https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arnika-se-odvola-proti-rozhodnuti-cizp-o-ekologicke-ujme-na-rece-becve
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arnika se odvolá proti rozhodnutí ČIŽP o ekologické újmě na řece Bečvě

4.8.2023 01:55 (ČTK)
Foto | Miroslav Přikryl / Český rybářský svaz
Spolek Arnika se odvolá proti rozhodnutí České inspekce životního prostředí (ČIŽP), která v červenci zamítla žádost o uložení nápravných opatření možné ekologické újmy na řece Bečvě. Spolek podal žádost kvůli úniku velkého množství neznámých látek do Bečvy 20. září 2020, následkem čehož došlo k otravě a úhynu živých organismů. Vyplývá to z tiskové správy spolku.
 

"Z rozhodnutí ČIŽP, a především z jeho odůvodnění máme velmi špatný pocit. Orgány odpovědné za posuzování havárie by měly vylepšit své postupy a poskytnout veřejnosti relevantní a objektivní informace o dopadu této vážné události na životní prostředí," řekl Kamil Repeš, vedoucí kampaně spolku Arnika Řeky bez jedů.

Žádost o zahájení řízení o uložení nápravných opatření ve věci odstranění následků možné ekologické újmy na řece Bečvě podala Arnika společně s Vsetínským fórem a místní pobočkou Českého rybářského svazu ve městě Hustopeče nad Bečvou. Podle Arniky je zamítnutí zvláště významným krokem, protože jde o první případ, kdy se využívá zákon o přecházení ekologické újmě pro řešení takového incidentu.

Odůvodnění zamítnutí žádosti podle názoru Arniky bagatelizuje havárii na Bečvě a může vyvolat dojem, že havárie nebyla tak závažná, jak tomu bylo ve skutečnosti. Spolek pochybuje i o tom, jak dobře je napsaný zákon o ekologické újmě.

ČIŽP ve vyjádření ze 14. července uvedla, že ve správním řízení bylo nutné posoudit, zda byla následkem havárie způsobena ekologická újma tak, jak je definována v zákoně o ekologické újmě. Pro posouzení si vyžádala znalecké posudky Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a odborná vyjádření Povodí Moravy, s.p. a Výzkumného ústavu Vodohospodářského T. G. Masaryka.

Z posudků a vyjádření, které Arnika v minulosti kritizovala, podle ČIŽP nevyplynulo, že by v důsledku uvedené havárie došlo k naplnění zákonných znaků vzniku ekologické újmy. Proto ČIŽP žádost zamítla.

Podle Arniky je hlavním problémem absence informací o chemické látce nebo látkách, které způsobily havárii, posudky označil za nedostatečně komplexní a objektivní.

Spolek chce intenzivně komunikovat s ministerstvem životního prostředí, které připravuje novelu zákona o ekologické újmě. Jejím cílem je odstranit současnou obtížnou aplikovatelnost uvedeného zákona a mimo jiné lépe definovat zákonný pojem "ekologická újma".

Podle ČIŽP způsobily ekologickou havárii na Bečvě kyanidy. Havárie postihla řeku v neděli 20. září 2020, a to v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Toxické látky podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy přibližně na 40 kilometrech toku. Kauzou se od konce letošního ledna zabývá vsetínský okresní soud.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

4.8.2023 11:27
ČIŽP je naprosto zbytečný úřad a je třeba jej zrušit.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

4.8.2023 15:55
No co to je ekologická újma? Je to zničení biotopu? Pokud ano, tak zničení biotopu neprokáží. Bohužel.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

4.8.2023 15:58 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ale co pak je vyfrézování pařezů, nebo vyhořelý les?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist