https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-vychazi-nase-priroda-01-2014
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Vychází Naše příroda 01/2014

5.3.2014 11:47 (Naše příroda)
Obálka časopisu Naše příroda 1/2014
Obálka časopisu Naše příroda 1/2014
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Třebaže to tak dlouho nevypadalo, zima si nakonec dala říct a dorazila i do našich končin. Neměli bychom proto zapomenout na naše malé opeřené švitořící sousedy a nasypat jim do krmítek něco dobrého do zobáčku. Odměnu za to dostaneme hned, stačí je chvíli pozorovat, jak se také dozvíme v článku o ptačím zimním divadle. Pokud jste se někdy zamýšleli nad tím, proč vlastně zvířata panáčkují, tak si odpověď můžeme přečíst v prvním letošním čísle. Dozvíme se také, jak funguje komunikace mezi medvědy a nebo že bobra je možné potkat i tam, kde bychom ho nečekali. Nebo také, že v lese existují organismy zvané hlenky a jak se umí během svého života proměňovat. Nechybí ani tipy na výlety, tentokrát do hor, ale i za rybami.
 

Tajuplná řeč medvědů

Medvěd je v nových podmínkách civilizačního tlaku na přírodu stejně nevyzpytatelný jako člověk. Málokdy víme, jak se zachová, a při setkání s ním musíme být vždy ve střehu. Když se dva medvědi potkají, mají svoji vlastní řeč, která spočívá hlavně v postojích a hlasových projevech. Jsou zakotveny částečně v reflexivním, ale z velké části i v individuálním chování konkrétního zvířete. Setkání medvědů nenese ve většině případů prvky agrese. I medvědi mají svoji řeč, ačkoliv jinou, než my lidé.

Hlenky, hlenky, co to vlastně je?

Pokud po přečtení nadpisu marně pátráte v paměti, nemusíte ještě propadat depresím nad vlastní nevědomostí. Může vás utěšit skutečnost, že nad tou samou otázkou bádají biologové po celém světě a definitivní odpověď je pravděpodobně zatím ještě v nedohlednu.

Panoptikum naší přírody

Často se říká, že lidská obrazotvornost je neomezená. O pravdivosti tohoto rčení se snadno přesvědčíme při vycházce do skalních oblastí, kde snad každý větší či jinak nápadný útvar nese více či méně přiléhavé pojmenování. Kromě bizarních pohádkových bytostí a výjevů dráždily obrazotvornost našich předků nejrůznější zástupci živočišné říše a také bezpočet „do skály zakletých“ postav a postaviček. Mnohé z nich jakoby z oka vypadly skutečným osobám a osobnostem, jiná pojmenování pochopíme jen s notnou dávkou fantazie. K mnohým pitoreskním útvarům a skalním seskupením se váže i řada dávných pověstí.

Obsah čísla 1/2014

Tajuplná řeč medvědů / Ivan Kňaze
Hlenky, hlenky, co to vlastně je? / Hana a Vladimír Motyčkovi
Ptačí zimní divadlo / Alena Říhová
Bobři ve městě / Jindřich Wanka
Proč zvířata panáčkují? / Jaromír Zumr
Dlouhoretka obecná / Mladen Kaděra
Pavouk z temného podzemí / Jozef Májsky
Nízký Jeseník – kraj ticha / Lukáš Kukal
Soutok Labe s Doubravou / Martin Kohoutek
Fotogr afové přírody: Václav Sojka
Panoptikum naší přírody / Jan Vítek
Divokou Oslavou / Martin Janoška
Živá voda není pouze v pohádkách… / Mirek Brát
Naučná stezka pod Císařským kamenem / Jan Moravec
Zaměnitelné houby: čirůvka havelka, čirůvka žíhaná / Michal Mikšík


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist