https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/anketa-ekolistu-ministr-zivotniho-prostredi-by-nemel-chtit-slouceni-s-ministerstvem-zemedelstvi-rika-top-09
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Anketa Ekolistu: Ministr životního prostředí by neměl chtít sloučení s ministerstvem zemědělství, říká TOP 09

10.10.2017 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
"Ministrem životního prostředí by neměl být někdo, kdo ho chce sloučit s ministerstvem zemědělství". Ilustrační snímek.
"Ministrem životního prostředí by neměl být někdo, kdo ho chce sloučit s ministerstvem zemědělství". Ilustrační snímek.
Redakce Ekolistu oslovila všechny politické strany a hnutí, která kandidují do Poslanecké sněmovny, s krátkou anketou. Zde si můžete přečíst odpovědi TOP 09. Její volební program je zde.
 

1. Letos byla schválena úprava stavebního zákona, která podle odborníků a neziskových organizací povede k vyloučení veřejnosti z povolovacích řízení. Jste s touto novou úpravou spokojeni, nebo se pokusíte vrátit původní stav?

Podoba novely stavebního zákona není ideální, a proto pro ni TOP 09 nehlasovala. TOP 09 je pro účast veřejnosti v povolovacích procesech, tak jak je obvyklé ve vyspělých demokraciích. Na druhou stranu všichni víme, že neziskové organizace si v některých případech nezískaly v očích veřejnosti nejlepší pověst a procedurálně blokovaly stavby i v případech, kdy byl prokazatelně dopad na ŽP pozitivní.

Předvolební servis Ekolistu

Odpovědi dalších stran na anketu Ekolist a výtahy environmentálních bodů politických stran najdete pěkně pohromadě na speciální stránce Volby do Poslanecké sněmovny 2017.

2. Jak se zdá, proces hledání trvalého úložiště jaderného odpadu nepostupuje nijak hladce. Máte představu, jak by se měla tato situace vyřešit?

Je potřeba posoudit, pokud se nenalezne ve shodě s místní samosprávou vhodné místo, zda pro ČR je strategické vlastní jaderné úložiště vybudovat. Nebo hledat řešení mimo území ČR, tak jako jiné evropské země.

3. Velkým tématem posledních let je zemědělská půda, její úbytek kvůli erozím či úbytek její kvality kvůli nešetrnému hospodaření. Budete se tématu ochrany zemědělské půdy věnovat? Co konkrétně chcete prosadit?

Vytvořením nástrojů v zemědělské politice podpoříme konkrétním opatřením v krajině, které významně omezí půdní erozi, zvýšením podílu organické hmoty a změnou agrotechnických postupů (zmenšení půdních bloků, rotace plodin, omezení chemizace aj.) Chceme zásadním způsobem revidovat ochranu půdního fondu. Upravíme legislativu tak, aby jeden z hlavních nástrojů ochrany půdy před jejím ničením, byl jednoduchý, srozumitelný a účinný.

4. V souvislosti se snahou zadržet vodu v krajině se hovoří i o možnosti vystavět nové přehrady. Je to podle vás vhodné řešení? Kde by podle vás mohli nové přehrady vzniknout?

Podle nás nemá smysl chránit zemědělskou a lesní půdu v záplavových oblastech před povodněmi, nezastavěné nivy mají sloužit k retenci a rozlivům vod. Dejme prostor řekám. Revitalizace vodních toků, menších vodních ploch – rybníků a mokřadů – jsou tou zásadní cestou, jak zadržet vodu v krajině. Velké přehrady jsou až na úplném konci řady nástrojů při řešení této problematiky.

5. Pokud se v budoucím volebním období bude rozhodovat o dostavbě českých jaderných elektráren, podpoříte ji?

Rozhodnutí o prodloužení životnosti některé ze stávajících elektráren musí předcházet vyjasnění otázek kolem odpadu a financování, resp. státní garance.

6. Co je podle vás největší ekologický problém Česka? A jak chcete přispět k jeho řešení?

Půda, voda, ovzduší. Řešení nabízíme v předchozích odpovědích.

7. Kdo by podle Vás měl být příštím ministrem životního prostředí a proč?

O tom rozhodnou voliči a jednání budoucí koalice. Podle našeho názoru by to určitě neměl být někdo, kdo by chtěl ministerstvo ŽP sloučit s ministerstvem zemědělství.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist