https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktivistka-thunbergova-jednala-v-kyjeve-se-zelenskym-o-ekologickych-skodach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivistka Thunbergová jednala v Kyjevě se Zelenským o ekologických škodách

30.6.2023 10:42 | KYJEV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová se v Kyjevě setkala s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Učinila tak v rámci mezinárodní pracovní skupiny, která má posoudit dopady ruské invaze na životní prostředí Ukrajiny. Informovala o tom agentura DPA.
 

"Potřebujeme vaši odbornou pomoc," řekl Zelenskyj po setkání v Kyjevě. Na něm upozornil především na ekologickou katastrofu, kterou způsobilo nedávné protržení Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny.

Thunbergová podle ukrajinských médií řekla, že reakce světa na tuto "ekocidu" byla nedostatečná. "Nemyslím si, že jakákoliv reakce může být dostatečná. Protože prostě neexistují slova, která by tuto brutalitu popsala," dodala.

Ze zničení přehrady z 6. června se vzájemně obvinily Ukrajina a Rusko. Hráz se prolomila v části, kterou v tu dobu kontrolovaly ruské síly. Některé analýzy, včetně té zveřejněné listem The New York Times, ukazují na to, že stavba byla zničena zevnitř.

Zelenskyj skupinu informoval o problémech se zásobováním pitnou a užitkovou vodou v Chersonské a Mykolajivské oblasti. Upozornil také, že škody napáchalo protržení přehrady a následná povodeň na dolním toku řeky Dněpr také na zemědělství a biodiverzitě regionu.

Členy pracovní skupiny jsou kromě Thunberogé také bývalá místopředsedkyně švédské vlády Margot Wallströmová, irská exprezidentka Mary Robinsonová a finská místopředsedkyně Evropského parlamentu Heidi Hautalaová.

Skupina by podle prohlášení Zelenského kanceláře měla zhodnotit ekologické škody způsobené ruskou invazí, přispět k pohnání k zodpovědnosti Ruska za jeho zločiny proti životnímu prostředí na Ukrajině a také vypracovat plány na poválečnou obnovu životního prostředí a přechod Ukrajiny k zelené ekonomice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

30.6.2023 14:28
Kam i čert těžko proniká, Greta to dokáže.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.6.2023 17:13 Reaguje na Jiří Svoboda
Moc by mě zajímalo, co za moudra Zelenskému mohla sdělit autistka, která letos ve svých dvaceti letech konečně odmaturovala.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.6.2023 17:10
Zelenský mohl těžko tu káču poslat do zádele, když na pomoci většiny civilizovaného světa závisí osud Ukrajiny.
Odpovědět
pa

pavel

30.6.2023 18:17
je to zvláštní ale tato duševně postižená dívka bude diktovat celému světu svá moudra - svět se v pr.el obrací je to jak v padesátých letech kdy nadšení mládežníci vedli naši republiku do pr..... a to s nadšením a s úsměvem na tváři ale když se kouknu na naši vládu nebo celou evropou je to jako u járy cimrmana „Toto jsou rozumní chlapci? Vždyť je to tady jeden vedle druhého samý Debil nebo Blbeček! Se podívejte do zasedacího pořádku: Debil, Blbeček, Debil, Blbeček, Debil, Blbeček, Debil, Blbeček. Akorát támhle vzadu, to je snad jediná výjimka, sedí dva Blbečci vedle sebe.“ /vyšetřování ztráty třídní knihy/ tak nějak to asi je
Odpovědět
LB

Lukas B.

30.6.2023 19:07
nepřítel mého nepřítele je můj přítel? wtf? každý by si měl rozmyslet, jestli chce srát s čerty na jednu hromadu. ztrácíme tím spoustu poctivých prostých lidí (zejména na venkově), co každý den vstávají brzo ráno do práce a tráví své dny v potu tváře.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.6.2023 21:04 Reaguje na Lukas B.
1* Dosti jsem změnil názor na věc, když jsem viděl jejich malůvku na tanku... (20 = 18 + 2)
Odpovědět
MM

Milan Milan

3.7.2023 22:20
Třeba hned z UA poletí do Fukušimy a bude žádat aby Japonci nevypouštěli radioaktivní sajrajt do oceánu?
Odpovědět
JO

Jarka O.

6.7.2023 11:34
Doma té pani navždy profesionální aktivistce (jak řekla v rozhovoru) pšenka nekvete, tak musí holt vyjíždět jinam. Pokutu by měla dostat podle výše příjmu vlastního, ve Skandinávii je to obvyklé, a jestli nemá plat, tak podle platu rodiny.
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-svedsko-poprve-obvinilo-gretu-z-neuposlechnuti-policie-40436962
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist