https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/anglicka-policie-obarvila-modrou-lagunu-aby-odradila-turisty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Anglická policie obarvila "Modrou lagunu", aby odradila turisty

13.4.2020 00:27 (ČTK)
Anglická policie obarvila vodu ve vápencovém lomu v Harpur Hillu na černo.
Anglická policie obarvila vodu ve vápencovém lomu v Harpur Hillu na černo.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ani celonárodní karanténa nezabránila anglickým uživatelům instagramu, aby se hromadně vydávali ke dvěma bývalým vápencovým lomům v Harpur Hillu, které si díky své jasně modré vodě vysloužily přezdívku "Modrá laguna". Policie se proto rozhodla pro radikální krok, aby fotekchtivým návštěvníkům vzala vítr z plachet - obarvila vodu na černo, napsal zpravodajský server CNN.
 

23. března 2020 zakázal britský premiér Boris Johnson obyvatelům opouštět domovy, aby zabránil dalšímu šíření koronaviru. "Pokud nebudete tato nařízení dodržovat, policie bude mít pravomoci k jejich prosazení," řekl Johnson, který byl sám pozitivně testován na koronavirus.

Dva bývalé vápencové lomy v Harpur Hillu si díky své jasně modré vodě vysloužily přezdívku "Modrá laguna".
Dva bývalé vápencové lomy v Harpur Hillu si díky své jasně modré vodě vysloužily přezdívku "Modrá laguna".
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Navzdory tomu ale podle policie lidé dál navštěvovali nepoužívaný lom, který je oblíbenou turistickou atrakcí. "Proto jsme se na toto místo vydali a použili jsme barvivo na vodu, aby vypadala méně atraktivně," uvedla policie z nedalekého Buxtonu a dodala: "Prosím, zůstaňte doma."

Není to poprvé, co se malebné laguny v lomu ležícím asi tři hodiny jízdy severozápadně od Londýna zbarvily na černo. Tyto vodní plochy sice mohou vypadat jako tropický ráj, ale podle oficiálních činitelů obsahuje voda toxické chemikálie a její pH dosahuje 11,3 - například čpavek pro domácí použití má pH 11,5 a bělidlo na prádlo zhruba 12.

Nápisy kolem lomu turisty varují, že voda obsahuje vraky automobilů, mršiny zvířat a odpadky. A pokud ani to nepomůže, přebarví policie čas od času vodu na černo, aby lidem zabránila v ní plavat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist