https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-protestovali-na-ministerstvu-proti-rozsireni-letiste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté protestovali na ministerstvu proti rozšíření letiště

24.8.2020 11:10 | PRAHA (ČTK)
Proti stavbě nové ranveje se zatím úspěšně brání městské části Nebušice a Suchdol. Krajský soud v červnu zrušil aktualizaci zásad územního rozvoje Středočeského kraje, ve kterých se vymezovala plocha pro stavbu paralelní ranveje. Soud tak učinil proto, že kraj nezohlednil některé zdroje hluku a emisí.
Proti stavbě nové ranveje se zatím úspěšně brání městské části Nebušice a Suchdol. Krajský soud v červnu zrušil aktualizaci zásad územního rozvoje Středočeského kraje, ve kterých se vymezovala plocha pro stavbu paralelní ranveje. Soud tak učinil proto, že kraj nezohlednil některé zdroje hluku a emisí.
Papírové vlaštovky dnes létaly za zvuku přistávajícího letadla v budově ministerstva dopravy v Praze. Zhruba tři desítky aktivistů z hnutí Extinction Rebellion tak protestovaly proti plánovanému rozšíření Letiště Václava Havla. Aktivisté také spustili banner a maketu letadla z balkonu ministerstva, kam vylezli. Aktivisté požadují, aby ministerstvo vydalo k rozšíření letiště nesouhlasné stanovisko a usilovalo o zdanění leteckého paliva.
 

K ministerstvu dorazili členové hnutí kolem půl desáté dopoledne. Podle nich je nesmyslné rozšiřovat letiště a podporovat růst skleníkových plynů vnikajících vlivem letecké dopravy na "prahu klimatické krize". Tvrdí, že plánované úpravy by měly špatný vliv na kvalitu života městských částí nedaleko letiště i Pražanů obecně. Aktivisté chtějí, aby ministerstvo, vedle vydání záporného stanoviska k rozšíření letiště, zdanilo letecké palivo a peníze investovalo do udržitelné dopravy, například na budování bezpečné železnice.

Během protestu aktivistky v kostýmech letušky a pilotky spustily z balkonu maketu letadla a banner s nápisem "Nerozšiřujte letiště". Na místo pak dorazila policie, protože akce nebyla oznámena.

Stavba paralelní ranveje za zhruba devět miliard korun má začít v roce 2025 a navýšit kapacitu letiště. To loni odbavilo rekordních 17,8 milionu cestujících a ocitlo se tak na hraně své kapacity.

Proti stavbě nové ranveje se zatím úspěšně brání městské části Nebušice a Suchdol. Krajský soud v červnu zrušil aktualizaci zásad územního rozvoje Středočeského kraje, ve kterých se vymezovala plocha pro stavbu paralelní ranveje. Soud tak učinil proto, že kraj nezohlednil některé zdroje hluku a emisí. Letiště společně se Středočeským krajem a Ředitelstvím silnic a dálnic pak podalo žádost na přiznání odkladného účinku kasační stížnosti do doby, než Nejvyšší správní soud rozhodne, ale neuspěly. Příprava územního řízení na stavbu nové ranveje tak zatím nemůže pokračovat.

Kromě ranveje chystá letiště i rozšíření druhého terminálu za 16 miliard korun, s plánovaným dokončením do roku 2028.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KK

Karel Karel

24.8.2020 13:42
Ti aktivisté mají pravdu. Lež světem vládne a prachy jsou v tomto systému
vždy až na prvním místě. Stěžujeme si na rychlé odtékání dešťové vody
a přitom vyholujeme kdejaký kopec, útočíme na CO2 a přitom podporujeme
biopaliva, která CO2 navyšují a to létání je ze všech doprav nejhorší.
Zdanit nejvyšší možnou sazbou letecké palivo a ne např. zdaňovat lidem již
tak chabé úroky z vkladů!
Odpovědět
ig

24.8.2020 15:53
Aktivisté mají pravdu, rozšíření je k ničemu, pro Prahu potřebujeme druhé mezinárodní letiště. Přestavba letiště ve Vodochodech je ideální řešení. Praha tak získá low-cost alternativu k předražené Ruzyni, díky čemuž si bude moci více lidí dovolit létat.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.8.2020 22:31 Reaguje na
Akorát že vás s tím okolo těch Vodochod vynesou v zubech. To nehodnotím, jen konstatuji.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

25.8.2020 07:21 Reaguje na
Létání je potřeba minimalizovat jen na to nejnutnější a ne ho dál rozvíjet....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.8.2020 11:27 Reaguje na Lukáš Kašpárek
A kdy je to nejnutnější bude posuzovat Kašpárek. A uliční výbor. A ZO SSM. Ach jo, už zase ...
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

24.8.2020 21:05
Aktivisté mají pravdu! Už není třeba více turistů v Praze. Dost bylo spáleného kerosínu!
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.8.2020 08:29 Reaguje na Katka Pazderů
Jsme vnitrozemský stát, a proto potřebujeme letiště daleko víc než státy přímořské.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.8.2020 11:24 Reaguje na Jan Šimůnek
Ježíšku na křížku a na co? Nespletl jste si století?
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.8.2020 21:44 Reaguje na Svatá Prostoto
Covid krize jasně ukázala, že můžeme o zboží přijít, pokud se veze přes sousední stát.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.8.2020 15:01 Reaguje na Jan Šimůnek
Jako že místo kamionů a vlaků to budeme lifrovat éroplány? Ale no tak ...

Jinak letišť máme ne dost, ale víc než dost ... o hodně víc. Akorát že z nich nikdo nechce lítat. Jenže nákladům je celkem šumák, jestli je vyloží v Budějicích, Ostravě, Brně, Pardubkách nebo nějaké jiné letištní metropoli:-). To jen ty lidi furt Praha Praha:-))).
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.8.2020 08:28
Pozitivní je, že se u nás stále nachází málo osob vymozkovaných ekologickou ideologií v porovnání se západními státy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist