https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-v-chko-jeseniky-se-tezi-bez-platnych-vyjimek-a-pravidel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté: V CHKO Jeseníky se těží bez platných výjimek a pravidel video

25.8.2020 14:24 | OLOMOUC (ČTK)
CHKO Jeseníky spadá pod Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR. Její mluvčí Karolína Šůlová uvedla, že pro kůrovcem nejvíce zasažené oblasti Správa CHKO rozhodnutí o výjimce opětovně vydala, další rozhodnutí se finalizují.
CHKO Jeseníky spadá pod Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR. Její mluvčí Karolína Šůlová uvedla, že pro kůrovcem nejvíce zasažené oblasti Správa CHKO rozhodnutí o výjimce opětovně vydala, další rozhodnutí se finalizují.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Kameraman hor / Společnost přátel Jeseníků, z.s.
Ekologičtí aktivisté kritizují Správu Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky, že dosud nevydala nové výjimky pro kácení kůrovcových stromů na řadě chráněných oblastí v Jeseníkách, kde tak nyní lesníci těží kůrovcem napadené stromy bez stanovených pravidel. "Zatímco kůrovcová sezóna je v plném proudu, Správa CHKO zřejmě spí nebo toleruje porušování zákona o ochraně přírody," řekl ČTK předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík. Arcibiskupské lesy a statky, které na části CHKO hospodaří, se proti tomuto nařčení ohradily. Podle Správy CHKO Jeseníky se vlastníci kůrovcem napadených lesů snaží dodržovat dříve stanovená pravidla.
 
Erozní rýha po intenzivní čerstvé těžbě vedoucí na zelené turistické stezce na svahu Koberštejna.
Erozní rýha po intenzivní čerstvé těžbě vedoucí na zelené turistické stezce na svahu Koberštejna.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Společnost přátel Jeseníků, z.s.
Bačík tvrdí, že rozlehlá oblast horských lesů na území přísně chráněné druhé zóny CHKO v oblasti Staré hory, Koberštejna a Předního Jestřábí až po hranici rezervace Rejvíz je bez vydané výjimky plošně odlesňována s využitím těžké techniky. Výjimku loni vydala Správa CHKO Jeseníky, avšak po odvolání ekologických aktivistů ji letos v květnu zrušilo ministerstvo životního prostředí.

"Správa CHKO od začátku roku nebyla schopna vydat výjimky s novými pravidly pro kácení kůrovcových stromů na řadě chráněných lokalitách a umožňuje tak stav jakéhosi bezpráví a ničení chráněného území. Zejména se jedná o oblast Koberštejna. Jsme svědky velmi závažné situace a odpovědnost za to nese vedení Správy CHKO Jeseníky, které ve své klíčové roli bohužel selhalo," uvedl Bačík.

Vytěženého a chemicky asanované dřevo na lesní cestě pod Koberštejnem.
Vytěženého a chemicky asanované dřevo na lesní cestě pod Koberštejnem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Společnost přátel Jeseníků, z.s.

CHKO Jeseníky spadá pod Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR. Její mluvčí Karolína Šůlová dnes ČTK řekla, že pro kůrovcem nejvíce zasažené oblasti Správa CHKO rozhodnutí o výjimce opětovně vydala, další rozhodnutí se finalizují. "Na území první a druhé zóny CHKO na kůrovcovou kalamitou nejpostiženějších lesních správách byla zahájena kontrola. Při šetření v terénu je možno zaznamenat, že na velké části postižených ploch se vlastníci snaží držet pravidel nastavených v původních rozhodnutích. To se týká především množství ponechaného dříví," uvedla.

Rezavé smrky napadené kůrovcem.
Rezavé smrky napadené kůrovcem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Společnost přátel Jeseníků, z.s.

Situace v lesích v okolí Koberštejna a Staré hory se podle Bačíka už zcela vymkla kontrole. Bačík upozornil, že na území jsou tisíce uschlých kůrovcových stromů, jejichž asanace se nestihla provést včas. "Masivní těžby vytváří holiny. Zelená turistická značka vedoucí na zříceninu hradu Koberštejn se proměnila ve velkou erozní rýhu. Pokácené dřevo se asanuje toxickými chemickými postřiky," upozornil.

Ekologové a správci lesů se dlouhodobě neshodnou na tom, zda je nutné kvůli kůrovcové kalamitě kácet stromy i v jesenických rezervacích. Ekologové a někteří odborníci tvrdí, že tyto lesy lze díky jejich značné schopnosti obnovy bez obav ponechat vlastnímu osudu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KT

Karel Tejkal

25.8.2020 20:37
Neznám konkrétní situaci v Jeseníkách, ale může-li plošné kácení napadeného lesa a použití toxické chemie omezit další divoké šíření kůrovce, pak ano. Je to lepší řešení než sedět v kanceláři nad žádostmi o výjimky z pravidel.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.8.2020 07:38 Reaguje na Karel Tejkal
Jak jednoduché je zblbnout lidi, aby přihlíželi totální destrukci vzácné přírody a ještě byli schopni říct, že je to asi potřeba....

V této zemi si může každý ničit co chce a jak chce a lidi jako vy to ještě chválí.....

Že správa CHKO vydává výjimky, které nikdy vydat neměla a nechrání tak to co chránit má a že její rozhodnutí zrušilo MŽP, protože je proti všemu co má správa dělat vám nevadí.... že pak ani toto rozhodnutí MŽP nezohledňují těžaři a lesní správa a provádějí tam nelegální těžbu, která tu část Jeseníků nevratně a totálně zničí vám taky nevadí....

Ano, evidentně nevíte nic nejen o situaci v Jeseníkách, ale ani o tom co se celkově děje v našich lesích.... je to zločin za bílého dne.... ale co.... šak na hradě i ve Strakovce máme na nejvyšších postech této země taky zločince, lháře, podvodníky a ničitele ČR a taky je to tak asi správně, že?

Z mentality některých lidí v této zemi se mi chce zvracet.........

Odpovědět
KT

Karel Tejkal

26.8.2020 09:22 Reaguje na Lukáš Kašpárek
O situaci v našich lesích vím docela dost. Jsem členem výboru České mykologické společnosti a členem České vědecké společnosti pro mykologii. Pravidelně navštěvuji lokality v okolí Prahy, v Brdech, na Šumavě, v Krušných horách, na Vysočině, Hostýnské vrchy a Bílé Karpaty.
Je-li smrkový les napůl sežrán kůrovcem a zdrojem jeho dalšího šíření, nenapadá mě jiné řešení, než kácet. Jakkoli mě výsledek takového zásahu osobně rozesmutňuje.
V článku jsou zmiňování ekologičtí aktivisté. Možná nejen mně připadá, že jsou ideově (ideologicky) spřízněni s těmi, kteří se svého času přivazovali ke kůrovcem napadeným stromům u Modravy.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.8.2020 12:17 Reaguje na Karel Tejkal
No jestli jste členem toho co píšete a přesto jste názoru, že vykácením lesa ho zachráníme, tak jste poněkud mimo a čest těmto organizacím teda moc neděláte...

Kůrovec sežere všechny smrky kromě těch, které rostou v podmínkách, které jim vyloženě vyhovují a těch v ČR moc není...

Už i samotní lesníci mluví o tom, že 99% smrků postupně vytěží... takže není co zachraňovat vy znalče... smrkové lesní hospodářství nejde zachránit, ale co by zachránit šlo je les jako takový (i bez stojících stromů), ale to by se muselo jinak v lesích jednat a ne jak je to dnes, kdy většina zásahů způsobí apokalypsu širokého okolí a spoustu dodatečných negativ.....

Stačilo by trošku přemýšlet... jenomže v ČR se nezachraňují a ani nechtějí zachraňovat lesy, ale současný způsob hospodaření a v tom je sakra rozdíl.....
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

26.8.2020 12:34 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Co byste udělal s lesem napadeným kůrovcem natolik, že je odsouzen k zániku a přitom se z něj kůrovec stále šíří do okolí?
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

26.8.2020 12:43 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ještě doplním. Nikde jsem nenapsal, že vykácením lesa jej zachráníme. Vykácením lesa napadeného kůrovcem však můžeme zachránit lesy v okolí.
V lokalitách, které jsem vyjmenoval, mám možnost pozorovat, jak se kde o smrkové lesy starají. Stále je co zachraňovat a mnozí se o záchranu lesů snaží. Možná je pro to pro vás novinkou, ale záchrana lesů nespočívá v tzv. bezzásahovosti.
Odpovědět
va

vaber

26.8.2020 08:24
úplné rozrytí půdy ,vysušení,odplavení humusu a žádný efekt pro likvidaci kůrovce,to je cena za dřevo které se stejně prodá pod cenou,
takový postup likvidace kůrovce je normální a praktikuje se všude, Jeseníky nejsou výjimka
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.8.2020 12:19 Reaguje na vaber
Ano tak to přesně je, ale v pořádku to není ani v běžných lesích, natožtak v lesích zvláštního určení a lesích chráněných atd.

Starým špatným zavedeným způsobem se řeší reakce na nové podmínky...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.8.2020 13:44
Možná by aktivisté nebyli tak aktivní, kdyby se s nimi občas Správa CHKOJ sedla ke stolu a probrali společně sporná témata.
To tady absolutně schází, aktivisté jsou vykreslování jako ekoteroristé a správa CHKO jako spolek vševědoucích byrokratů a uplácených jedinců.

Svého času jsem se pokoušel o společné jednání , ale nedostalo se mi ani odpovědi, tak co chcete dělat ?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist