https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/americky-soudce-obnovil-vlkum-status-chraneneho-druhu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Americký soudce obnovil vlkům status chráněného druhu

12.2.2022 16:30 | WASHINGTON (ČTK)
Ve Spojených státech mimo Aljašku a Havaj žije okolo 6000 vlků obecných. Na seznamu ohrožených druhů se poprvé ocitli v 70. letech minulého století, kdy jich ve volné přírodě přežívala necelá tisícovka.
Ve Spojených státech mimo Aljašku a Havaj žije okolo 6000 vlků obecných. Na seznamu ohrožených druhů se poprvé ocitli v 70. letech minulého století, kdy jich ve volné přírodě přežívala necelá tisícovka.
Soudce v USA obnovil status vlků jako federálně chráněných živočichů. Zvrátil tak tím rozhodnutí administrativy bývalého prezidenta Donalda Trumpa z října 2020, které mimo jiné umožnilo lov těchto šelem, napsala agentura Reuters.
 

Rozhodnutí se týká populací vlků žijících na Středozápadě, v Coloradu a severozápadních státech. Soudce Jeffrey White ve verdiktu uvedl, že rozhodnutí vlky ze seznamu chráněných živočichů vyřadit nedostatečně vyhodnotilo hrozby, kterým tento druh čelí.

Trumpova administrativa před necelými dvěma lety argumentovala, že vlci svým rozmachem překonali veškerá očekávání ochránců přírody z doby, kdy je prohlásili za ohrožené. Ve Spojených státech mimo Aljašku a Havaj žije okolo 6000 vlků obecných. Na seznamu ohrožených druhů se poprvé ocitli v 70. letech minulého století, kdy jich ve volné přírodě přežívala necelá tisícovka.

Skupiny ochránců přírody však krok kritizovaly a část z nich na federální vládu podala žalobu ve snaze jej zvrátit. Ochranáři tvrdili, že vlčí populace se i přes příbytek nových jedinců zcela nevzpamatovaly.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (27)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

12.2.2022 16:38
S vlkama v USA je to v posledních letech jako na houpačce.

Uvažuji o tom, že bych ve svém dalším životě mohla být šedou vlčicí. Jako teritorium bych ale upřednostnila NPŠ před USA. Na Šumavě je momentálně vlkům dobře a je jich tam zatím relativně málo, zatímco jelenů hodně.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.2.2022 17:15 Reaguje na Majka Kletečková
Ufff. Žena si přeje být šelmou trhající zaživa zvířata včetně mláďat
a březích samic ? Tak to jsem od vás nečekal, já vás tipoval na
něco mírumílovného a užitečného.
Odpovědět
Sl

Slovan

13.2.2022 08:20 Reaguje na Břetislav Machaček
Šelma - krutý a neužitečný zabiják, kterého je třeba vyhubit.
Teď už člověk aspoň ví, proč zrovna vy nesnášíte ochranu přírody a ochranáře.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.2.2022 09:27 Reaguje na Slovan
Třeba kráva je určitě mírumilovnější a užitečnější.
No a ochranář a ochranář je rozdíl, protože příroda
jsou i ty ovce a pastviny a nikoliv pouze vlci.
Odpovědět
Sl

Slovan

13.2.2022 12:36 Reaguje na Břetislav Machaček
To je jen nevzdělaný pohled na věc. Jistě... domácí tur nám dává mléko i maso a k tomu spásá naše louky. Domácí vlk, tedy pes, dokáže zase zachraňovat lidské životy a pomáhá lidem i po psychické stránce. Užiteční jsou tedy oba.
Vlk má v přírodě svou jasnou a nepopiratelnou úlohu. Jinak by si ho příroda “nevymyslela”. Pokud byste vy nebo kdokoli jiný podobným způsobem útočil na krávu, ovci nebo jakékoli jiné zvíře, budu ten druh bránit stejně jako toho vlka. To je rozdíl mezi ochráncem a tím, kdo si hraje na “užitečný a mírumilovný X neužitečný a krutý” - tak totiž příroda nikdy nefungovala, nefunguje a nikdy fungovat nebude.
Odpovědět
Sl

Slovan

13.2.2022 13:04 Reaguje na Slovan
Ještě bych dodal, že k mírumilovnosti má i takový nasraný býk tura domácího hodně daleko.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.2.2022 14:20 Reaguje na Slovan
A taky dodatek. Zkuste nasrat Šeděnku a ten nasraný bejk Vám bude připadat jako kámoš, protože mě žádnou muletou neodlákáte.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.2.2022 14:18 Reaguje na Slovan
Když jste zmínil toho domácího vlka, tak si zkuste odpovědět, kde končí mláďata vlků z nejrůznějších soukromých chovů? V přírodě šelmy poměrně dlouhou dobu vychovávají mláďata k tomu, aby obstály v životě. Jak má obstát vlk, který žil někde ve výběhu, každý den dostal nažrat a nemusel se starat o lov? Pak ho někdo vypustí do přírody a deklaruje ho jako divoké zvíře. Ten jedinec nic neumí. Neví, jak si najít vhodné lovecké teritorium, neví, jak ulovit zvěř, neví, jak se schovat před rozmary počasí. Aby obstál, musí "lovit" domácí zvířata, protože divoká zvěř je mimo jeho možnosti. A teď mi něco povykládejte o "užitečnosti" takových jedinců. Jenom pro informaci - v chovech v českých zoologickýxh zahrad je více než stovka vlků, další jsou v soukromých chovech. To je něco mladých každý rok.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.2.2022 16:23 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zase ty ničím nepodložené žvásty o vypouštění vlků. Dodejte jediný důkaz, že jsou vlci z těchto chovů cíleně a vědomě vypouštěni do české přírody...
V roce 2018 bylo v ČR chováno nějakých 230 lvů. Divým se, že ty jejich mláďata ještě neběhají po českých lesích :)

Hned sem si vzpomněl na jeden takový hezký citát Oscara Wilda: “Při zkouškách většinou hlupáci kladou otázky, na něž moudří ani nemohou odpovědět.”
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

20.2.2022 12:26 Reaguje na Slovan
Jak je vidět tak Vás se Slovane ten hezký citát netýká. Vy máte pdpověď na vše.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.2.2022 18:21 Reaguje na Slovan
Ano vlk patří do divočiny, ale tady je pouze
kulturní krajina s chovem užitečných zvířat,
které vlci loví místo ochranáři určené černé,
nemocné a přestárlé spárkaté. Na reinkarnaci zvířat nevěřím. Vůl zůstane volem a kráva
krávou taky. Kdo na reinkarnaci věří, tak ať
na ni věří, ale ať se v lidské kůži chová
jako člověk.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.2.2022 16:16 Reaguje na Břetislav Machaček
I u nás jsou stále dostatečně odlehlá a i rozlehlá místa, kde to zvíře může žít a jsou způsoby, jak docílit rovnováhy mezi vlkem a hospodářem. Hlavní složkou potravy vlků jsou divoká zvířata - existují dostatečně kvalitní výzkumy, které toto potvrzují a ty výsledky neokecáte nijak.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

17.2.2022 11:12 Reaguje na Slovan
Ano , původně mělo mít teritorium vlčí smečky 1 až 2 tisíce km2. Postupně se zmenšovalo na 500 , 200 km 2. No a nyní již podle ochranářů vlčí smečce stačí 50km2. Udajně do konce tohoto roku má být AOPK jasně vytýčena hranice kde je vlk vítán a má být přesně určena velikost jeho populace. Jsem zvědavý jak to dopadně.
No a výzkumy jeho potravy? Vlk sražený u Prostějova= na trase potvrzeny 2 laně a 11 ovcí a koz. To na 98 % divokých zvířat v jeho kořisti jaksi a to ať počítám jak počítám, nevychází. Ono asi spíš pujde o to odkud ty vzorky pocházejí a jaké je zadání "výzkumu".
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

19.2.2022 21:04 Reaguje na Slovan
Ano. Tvrzení, že vlk do naší kulturní krajiny nepatří, určitě není rozumným konstatováním ani řešením. Jeleni a divoká prasata ano?

V krajině je možné hospodařit a zároveň tu mohou žít i divoké šelmy. Klíčové je zabezpečení stád.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.2.2022 19:11 Reaguje na Majka Kletečková
Trochu méně poetická stránka vlčího života. Vlci většinou loví v noci, čili pokud nejste založením sova, bude to pro Vás dost nepříjemné. Pokud nemají dost čerstvé potravy, krmí se i několik dní starou zdechlinou. Fakt by Vás bavilo dojídat zbytky mršiny třeba po rysovi nebo medvědovi, případně se ládovat mršinou, která uhynula na bůhvíjakou nemoc? Dost často trpí nejrůznějšími chorobami jako například vzteklina, případně prašivina. Kromě toho dost často musí se soukmenovci bojovat o postavení ve smečce. A nakonec lahůdka. Vlci se v přírodě dožívají mnohem kratšího věku než v zajetí. Takže kdybyste byla vlčice v tomhle životě, už s námi komunikujete ze záhrobí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.2.2022 19:43 Reaguje na Majka Kletečková
Ještě poznámka:
Být Vámi, paní Kletečková, tak s tou vlčí kariérou moc nekoketoval. Místní diskutéři by se mohli spojit a mohli by po Vás před příštím vstupem na toto fórum požadovat potvrzení o tom, že jste absolvovala očkování proti vzteklině a taky že jste řádně odčervená.
Odpovědět
kk

karel krasensky

12.2.2022 20:40 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Podle toho co napsala asi neodpoví-vyspavá opičku
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.2.2022 20:50 Reaguje na karel krasensky
Taky jste to mohl napsat trochu kulantně. Třeba že paní Kletečková provádí intenzivní výzkum vlivu etanolu na lidský organismus.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

12.2.2022 23:28 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Žádnou opičku nevyspávám, alkohol piji spíše výjimečně. A také nic nehulím; když už, tak si vychutnávám houbičky původem z některých jihočeských luhů a hájů.

Ta syrová strava by nevadila, protože bych měla vlčí zuby, způsob trávení a vlčí chutě. Spíš je blbé, že ta střední doba dožití u divokých vlků je poměrně krátká. Myslím, že ve svém předchozím životě jsem byla ondatrou někde na Třeboňsku, což bylo celkem fajn, ale délka života také nic moc. Být Homo sapiens je z tohoto hlediska terno.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.2.2022 10:03 Reaguje na Majka Kletečková
Těmi houbičkami jste myslela lysohlávky?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

13.2.2022 21:41 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Dnes bylo ideální počasí na vycházku, takže jsem byla na houbách. K jídlu jsem ale našla jen samou drobotinu – ucho Jidášovo, sametonožky a kržatky zimní. Skončily v polévce.

Lysohlávky mezi houbičky také řadím, ale mně známá místa, kde se vyskytují, jsou daleko od mého bydliště. Pro ty druhy lysohlávek, které jsou halucinogenní, platí, že na různých místech obsahují stejně velké plodnice téhož druhu různé množství halucinogenních látek a různí lidé jsou na ně různě citliví, takže jejich účinky jsou dosti nepředvídatelné. Dostala jsem tip, že tajemná Psylocibe s. var. bohemica roste prý hojně v ČB ve Čtyráku na louce u studentských kolejí. Hledala jsem ji tam několikrát v době jejího růstu, ale buď špatně vidím a nebo studenti z Přírodovědné fakulty JČU tam byli vždy dříve než já. Jejich koleje jsou vysoké věžáky, ale zatím jsem nezaznamenala, že by z některého okna nějaký student vypadl. Ale stejně kdo ví, co mají v mrazácích.

Hodně jsem se odchýlila od „vlků“, tak nevím, zda je vhodné se o houbičkách takhle vykecávat. Loučím se, dobrou noc.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

13.2.2022 13:13 Reaguje na Majka Kletečková
Tak vy jste v podstatě paní Klečková nepůvodní invazivní druh ???? To by mnohé vysvětlovalo. Ondatra je u nás nepůvodní a pochází ze severní Ameriky. Petrův |Zdar
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.2.2022 18:06 Reaguje na Jan Knap
To asi v příručce DUHY nebylo.
Odpovědět
kk

karel krasensky

12.2.2022 20:59 Reaguje na Majka Kletečková
Musíte mít kvalitní matroš,ale už to radějí nehulte a nechte to mladším.Taky už jsem toho nechal protože na mě šlo,že jsm siamské dvojče
Odpovědět
Hu

Hunter

14.2.2022 09:16
Vlhký sen o tom stát se v příštím životě smradlavou zablešenou potvorou mě připadá trošku úchylný. Já to řikám pořád, že ty ekologisti to nemají v hlavičce úplně v pořádku :-).
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

14.2.2022 14:19 Reaguje na Hunter
A co teprve , až by na ni vyrukovala pí Kletečková ml. se svou smečkou nebojácných pasteveckých psů :-) , nenapadajících kolemjdoucí turisty a žijících z misky ovčího mlíčka denně.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

17.2.2022 11:22 Reaguje na Petr Pekařík
Ono se to musí ještě pár let vydržet a potom, pokud bude uvažovat pořád stejně , může být z vážené členky ČSOP v příštím životě nakonec třeba muzejní exponát či předložka.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist