https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/albatrosy-a-burnaky-chrani-v-namibii-jednoduchy-trik.barevne-hadice-na-rybarskych-lodich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Albatrosy a buřňáky chrání v Namibii jednoduchý trik. Barevné hadice na rybářských lodích

23.1.2021 16:34 | WINDHOEK (ČTK)
Ještě před deseti lety usmrtily lodě u pobřeží Namibie každý rok až 30 000 ptáků, tento počet se ale podařilo díky spolupráci rybářů snížit o 99 procent.
Ještě před deseti lety usmrtily lodě u pobřeží Namibie každý rok až 30 000 ptáků, tento počet se ale podařilo díky spolupráci rybářů snížit o 99 procent.
Namibie dokázala ochránit populaci ohrožených albatrosů a buřňáků díky jednoduchému a levnému opatření na rybářských lodích, které poslední léta odstrašují ptáky od smrtících sítí pomocí zavěšených pestrobarevných hadic. Ještě před deseti lety usmrtily lodě u pobřeží Namibie každý rok až 30 000 ptáků, tento počet se ale podařilo díky spolupráci rybářů snížit o téměř 99 procent, napsal list The Times.
 

Podle odborného časopisu Biological Conservation v Namibii slavily úspěch kampaně ochranářů přírody, které nakonec přiměly vládu ke změně pravidel a nařídily rybářským lodím chovat se zodpovědněji. Plavidla, která za sebou táhnou sítě s úlovkem, a lákají tak stovky ptáků, musejí nyní mít jakési strašáky ve formě lan s visícími jasně červenými hadicemi. Ty ptáky odradí sedat těsně za loď, kde je mohou usmrtit sítě, háky nebo lodní šrouby.

Instalace barevných hadic stojí jen kolem 200 liber (asi 6000 Kč) a ptáky chrání s nečekanou účinností. Namísto 30 000 zabitých ptáků před deseti lety v roce 2018 rybářské lodě usmrtily jen 215 opeřenců. Ušetřeny tak zůstaly tisíce jedinců včetně buřňáků bělobradých či ohrožených albatrosů pestrozobých.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

23.1.2021 18:21
Super řešení. Člověk by řekl, že je to pitomost, ale pokud to funguje, tak je to skvělé. Člověk, který tohle vymyslel, by měl dostat řád zlatého buřňáka.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist