https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-kvuli-kurovcove-tezbe-jsou-v-jesenikach-velke-holiny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté: Kvůli kůrovcové těžbě jsou v Jeseníkách velké holiny

6.5.2020 00:27 | OLOMOUC (ČTK)
Při kácení kůrovcem napadených stromů v lesích v druhé zóně CHKO Jeseníky vznikly rozsáhlé holiny
Při kácení kůrovcem napadených stromů v lesích v druhé zóně CHKO Jeseníky vznikly rozsáhlé holiny
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ekologičtí aktivisté ze Společnosti přátel Jeseníků a Hnutí Duha obvinili Arcibiskupské lesy a statky Olomouc (ALSOL), že při kácení kůrovcem napadených stromů v lesích v druhé zóně CHKO Jeseníky způsobily rozsáhlé holiny. "Záběry z dronu odhalily masivní rozsah destrukce a lze odhadovat, že celkově byly v oblasti odlesněny až stovky hektarů lesních porostů," řekl včera předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík. Vedení ALSOL tvrdí, že postupuje podle zákona i vydaných výjimek a rozsáhlé holiny při kůrovcové těžbě nevytváří.
 

Intenzivní kůrovcová těžba se podle Bačíka týká rozsáhlé oblasti horských lesů od Drakova přes Starou horu, Koberštejn, Přední Jestřábí až po hranici rezervace Rejvíz a umožnila ji výjimka vydaná Správou CHKO Jeseníky. Společnost přátel Jeseníků proti této výjimce podala loni v prosinci odvolání, které nyní podle Bačíka posuzuje ministerstvo životního prostředí. "Druhé zóny totiž zahrnují cennou přírodu Jeseníků, včetně klidových území pro výskyt vzácných druhů živočichů, a tvoří pouhých 23 procent plochy CHKO Jeseníky," uvedl.

Jednatel ALSOL Petr Skočdopole včera řekl, že společnost ve druhých zónách CHKO Jeseníky v letech 2018 až 2020 těžila na ploše o celkovém součtu 93 hektarů. "K dnešnímu dni, po jarním zalesnění, evidujeme 51 hektarů holin na ploše 3892 hektarů. Holiny tak tvoří pouhých 1,3 procenta z celkové výměry druhé zóny," uvedl včera Skočdopole. Vzniklé holiny podnik podle jednatele zalesňuje pestrou skladbou dřevin.

Skočdopole upozornil, že ostatní kalamitní holiny vznikly ve třetích zónách, které mají charakter hospodářského lesa. Ve třetích zónách se v letech 2018 až 2020 těžilo na ploše 627 hektarů a nyní je tam 223 hektarů holin, které zabírají tři procenta z celkové výměru třetích zón.

"Veškeré těžby, které v rámci CHKO Jeseníky probíhají, jsou těžby nahodilé, neplánované. Co, kde a kolik stromů budeme těžit neurčuje lesník, ale sucho a kůrovec," dodal Skočdopole.

Ekologičtí aktivisté a někteří odborníci tvrdí, že lesy lze díky jejich značné schopnosti obnovy bez obav ponechat vlastnímu osudu. Lesníci naopak dávají přednost preventivním zásahům, aby se kůrovec nerozšířil i do nepostižených oblastí Jeseníků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (30)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.5.2020 06:30
Nechte lesy a lesníky jejich osudu a jen mlčky sledujte, jak si se vším poradí, mudrci...
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.5.2020 09:28
Zaplať pánbu, že tam ekologové neprosadili bezzásahovost, takže tam alespoň nějaký les zůstane. Že to nebude holá poušť jako Šumava a jiné lokality pod "péčí" ekologů.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.5.2020 10:32 Reaguje na Jan Šimůnek
S ohledem na moji znalost místních podmínek si dovolím nesouhlasit.
To, co předvádí SCHKO Jeseníky na Suchém vrchu, Rejvízu a jádrových oblastech Hrubého Jeseníku je skutečně tristní pohled.
Korunu všemu nasazuje naprosto neochota vedení správy slyšet názory z druhé strany. Takový malý Gulag.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

6.5.2020 11:33 Reaguje na Miroslav Vinkler
Mohu potvrdit z osobní zkušenosti z Jeseníků i jednání se správou CHKOJ....
Odpovědět
MG

Milan G

6.5.2020 21:36 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Pokud jste se při tom jednání choval tak jak excelujete tady, tak se ani nedivím, že vám nakopali zadek.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

6.5.2020 11:35 Reaguje na Jan Šimůnek
Doporučuji si zajet na Šumavu na místa, kde byla povolena bezzásahovost.... je tam krásný, mladý a přirozený les.....

Škoda, že vy máte zájem spíš šířit desinformace než pravdu...
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.5.2020 15:41 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Mám informace od místních obyvatel. Včetně toho, že ty "krásné mladé stromky" zasychají po dosažení výšky cca 1,5 m.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

6.5.2020 10:31
Žeprtej chráněná krajinná oblast..... jen na papíře.....
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

6.5.2020 11:39 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jeseníky bohužel připomínají takové velké a bohaté koryto, ze kterého se každý snaží urvat co nejvíc žvance.... taková samoobsluha pro grázly všeho druhu.... a role správy tohoto "chráněného území"? Takový vrátní co jen sedí a dělají že hlídají. Z pověření MŽP.....
Odpovědět
RP

Radim Polášek

6.5.2020 11:37
Lesáci dělají jen to, za co jsou placeni, chrání lesy před zničením kůrovcem.
Jeseníky, když zbytky porostů původních smrků na Śumavě podlehly kůrovci, jsou teď posledním místem v ČR, kde ještě linie původních vysokohorských smrků přežívají. A je tedy nutné jejich genofond bezpodmínečně chránit, aby nebyl stejně zničen jako na Sumavě.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

6.5.2020 11:56 Reaguje na Radim Polášek
Vrazi taky dělají jen to, za co jsou placeni....

Jinak tu prosím nešiřte desinformace..... jste evidentně zástupce někoho kdo se touto vraždou Jeseníků živí....

Les kůrovec nemůže zničit... les totiž není jen o stromech.... a už vůbec ne v oblasti, která má (na papíře) úkol chránit přírodní bohatství....

Pokud by bylo s Jeseníky nakládáno tak, jak by mělo (nedělali se plošné těžby, nevznikali spousty nových erozních a odvodňovacích rýh po těžké technice, nepoužívali se jedy, atd...) příroda by se tam naopak ozdravila a mimo jiné by zadržela enormní množství vody.

Vzhledem k tomu, že je ale chuť těžit větší než cokoliv jiného (včetně zdravého rozumu), tak nejen, že v Jeseníkách nezůstane žádný opravdový živý les, ale nezůstane tak ani voda....


Odpovědět

Jan Šimůnek

6.5.2020 15:50 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Na Šumavě se ukázal pravý opak vašeho tvrzení: Obrovské plochy, kde není jediný živý strom. Usychající skupinky mlází. Jinak poušť. To onen "nezničený les" dle ekologů.

Proti kůrovci se prostě musí zasahovat lege artis, tj. napadené stromy pokácet a odvézt, případně odkornit, aby se přerušil vývoj parazita.

Mimochodem: Naše vláda dělá +- (s chybami) lege artis opatření proti covidu, švédská dělá cosi jako bezzásahovost. Při srovnatelném počtu obyvatel má Švédsko desetinásobek nebožtíků.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.5.2020 16:07 Reaguje na Jan Šimůnek
Šumava a spory kolem NP Šumava mně skutečně zamotaly hlavu.
Poctivě jsem se seznámil s názory aktivistů i jejich protipólu,standardní školy a poctivě přiznávám, že nejsem s to se přiklonit na tu či onu stranu.

Proto bych se držel postupů, které uplatňuje německá/rakouská strana . Zde lze mluvit o dlouhodobém a odpovědném přístupu k ŽP.
Odpovědět
Sl

Slovan

6.5.2020 23:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jenže NP Šumava a ochranáři chtějí jít právě cestou, kterou Němci již dlouhá léta praktikují např. v sousedním NP Bavorský les. Už dnes mají více jak 50% parku jako bezzásahové území a do roku 2027 to má být 75% parku. Mělo by pro vás být tedy jasné na jakou stranu se přidat, chcete-li i u nás mít německý koncept :)
Odpovědět
MG

Milan G

6.5.2020 21:42 Reaguje na Jan Šimůnek
Přesně tak, naštěstí v Jeseníkách zůstal zdravý rozum. Tohle je přesně o co jde....Ekologičtí aktivisté a někteří odborníci tvrdí, že lesy lze díky jejich značné schopnosti obnovy bez obav ponechat vlastnímu osudu...tohle se jim povedlo na Šumavě a jak to tam dopadlo víme všichni.
Hnutí duha do domu, hůl do ruky.
Odpovědět
Sl

Slovan

6.5.2020 23:14
Správa CHKOJ se dá označit za tu nejhorší ze všech CHKO a je nutné tam dosadit odborníky, dokud nám z Jeseníků ještě něco zbylo. Jestli funguje lépe bezzásahovost (Šumava) nebo zásahovost (Vysočina, Jeseníky) a co je pro přírodu, krajinu a vodu lepší vidí i slepý. Na Šumavě dnes není ani zdaleka tak velký problém s kůrovcem jako na Vysočině a v jejich hospodářských lesích. Šumava nám ani nevysychá, jak se nám někteří snaží lhát.
Odpovědět
MG

Milan G

7.5.2020 11:45 Reaguje na Slovan
Přeji správě CHKOJ aby zůstala tam kde je, právě proto aby nám z těch Jeseníků ještě něco zbylo. Protože pokud se tam dostanou ekoteroristi tak jako na Šumavě, tak je s Jeseníkama definitivně konec.
A pro vás něco od opravdového odborník, člověka který je v lese každý den a navrch své práci rozumí, na rozdíl od vás..https://jcted.cz/lesnik-z-vimperka-vodu-ze-sumavy-posilame-do-mori-a-kurovce-si-rozvazime-po-republice/?discussion-paginator-page=2
Odpovědět
Sl

Slovan

7.5.2020 12:45 Reaguje na Milan G
Rozhovor sem si přečetl a pán říká nesmysli, které už byli dávno vyvráceny.

1) Kůrovec se opravdu nepřemnožil kvůli Kyrillu a dřevě, které se nevytěžilo. Pokud by to byla pravda, byla by dnes Šumava napadena mnohem, mnohem více. Všichni dnes ale vidíme, že Šumava, a zvlášť NP, je na tom velice dobře oproti třeba právě Jeseníkům. Za přemnožení může hlavně sucho (a meliorace, narovnaná koryta řek, beton) a smrkové plantáže.

2) Porost, který samovolně začal růst na holinách po Kyrillu je dnes pestřejší ve všech ohledech než pokud by tam byli opět vysázeny uměle smrky (věk, druhové složení). Navíc mrtvé dřevo vytváří ideální podmínky pro desítky druhů hmyzu nebo ptáků, takže se zvýšila biodiverzita. Co by mě opravdu zajímalo je, v čem jsou tyto přirozené porosty horší v zadržování vody a eliminaci sucha, než ty, které jsou uměle vysázeny, jak tvrdí pán v článku. A v čem jsou přirozené holiny horší než ty umělé.

3) Pán by moc rád používal chemii. To je jak s hrabošem. Není schopen pochopit, že ekosystém je mnohem složitější a že jed není nikdy lékem.

Doporučuji si pustit na youtube přednášku od profesora Vrby “Oblíbené mýty o Šumavě a vědecká fakta”. Tenhle pán je totiž skutečný odborník.





Odpovědět
MG

Milan G

7.5.2020 20:28 Reaguje na Slovan
Buďte konkrétnější, co bylo vyvráceno a hlavně Kým.
Kolikrát byl ten Vrba v lese? Každý den, téměř padesát let? Určitě, ne. Ale samozřejmě chápu, že vám vyhovuje co říká, protože to je ono co vy chcete slyšet.

Jinak zbytek toho co jste napsal, je v intencích jednoho pána, jmenoval se J. Goebbels, a ten tvrdil, že tisíckrát opakovaná lež se stává pravdou. To je přesně to co tady předvádíte.
A dejte si do kupy gramatiku, než začnete někoho dehonestovat, že říká nesmysly.

Jinak jak jsem řekl, doufám že stávající správa CHKOJ zůstane na svých místech a vás a vám podobní budou hnáni holí do pryč.
Odpovědět
Sl

Slovan

8.5.2020 08:28 Reaguje na Milan G
Vše co vy a vám podobní tvrdíte - že za kůrovce může Kyrill (respektive ponechání části NP Šumava vlastnímu osudu), že Šumava vysychá (a může za to bezzásahovost na některých místech v NP), že na holinách po Kyrillu nic neroste apod.

Rozumí generál válce méně než řadový voják, který válku cvičí častěji v terénu? Nemyslím si. Pan profesor Vrba je právě tím generálem, zatímco pan lesník řadovým vojákem.

Na vaše primitivní útoky reagovat ani nebudu. Jak by totiž řekl Jan Werich “jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci”. A já být vámi, tak bych gramatiku raději nezmiňoval (ale uznávám, někdy se stane).
Odpovědět
MG

Milan G

8.5.2020 20:47 Reaguje na Slovan
Aha tak nic jste nevyvrátil, vše co tady píšete je jen a pouze váš názor. Ale pravdu máte v tom, že od Kyrilu máme v ČR problém s kůrovcem, samozřejmě k vůli Bursíkovi, protože zelení. A přestaňte už konečně vydávat obyčejný nálet jako důkaz o tom, že bezzásahovost je to nejlepší. Ty nálety přijdou tak jako tak. Co se týká vědců i ti se samozřejmě mýlí a v nynějších časech víc než jindy. Avšak ten lesník, o kterém jste drze tvrdil, že mluví nesmysly, je v lese každý den, téměř padesát let. V tomto směru budu daleko víc věřit praktikovi.
Vaše invektivy nechám bez komentáře, nestojíte za to.
Jinak jste spokojen s tím, že správa nechala sežrat 300leté smrky v povodí Vltavy ve výšce 1100 m.n.m.?
Odpovědět
Sl

Slovan

8.5.2020 21:29 Reaguje na Milan G
Podívejte se konečně na celé video od profesora Vrby. Tam je vše vyvráceno i s důkazy. Já sem mimochodem nikde nenapsal, že s kůrovcem máme problém od Kyrillu. Nechápete ani co člověk napíše... to je pak těžké cokoli vysvětlovat.

Jaký je rozdíl mezi náletovým smrkem (dubem, bukem,...) a smrkem co byl vysázen člověkem? Kromě toho, že náletový smrk bude mnohem odolnější? :D Vy ste vlastně sám uznal to, že příroda si poradí sama, aneb “Ty nálety přijdou tak jako tak”.

Věřte si komu chcete a ano, sem spokojenej. Přirozený proces, to se stává. Na jejich místě vyrostou nové stromy :) To je, co? Zázrak :)
Odpovědět
MG

Milan G

10.5.2020 13:42 Reaguje na Slovan
Ano lhát, manipulovat a urážet, to umíte, jinak nic. Pokud někdo nesdílí váš pokřivený názor na svět, je okamžitě umlčován pomocí lhaní atd.

Znova to zopakuji, nevydávejte obyčejný nálet jak podporu na bezzásahovost. Pokud to tvrdíte, jako že ano, lžete. Nálet přijde vždy, je jedno jestli se jedná o bezzásahové území nebo hospodářský les. Na tom jednoduše nemáte zásluhu. A já jsem nikde nepsal, že si příroda nepomůže sama, pomůže po té co ji zničíte.
Němci i Rakušáci v posledních letech dost tvrdě apelujou na ČR aby začala daleko víc bojovat s lýkožroutem, hodně těch upozornění přichází právě od správy Bavorského lesa. A vy tady blábolíte nesmysly o tom, že Šumava dnes nemá až tak velké problémy s kůrovcem.
A vámi tak obhajovaná bezzásahovost v Bavorském lese, víte jak vůbec probíhá? Pokud ano, tak jste nám tady všem na Ekolistu zapoměl jaksi sdělit, že až 70% onoho bezzásahového území je v podstatě mrtvý les. Sežraný kůrovcem. Ale to vy chcete i tady v ČR. Pokud však nevíte jak ta bezzásahovost v Bavorsku probíhá, tak o tom radši nepište.
Ten lesník říká, že posílal dopisy na MŽP, MZe a jihočeský kraj o katastrofě s lýkožroutem. A kdo mu odpověl? Hejtmanka a ministr zemědělství Toman, ze životního prostředí nikdo. No samozřejmě, že nikdo neodpoví, neboť ten lesník má pravdu a ta se jim tam pranic nelíbí, tak jako vám.
Lhát, manipulovat, urážet to je jediné co umíte. Jak říkám hůl do ruky.
Jo abych nezapomněl, Šumava vysychá, byl jste vůbec někdy na Šumavě?
Odpovědět
Sl

Slovan

11.5.2020 01:28 Reaguje na Milan G
Kde jsem vás urazil? To, že manipuluji je váš názor. To samé mohu já říci o vás.

Znovu se ptám. Jaký je rozdíl mezi náletovým, tedy přirozeným, smrkem a smrkem, který vysadí člověk? A v čem je ten nálet vlastně tak špatný? Na bezzásahových plochách roste mnohem více semenáčků různého věku na m2 než co by vysadil člověk. To je holý fakt, který je zdokumentován. A nejedná se jen o smrky, ale i jiné druhy stromů, byť jsou i míst, kde najdete výhradně smrk. Ale to jsou místa, kde rostl vždycky a je tam přirozený.
Přírodu může zničit chemie, ale fakt né brouk. Že někdo nasázel smrkové monokultury i tam, kde nemají co dělat kvůli finančnímu profitu, tak za to nemůže kůrovec. Začněte konečně vnímat přírodu jako celek...

Žádají to, podobně jako u nás, maximálně lesnické organizace, tak nelžete!
https://www.lidovky.cz/domov/nechat-prirodu-prirode-bavorske-ministerstvo-navzdory-lesnickym-organizacim-nezada-zasahy-proti-kur.A190909_194358_ln_domov_ele

https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/kurovec-les-nenici-narodni-park-bavorsky-les-franz-leibl.A170313_2311820_budejovice-zpravy_mrl

A na konec. Berte si hůl do ruky jakou chcete, vás se určitě tak někdo bojí :) Ale jen ukazujete svou primitivnost a to, že ne já, ale vy nedokážete unést jiný názor :) Vám se po minulém režimu musí panečku stýskat, že?
Odpovědět
Sl

Slovan

11.5.2020 01:28 Reaguje na Milan G
Kde jsem vás urazil? To, že manipuluji je váš názor. To samé mohu já říci o vás.

Znovu se ptám. Jaký je rozdíl mezi náletovým, tedy přirozeným, smrkem a smrkem, který vysadí člověk? A v čem je ten nálet vlastně tak špatný? Na bezzásahových plochách roste mnohem více semenáčků různého věku na m2 než co by vysadil člověk. To je holý fakt, který je zdokumentován. A nejedná se jen o smrky, ale i jiné druhy stromů, byť jsou i míst, kde najdete výhradně smrk. Ale to jsou místa, kde rostl vždycky a je tam přirozený.
Přírodu může zničit chemie, ale fakt né brouk. Že někdo nasázel smrkové monokultury i tam, kde nemají co dělat kvůli finančnímu profitu, tak za to nemůže kůrovec. Začněte konečně vnímat přírodu jako celek...

Žádají to, podobně jako u nás, maximálně lesnické organizace, tak nelžete!
https://www.lidovky.cz/domov/nechat-prirodu-prirode-bavorske-ministerstvo-navzdory-lesnickym-organizacim-nezada-zasahy-proti-kur.A190909_194358_ln_domov_ele

https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/kurovec-les-nenici-narodni-park-bavorsky-les-franz-leibl.A170313_2311820_budejovice-zpravy_mrl

A na konec. Berte si hůl do ruky jakou chcete, vás se určitě tak někdo bojí :) Ale jen ukazujete svou primitivnost a to, že ne já, ale vy nedokážete unést jiný názor :) Vám se po minulém režimu musí panečku stýskat, že?
Odpovědět
MG

Milan G

11.5.2020 12:31 Reaguje na Slovan
Je to všechno marné. Z mojí strany to uzavřu takto.
Vy necháte sežrat lesy kůrovcem a pak křepčíte radostí nad tím jak se obnovuje, pomocí náletu. Máte radost, že kůrovec sežral 300 leté smrky s tím, že no a co vyrostou nové. Vůbec vám nevadí, že ty smrky obsahovali šumavský genofond.
Na základě tohoto se celkem oprávněně můžu domnívat, že nejste normální.
Víte vůbec, že bez lesa není voda.
A pokud nechápete pojem vzít hůl do ruky, k čemu se to vztahuje a moje parafráze tak se někde zeptejte co to znamená.
Celou dobu jsem čekal kdy přijdete s narážkou na minulý režim. Tím jste akorát ukázal jaký jste trouba. Nesedí vám názory jiných, nemáte žádné argumenty tak do toho zatáhnete komunisty. Směšné ovšem je, že mezi komunismem a zelenýma není žádný rozdíl.

Dál už bez reakce z mojí strany, opravdu za to nestojíte.
Odpovědět
Sl

Slovan

11.5.2020 13:51 Reaguje na Milan G
Já, na rozdíl od vás, argumentuji. Vy na otázky neodpovídáte, protože prostě nevíte jak.

Vy tvrdíte, že pokud uhynou 300 leté smrky, pak Šumava ztrácí svůj genofond. Což je samozřejmě naprostá blbost, protože ten genofond přežije právě díky přirozené obnově (pokud je to na tom místě lesu umožněno). Ty semenáčky totiž musí být, logicky, z oněch mrtvých 300 letých smrků. Takže samovolná obnova je pro Šumavský (ale ono to platí všude, nejen na Šumavě) genofond to nejlepší. Aspoň tam nějaký hlupát (aby bylo jasno, zdaleka né každý lesník - jsou i ti, co dokáží myslet) nenasadí to, co tam nemá být!

Les na Šumavě nezaniká, nemusíte se bát. A až padnou ony staré uschlé smrky a les bude opět na první pohled zelený, pak budete moci být konečně šťastný, že máme zdravou Šumavu :)
https://www.npsumava.cz/les-se-na-sumave-obnovuje-necekanou-rychlosti-dokazuji-to-i-paseky-po-tezbe-ktere-dokazi-zarustat-i-bez-vlivu-cloveka-ovlivni-to-pristup-spravy-np-sumava-pri-umelem-zalesnovani/

https://www.bc.cas.cz/novinky/detail/4968-zadna-mesicni-krajina-np-sumava-se-obnovuje-ukazuji-vyzkumy/
Odpovědět
LP

Lesní Panáček

9.5.2020 10:40 Reaguje na Slovan
Šumava že nevysychá? Odkud jste člověče ?
Odpovědět
LP

Lesní Panáček

9.5.2020 10:37
Prosím Vás, rozum do hrsti...jeďte se podívat na Šumavu. Duha se chlubí novým, mladým a zdravým lesem. Kdo z Vás ví, že se zde donedávna uměle vysazovaly stovky tisíc sazenic stromků. Přirozené zmlazování v takových nadmořských výškách je otázkou desetiletí. Navíc při panujících teplotách a nedostatku vláhy se ještě prodlužuje. Na holinách, s minimem vody nemají stromky šanci. Ano, souhlas, s druhově pestrým smíšeným lesem, ale s lidskou pomocí. Alespoň v začátku.
Duhu zrušit... kde jsou? Při zásazích proti kůrovci se před kanerami vážouke stromům, ale pomoc s obnovou??? Na Šumavě jim nakoupili vybavení, s tím, že akrivisté přijedouu pomoci. Bohužel. Motyčky za desítky tisíc nekoply do země.
Duha, Děti země apod okamžitě přestat financovat, aby si museli na svoje nesmysly vydělat prací ve prospěch přírody.
Odpovědět
Sl

Slovan

9.5.2020 17:24 Reaguje na Lesní Panáček
Víte, problém je, že na Šumavě je spousta smrkových pralesů, které jsou od hospodářských smrkových lesů na první pohled téměř k nerozeznání - např. Seidlův les. Ten prales se, pokud nastane kalamita a velké stromy padnou, úplně v pohodě znovu obnoví a je jedno v jaké nadmořské výšce se nachází (nesmysly o “desetiletích” si nechte do hospody, protože přirozený les vyroste spíš rychleji než uměle vysázený). Příroda je mnohem mocnější než člověk, to je prostě realita. Les se na bezzásahových plochách sám obnovuje ať se vám to líbí nebo ne. A to vše s větším množstvím mladých stromků než je člověk schopen vysázet a samovolně se zlepšuje i druhové složení. To je realita.

“ Na holinách, s minimem vody nemají stromky šanci.” - správně. A co zadržuje mrtvé dřevo? Vodu. Čemu zabraňují tyto kmeny? Vysychání. Co poskytuje tlející dřevo? Živiny.

Vaše komplexy z Duhy nemá smysl komentovat. Tomu se dá jenom smát. A znovu doporučuji si pustit video od profesora Vrby...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist