https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arboriste-osetrili-kvasicky-oresak-strom-roku-2017
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arboristé ošetřili kvasický ořešák, Strom roku 2017

11.6.2019 00:29 | KVASICE (ČTK)
Arboristé včera ošetřili ořešák v zámeckém parku v Kvasicích na Kroměřížsku, který se stal Stromem roku 2017 v Česku. Stáří stromu se odhaduje na 230 let. Ořešák roste v parku, který v roce 1790 založil hrabě Jan Nepomuk Lamberg. / Ilustrační foto
Arboristé včera ošetřili ořešák v zámeckém parku v Kvasicích na Kroměřížsku, který se stal Stromem roku 2017 v Česku. Stáří stromu se odhaduje na 230 let. Ořešák roste v parku, který v roce 1790 založil hrabě Jan Nepomuk Lamberg. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Marek Olbrzymek / Strom roku
Arboristé včera ošetřili ořešák v zámeckém parku v Kvasicích na Kroměřížsku, který se stal Stromem roku 2017 v Česku. Stáří stromu se odhaduje na 230 let. Pětice arboristů z něj odstranila jmelí. Strom je stabilizovaný, má mohutný krásný kmen, je to opravdu úžasný strom, na periferních částech koruny měl však jmelí, řekl včera novinářům arborista Václav Štojdl.
 

"Jmelí bylo poměrně velké množství, je to poloparazit, který vysiluje strom," uvedl Štojdl. Arboristé včera jmelí odřezali, v zimě ořešák ošetří způsobem, díky kterému začne jmelí růst a nemělo by přežít, tím by se ho mohl strom zbavit. Odborníci dnes odstranili také nebezpečné suché či nalomené větve, které hrozily pádem.

Ořešák roste v parku, který v roce 1790 založil hrabě Jan Nepomuk Lamberg. "Vzrostlý strom vzbuzoval velkou úctu u obyvatel a sklízí obdiv i v dnešní době. V ročence Německé dendrologické společnosti z roku 1925 byl strom označen jako jeden z největších evropských exemplářů," uvedla již dříve Anna Petříková z Nadace Partnerství, která anketu Strom roku pořádá. Obvod kmene stromu měří přes 670 centimetrů.

Od doby zpřístupnění parku veřejnosti se stal ořešák cílem častých návštěv lidí z Kvasic a okolí. Stromu hrozila zkáza, ke které přispěly i povodně v roce 1997, kdy byl park zaplaven. Díky odbornému zásahu se však strom podařilo zachránit a zůstává neodmyslitelnou ozdobou parku.

Park se postupně celý revitalizuje. "V příštím roce nás čeká poslední etapa, hlavně výsadky keřů, ořezy," uvedl starosta Kvasic Dušan Odehnal (ODS).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist