https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/archeologove-nasli-v-izraeli-zkamenely-kel-obriho-pravekeho-slona
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Archeologové našli v Izraeli zkamenělý kel obřího pravěkého slona

31.8.2022 19:02 | JERUZALÉM (ČTK)
V jižním Izraeli archeologové objevili zkamenělý kel obřího pravěkého slona, který se kdysi pohyboval v oblasti Středomoří. Podle odborníků objev nabízí vzácný pohled na život dávných obyvatel této oblasti. Stáří 2,5 metru dlouhého sloního klu se odhaduje na přibližně půl milionu let, uvedla agentura Reuters.
 

Vědci zkamenělinu objevili v oblasti, kde byly dříve nalezeny i kamenné a křemenné nástroje a další zvířecí pozůstatky. Tento prehistorický druh, v latině známý jako Palaeoloxodon antiquus, se podle vědců vyznačoval rovnými kly.

"Jedná se o největší kompletní fosilní kel, který byl kdy nalezen v Izraeli nebo na Blízkém východě," uvedl v prohlášení vedoucí výzkumu, prehistorik Avi Levy.

Tento vyhynulý druh slona, který byl mnohem větší než dnešní sloni afričtí, byl součástí bohaté fauny této oblasti, kam patřil i divoký skot, koně, jeleni, divoká prasata a hroši. Lidé je lovili pro potravu a možná i pro jiné, symbolické účely. Odborníci se domnívají, že tento objev objasní některé nejasnosti.

Kel by měl být vystaven ve stálé výstavní síni v Národním ústavu pro archeologii Izraele v Jeruzalémě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist