https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aleji-roku-2019-je-pamatne-stromoradi-u-rakovnickeho-potoka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Alejí roku 2019 je památné stromořadí u Rakovnického potoka

10.1.2020 00:30 | BRNO (ČTK)
Nejkrásnější alejí roku 2019 se ve veřejné anketě stalo historické stromořadí u Rakovnického potoka ve Středočeském kraji, které tvoří lípy, jilmy a javory.
Nejkrásnější alejí roku 2019 se ve veřejné anketě stalo historické stromořadí u Rakovnického potoka ve Středočeském kraji, které tvoří lípy, jilmy a javory.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | alejroku.cz
Nejkrásnější alejí roku 2019 se ve veřejné anketě stalo historické stromořadí u Rakovnického potoka ve Středočeském kraji, které tvoří lípy, jilmy a javory. V devátém ročníku soutěže mohli lidé vybírat z rekordních 96 nominací ze všech krajů. V tiskové zprávě to včera oznámil ekologický spolek Arnika, který soutěž Alej roku pořádá. Na druhém místě se umístila platanová alej na Rejskově třídě v Prostějově, na třetím místě skončila alej vedoucí ke Kozmickým ptačím loukám u Hlučína na Opavsku.
 

Do soutěže se zapojilo více než 7500 hlasujících. "Jsme nadšeni, že rok od roku počet nominovaných alejí stoupá. Je vidět, že lidé mají o aleje zájem a na krásná zákoutí naší krajiny jsou patřičně hrdí," uvedla Karolina Kostićová z Arniky. Detailní výsledky včetně pořadí v jednotlivých krajích jsou na webu soutěže.

Vítěznou alej u Rakovnického potoka tvoří 540 stromů a měří téměř čtyři kilometry. Je nejdelší alejí památných stromů v České republice. Vysázená byla začátkem 20. století kvůli zpevnění břehů potoka a ochraně před ničivými povodněmi. Pro Rakovník je významným přírodním prvkem a historickou památkou, proto ji městský úřad v roce 2003 vyhlásil památnou alejí. Město dodnes stromy do aleje doplňuje.

Pro vítěznou alej v Rakovníku hlasovalo v anketě 731 lidí, druhá platanová alej v Prostějově získala asi o 200 hlasů méně. Stromořadí Ke Kozmickým ptačím loukám u Hlučína skončilo se 383 hlasy třetí.

V minulém ročníku lidé do soutěže nominovali 92 alejí, zvítězila dubová alej přátelství na Sokolovsku, kterou teprve v roce 2018 vysázela stovka rodin ke stému výročí založení Československa. Hlasovalo přes 9000 lidí, pro vítěznou alej jich bylo bezmála 1600.

Delší tradici má obdobná soutěž Strom roku, kterou už poosmnácté pořádala Nadace Partnerství. Stromem roku 2019 se stala Chudobínská borovice rostoucí nad břehem Vírské přehrady na Žďársku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist