https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arnika-dalsi-duvod-proc-jsou-obaly-z-pvc-spatne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arnika: další důvod, proč jsou obaly z PVC špatné

9.4.2009 10:28 | PRAHA (Ekolist.cz)
Sdružení Arnika nechalo otestovat potravinové obaly z PVC, které nakoupilo v různých supermarketech. „U tří obalů bylo prokázáno uvolňování nebezpečné látky bisfenol A do potravin,“ říká Jindřich Petrlík z Arniky s tím, že povolené limity překročeny nebyly. Společnost Ahold, kde byly tyto tři konkrétní obaly nakoupeny, plánuje náhradu obalových materiálů z PVC.
 

Pavel Mikoška, Petr Chadraba a Jindřich Petrlík
„Oni za nás dělají kus užitečné práce a pomáhají nám hlídat kvalitu. Při řešení problému pak s námi spolupracují a nabízejí alternativy,“ říká na adresu Arniky Pavel Mikoška z Aholdu.
Na snímku zleva Pavel Mikoška a Petr Chadraba ze společnosti Ahold a Jindřich Petrlík z Arniky na včerejší společné tiskové konferenci.
Foto: Martin Mach Ondřej/Ekolist.cz
Arnika nechala u odborné laboratoře otestovat 23 potravinových obalů, z toho 22 obalů bylo z PVC a jeden PET. U tří obalů, které byly shodnou okolností zakoupeny v supermarketu Albert společnosti Ahold, se prokázalo uvolňování látky bisfenol A do potravin. Jednalo se o obaly sýru, celeru a čabajské klobásy. Zjištěná množství byla menší, než povoluje vyhláška ministerstva zdravotnictví. Přesto je podle Arniky toto zjištění důležité v tom, že tato látka, která narušuje hormonální systém člověka, způsobuje neplodnost, rakovinu prsu a prostaty, poruchy pozornosti nebo negativně ovlivňuje funkci štítné žlázy, se vyskytuje i v potravinových obalech.

Arnika tím poukazuje na nevhodnost využívání PVC coby obalového materiálu. Podle Jindřicha Petrlíka je z hlediska životního cyklu nejhorším materiálem právě PVC. Obsahuje celou řadu přísad, které nejsou v materiálu pevně vázané a uvolňují se do prostředí. Nevhodným obalem je i polystyren (PS). Mezi dobré alternativy se počítá polypropylen (PP) a polyethylen (PE). „Co se týče environmentálních vlastností, pak ideální jsou bioplasty,“ říká Petrlík s tím, že se však nemusí hodit pro všechna použití.

Společnost Ahold podle tvrzení svých zástupců s Arnikou spolupracuje již delší dobu. „Naší prioritou je prodávat kvalitní a zdravé potraviny. Pokud nás někdo upozorní, že náš obal je špatný, pak se to snažíme napravit,“ říká Pavel Mikoška, ředitel oddělení kvality společnosti Ahold. Podle jeho slov je výhoda, když se při řešení takového problému spolupracuje.

Potíž je však s tím, že PVC jako obalový materiál má kromě nízké ceny i své přednosti. Aby totiž potraviny zůstaly dlouho čerstvé, musí mít obalový materiál – například fólie, do které je balen sýr – minimální propustnost kyslíku a par. Některé alternativní materiály dosáhnout stejných vlastnosti jako PVC jen za cenu větší tloušťky obalu, což má pak vliv na náklady. Jiné materiály nejsou vhodné pro balicí technologii, kterou společnost používá.

Aholdu se nicméně podařilo najít jiný než PVC materiál, který má dostatečně nízkou propustnost kyslíku a par. „Abychom ověřili, zda na naší balicí technologii nepůsobí problémy, nechali jsme naše zaměstnance s materiálem pracovat, aniž by věděli, že jde o jiný materiál. Ukázalo se, že vhodný je,“ říká Mikoška. Ahold si také u zákazníků ověřoval, zda změnu zaregistrovali a jak jsou s ní spokojeni. Pro zákazníky byl alternativní materiál pohledově i hmatově srovnatelný s původní fólií z PVC. „Nyní se chystáme najet na duální systém, kdy budeme používat oba materiály. Pracujeme na tom, abychom tam, kde to jde, PVC nahradili. Tam, kde nebude jiná možnost, zůstaneme u PVC,“ říká Pavel Mikoška.

Pavel Mikoška – přestože výsledek testu Arniky poukazuje na prodejny společnosti Ahold – si práci Arniky pochvaluje. „Oni za nás dělají kus užitečné práce a pomáhají nám hlídat kvalitu. Při řešení problému pak s námi spolupracují a nabízejí alternativy,“ vysvětluje Pavel Mikoška. „Naší prioritou je být transparentní a dělat věci dobře. A v tom nám takováto zjištění pomáhají.“

Co je Bisfenol A?

Podle informací sdružení Arnika je bisfenol A jednou z nejpoužívanějších chemických látek světa. Jde totiž jednu z hlavních přísad při výrobě plastových výrobků. Vyskytuje se například v dětských lahvích, nádob na uchování potravin, v malých kuchyňských spotřebičích, lahvích na vodu, ale také v neplastových obalech - v nápojových plechovkách nebo konzervách s potravinami.

Více informací o vlastnostech bisfenolu A a jeho zdrojích lze načerpat z překladu studie Přátel Země, nazvaný "Slastná nevědomost o bisfenolu A", který vydala Arnika. K dostání na adrese sdružení.

Sdružení Arnika se dlouhodobě snaží o omezení používání PVC. Více viz stránky kampaně Nehrajme si s PVC.


reklama

 
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist