https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/anketa-ekolistu-kriticky-je-problem-s-ovzdusim-castecne-by-mel-pomoci-antifosilni-zakon-tvrdi-pirati
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Anketa Ekolistu: Kritický je problém s ovzduším, částečně by měl pomoci antifosilní zákon, tvrdí Piráti

6.10.2017 01:48 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jako kritický vidí Piráti problém s ovzduším. Řešit by ho částečně mělo přijetí antifosilního zákona. Ilustrační obrázek.
Jako kritický vidí Piráti problém s ovzduším. Řešit by ho částečně mělo přijetí antifosilního zákona. Ilustrační obrázek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Redakce Ekolistu oslovila všechny politické strany a hnutí, která kandidují do Poslanecké sněmovny, s krátkou anketou. Zde si můžete přečíst odpovědi Pirátů. Jejich volební program je zde.
 

1. Letos byla schválena úprava stavebního zákona, která podle odborníků a neziskových organizací povede k vyloučení veřejnosti z povolovacích řízení. Jste s touto novou úpravou spokojeni, nebo se pokusíte vrátit původní stav?

Ano, jsme nespokojeni se současnou úpravou. Chceme se zasadit o navrácení práv účasti v řízeních.

2. Jak se zdá, proces hledání trvalého úložiště jaderného odpadu nepostupuje nijak hladce. Máte představu, jak by se měla tato situace vyřešit?

Rozhodně by se měla řešit ve spolupráci s dotčenými obcemi a ty by měly mít právo být součástí rozhodování. Hlavně nesmíme zapomenout, že takto přijmeme zodpovědenost i za mnoho generací po nás.

3. Velkým tématem posledních let je zemědělská půda, její úbytek kvůli erozím či úbytek její kvality kvůli nešetrnému hospodaření. Budete se tématu ochrany zemědělské půdy věnovat? Co konkrétně chcete prosadit?

Chceme se věnovat strategii hospodaření s ohledem na omezení erozivních účinků. Omezit pěstování plodin jako řepka, kukuřice a jiné plodiny s podporou pěstované např. jako vsázka do bioplynových stanic a pod..

Předvolební servis Ekolistu

Odpovědi dalších stran na anketu Ekolist a výtahy environmentálních bodů politických stran najdete pěkně pohromadě na speciální stránce Volby do Poslanecké sněmovny 2017.
4. V souvislosti se snahou zadržet vodu v krajině se hovoří i o možnosti vystavět nové přehrady. Je to podle vás vhodné řešení? Kde by podle vás mohli nové přehrady vzniknout?

Plánované přehrady problém s vodou rozhodně neřeší. To, že máme buď vody málo, nebo moc, je způsobeno zejména hospodařením s vodou už v krajině a následně nárůstem zpevněných ploch. Je potřeba změnit chování a napravovat chyby, které jsme se napáchali. Mělo by zase přibýt lužních lesů, suchých poldrů, měli bychom opět začít zadržovat vodu v krajině. Namísto jejího urychlování.

5. Pokud se v budoucím volebním období bude rozhodovat o dostavbě českých jaderných elektráren, podpoříte ji?

Jaderná energetika jistě nedohrála ještě poslední dějství. Její budoucnost ale vidíme zejména v inovacích. Za současné technologie by to bylo jen měnění závislosti za závislost. V tomto případě by to do budoucna znamenalo, také závislost na dovozu paliva, tudíž i na jiném státě. Obří státní garance, mnoho peněz nenávratně vylouděných od daňových poplatníků a spoustu dalších komplikací.

6. Co je podle vás největší ekologický problém Česka? A jak chcete přispět k jeho řešení?

Jako kritický vidíme problém s ovzduším. Částečně přijetím antifosilního zákona. Pokračující podporou pro lokální topeniště, malovýrobce energií jako energeticky soběstačné obce a samozásobitele. Částečnou decentralizací CZT.

7. Kdo by podle Vás měl být příštím ministrem životního prostředí a proč?

Samozřejmě, že naše Dana Balcarová :).

Anketu zodpověděl Jan Nezhyba, garant dlouhodobého programu Životní prostředí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist