https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/anketa-ekolistu-ekologickym-problemem-ceska-jsou-fotovoltaicke-elektrarny-na-zelenych-loukach-svoboda-a-prima-demokracie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Anketa Ekolistu: Ekologickým problémem Česka jsou fotovoltaické elektrárny na zelených loukách, tvrdí Svoboda a přímá demokracie

27.9.2017 07:51 | PRAHA (Ekolist.cz)
"Sluneční panely patří na střechy, na polích bychom měli pěstovat tradiční potraviny, ne produkty určené ke spálení."
"Sluneční panely patří na střechy, na polích bychom měli pěstovat tradiční potraviny, ne produkty určené ke spálení."
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Redakce Ekolistu oslovila všechny politické strany a hnutí, která kandidují do Poslanecké sněmovny, s krátkou anketou. Zde si můžete přečíst odpovědi Svoboda a přímá demokracie. Její volební program je zde.
 

1. Letos byla schválena úprava stavebního zákona, která podle odborníků a neziskových organizací povede k vyloučení veřejnosti z povolovacích řízení. Jste s touto novou úpravou spokojeni, nebo se pokusíte vrátit původní stav?

Samo o sobě měla novela stavebního zákona několik desítek pozměňovacích návrhů a tím mohla hned od počátku působit kontroverzně. Politika je vždy kompromis a nic není černobílé. Výsledkem je stavební zákon, který má zjednodušit, ztransparentnit a zrychlit získávání stavebních povolení.

2. Jak se zdá, proces hledání trvalého úložiště jaderného odpadu nepostupuje nijak hladce. Máte představu, jak by se měla tato situace vyřešit?

Proces trvalého úložiště jaderného odpadu je citlivá záležitost nejen v očích veřejnosti. V dlouhodobém horizontu se počítá s úložištěm jaderného odpadu okolo r. 2050. Predikovat dneska, jak vše dopadne, je věštění z křišťálové koule. Doufám jen, že do té doby bude lidstvo technologicky natolik zdatné, že jaderný odpad se bude moci dále zpracovávat a trvalá jaderná úložistě nebudou zapotřebí. V současné době máme po České republice tzv. meziúložiště, která nejsou zdaleka kapacitně zaplněna.

3. Velkým tématem posledních let je zemědělská půda, její úbytek kvůli erozím či úbytek její kvality kvůli nešetrnému hospodaření. Budete se tématu ochrany zemědělské půdy věnovat? Co konkrétně chcete prosadit?

Dlouhodobě prosazuji ochranu vodních zdrojů. Pocházím ze Zlínského kraje, konkrétně jsem dlouhodobě proti zastavění Holešovské zóny, kde má vzniknout rozsáhlá průmyslová zóna. Tato lokalita je bohatou zásobárnou podzemní vody.

Ztrácí se nám tradiční zemědělská půda a chybí přirozené mokřady v krajině. Vadí mi výsadba monokultur, jakou jsou řepka anebo kukuřice. Navíc místo obilí máme nejúrodnější lány zaplněny foto elektrárnami. To jsou věci, které bych rád změnil k lepšímu.

4. V souvislosti se snahou zadržet vodu v krajině se hovoří i o možnosti vystavět nové přehrady. Je to podle vás vhodné řešení? Kde by podle vás mohli nové přehrady vzniknout?

Není třeba řešit důsledek, ale hlavně příčinu problému. Tedy lépe hospodařit se zemědělskou půdou a zasazovat se o ochranu životního prostředí např. budováním mokřadů, remízků, rybníků apod.

5. Pokud se v budoucím volebním období bude rozhodovat o dostavbě českých jaderných elektráren, podpoříte ji?

Ano, podpořím. Jsem přesvědčen, že výroba energie z jádra je tzv. nejčistější dosavadní variantou.

6. Co je podle vás největší ekologický problém Česka? A jak chcete přispět k jeho řešení?

Nešetrné hospodaření se zemědělskou půdou. Výsadba monokultur, především kukuřice a řepky. Jedním z nich jsou fotovoltaické panely na zelených loukách, které nám tady „záhadně“ rostou ve velikém množství. Sluneční panely patří na střechy, na polích bychom měli pěstovat tradiční potraviny, ne produkty určené ke spálení.

7. Kdo by podle Vás měl být příštím ministrem životního prostředí a proč?

Dosavadní spolupráci se současným ministrem Brabcem hodnotím pozitivně.

Ve funkci ministra si dokážu představit mnoho erudovaných lidí, např. z řad náměstků ministra ŽP nebo předsedu výboru pro životní prostředí Robina Böhnische.

Odpovědi připravil Jaroslav Holík, poslanec PSP ČR, místopředseda Výboru pro životní prostředí, člen rady SFŽP ČR.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist