnozí dokonce označují podobné domy za bydlení budoucnosti. Jaké jsou jejich další přednosti?

Jaké podmínky musí pasivní domy splňovat?

(Novo)stavby, jejichž vlastníci chtějí využívat všechny výhody, které pasivní domy nabízejí, musejí splňovat řadu požadavků.

Jedním z nich je energetická náročnost budovy: domy, které se mohou pyšnit přízviskem „pasivní“, mají spotřebu pod 15 kW/m²/rok, což je asi sedmina energetické spotřeby oproti běžným budovám.

Proto je nutností spolehlivá izolace, která zabrání unikům tepla ze stavby. Je potřeba odizolovat i základy a zajistit vzduchotěsnost. Jako izolační materiály se používají například jílovitá omítka nebo ovčí vlna. V domě nesmí chybět ani zařízení na filtraci vzduchu (rekuperační jednotka), které dokáže zužitkovat teplý vzduch ve vnitřních prostorách a současně v domě udržuje příjemnou teplotu.

Výhody pasivních domů

Ve srovnání s běžnými budovami mají pasivní domy až o 90 % nižší spotřebu. Jejich majitelé tak ušetří za energie i desítky tisíc korun ročně.

Kromě nízkých výdajů za vytápění zajišťuje vybavení pasivního domu jeho obyvatelům také přísun čerstvého vzduchu (bez nežádoucího průvanu), a tím vytváří příhodnější podmínky pro komfortní obývání vnitřních prostor.

Kdy se vám investice vrátí?

Plánujete-li výstavbu pasivního domu, je třeba počítat s vyššími počátečními náklady (za vyhotovení projektové dokumentace, materiál pro výstavbu domu, řízené větrání s rekuperací atp.).

Investice se vám však v následujících letech násobně vrátí (nejen) v podobě úspor za energie, ale díky kvalitnímu zateplení například i příjemnými teplotami v interiéru. V závislosti na celkové výměře zastavěné plochy můžete s návratem investice počítat během 10–15 let (u menších staveb i dříve).

Na výstavbu domu navíc můžete získat dotaci až do výše 450 000 Kč z programu Nová zelená úsporám, který probíhá i v roce 2021. Využijte příležitosti a vybudujte si dům, ve kterém se bude spokojeně žít vám i vašim nejbližším.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist