https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/afp-v-kenske-savane-pomahaji-chytat-pytlaky-psi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V keňské savaně pomáhají chytat pytláky psi

19.3.2018 06:46 | MAASAI MARA (ČTK)
Psi Bloodhoundi se učí pátrat po pytlácích. / Ilustrační foto
Psi Bloodhoundi se učí pátrat po pytlácích. / Ilustrační foto
"Najdi!" Příkaz je krátký, ale účinný: Shakaria vystartuje a horlivě očichává zem. Vodítko se napne a pětiměsíční štěně postupuje jistým krokem přes vysokou vegetaci slavné keňské rezervace Maasai Mara. O několik minut později bez námahy najde muže skrytého v savaně, který představuje pytláka. Pytláky se tento pes svatého Huberta nazývaný též Bloodhound učí vypátrat, píše agentura AFP.
 

Shakaria je nejlepší z pěti nových psů, kteří prodělávají výcvik, aby se mohli zařadit do psí jednotky, která se stala klíčovou v boji proti pytlákům v trojúhelníku Mara, zóně zvláště bohaté na zvířata v rezervaci Maasai Mara.

Právě zde každoročně probíhá velká migrace asi milionu pakoňů a desetitisíců dalších zvířat mezi Tanzanií a Keňou. Ta přitahuje mnoho turistů, ale také pytláků číhajících na snadnou kořist.

Nejvíce pozornosti je věnováno nelegálnímu obchodu se slonovinou, ale rezervace "bojuje i proti obchodu s masem volně žijících zvířat", vysvětluje jeden z velitelů psí jednotky Lema Langas.

Vládní zpráva z roku 2014 především varuje před tím, že tento obchod, který byl dosud ignorován, dosáhl nebývalého rozměru. Zadrženo bylo například vozidlo, které odjíždělo z Maasai Mara se šesti tunami masa v hodnotě v přepočtu za 240.000 Kč. Takovým způsobem by mohlo být vyhubeno mnoho druhů zvířat, uvádí se ve zprávě.

"Pytláci kladou pasti nebo nahánějí zvířata do údolí, kde proti nim používají mačety," vysvětluje třicetiletý Lema Langas. Jde o gazely Thomsonovy, žirafy, pakoně či buvoly. Pasti však zahubí i mnoho dalších zvířat, jako jsou sloni nebo lvi.

V době sezony velké migrace, která připadá na červenec a srpen, nacházejí pracovníci rezervace tisíce pastí, uvádí Langas a vzpomíná, jak loni během jediného dne odstranil 511 pastí.

Zřízení psí jednotky v roce 2009 výrazně zlepšilo boj proti pytlákům. Toho roku do Keni pár bývalých amerických policistů Linda Porterová a John Lutenberg přivezl dva psy cvičené na chytání uprchlých vězňů.

Po deseti letech se jednotka rozšířila na pět psů specializovaných na vyhledávání pytláků a dva psy určené k odhalování střelných zbraní a slonoviny u vchodu do rezervace. Noví psi jako je Shakaria se už narodili v Keni, kde jsou také cvičeni.

"Psi mají vynikající čich. Když my nic nevidíme, ale máme podezření, že tudy prošel pytlák, necháme psy, aby sledovali stopu," říká Lema Langas.

Rezervace zažila koncem 90. let černé časy, kdy zde řádilo mnoho pytláků a nebylo tu bezpečno. Turisté byli okrádáni, svlékáni a ponecháváni na okraji cesty, vzpomíná jeden z psovodů.

Psí jednotka je součástí série opatření podniknutých počátkem tisíciletí, kdy bylo řízení rezervace svěřeno Mara Conservancy, partnerství státních a soukromých společností, do něhož jsou zapojeny i místní komunity Masajů.

Ve dne se o výrazný pokles pytláctví zasloužili psi, zatímco v noci jsou využívány termovizní kamery.

Zároveň na keňské straně hranic ničí gangy pytláků spolupráce místních komunit. Když příslušníci komunity zjistí, že někdo chce zabít nějaké zvíře, upozorní na to, říká Langas.

Za posledních 18 let bylo v oblasti Maasai Mara zatčeno přes 4000 pytláků.

Japonská veterinářka Asuka Takitová, která pomáhala vytvořit psí jednotku, si jen povzdechne nad současným rozsahem pytláctví. "Musíme ještě vykonat mnoho práce," říká.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist