https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/asi-dve-ste-studentu-v-ulicich-brna-demonstrovalo-za-klimaticky-odpovednou-vladu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Asi dvě stě studentů v ulicích Brna demonstrovalo za klimaticky odpovědnou vládu

24.9.2021 20:37 | BRNO (ČTK)
Foto | Fridays For Future Česká republika / Facebook
Centrem Brna prošly asi dvě stovky studentů, aby před blížícími se volbami upozornili na klimatickou krizi. Organizátoři a další řečníci nejprve upozornili na dopady změn klimatu. "Z těchto voleb musí vzejít vláda, které nebude lhostejný boj za klimatickou spravedlnost," řekl Ctibor Prokop, student tišnovského gymnázia a mluvčí hnutí Fridays for Future.
 

"Právě my a naše děti pocítíme změny klimatu nejsilněji. Většina z nás ale při těchto volbách hlasovat nemůže. Potřebujeme, aby voliči a voličky hodili hlas stranám, které mají konkrétní plány na změnu, nebo to už prokázaly. Ty jsou schopné klimatickou krizi řešit," uvedla Monika Búřilová, studentka brněnského gymnázia na Slovanském náměstí.

Členové hnutí Fridays for Future zformulovali klimatické požadavky, podle nichž by lidé měli vybírat budoucí českou vládu. Je mezi nimi například udržení oteplení planety pod 1,5 stupně Celsia, přechod od preferování hrubého domácího produktu ke zjišťování stavu přírody a klimatu nebo ochrana klimatu jako priorita příští vlády. Politické strany pak podle těchto kritérií oznámkovali, nejlépe podle aktivistů dopadli Piráti se Starosty a Strana zelených.

Na demonstraci vystoupili jako řečníci environmentální aktivisté. "Pište e-maily svým politikům. Čím víc o tom budeme mluvit, tím těžší pro ně bude nás ignorovat," vyzval studenty astrofyzik a environmentalista Jan Hollan.

Středoškoláci s transparenty prošli ulicemi Brna. Provolávali hesla "Uhlí patří pod zem" nebo "Chceme činy, žádné sliby". Z Dominikánského náměstí zamířili přes Jánskou a Českou ulici na Komenského náměstí, kde se shromáždění rozešlo. Na bezpečnost demonstrujících dohlíželi strážníci, kteří zastavovali dopravu.

Akci Fridays for Future iniciovala švédská studentka Greta Thunbergová v roce 2018. Jde o páteční stávku středoškoláků, kteří se místo školy zúčastní demonstrace upozorňující na změny klimatu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

24.9.2021 21:33
"A co tedy má vláda udělat?" "Něco. A hlavně rychle." :D
Odpovědět
RV

Richard Vacek

24.9.2021 21:44
Nejlépe, když půjdou příkladem.
Odpovědět

Viktor Šedivý

24.9.2021 22:26
Chtějí činy?
A co třeba dát pořádně přes hubu všem, co se nám snaží zničit budoucnost nesmyslnými požadavky zejména na energetiku? Na logické argumenty ta pakáž neslyší, tak holt něco pro jednodušší jedince.
Odpovědět
Pe

Petr

24.9.2021 23:42 Reaguje na Viktor Šedivý
Myslíte těm, co v zimě topí na třicet, v létě nonstop klima, byt plný jednoúčelových spotřebičů, venku ani krok bez auta a každý svým vlastním? Ano, to máte pravdu, požadavky takovýchto "spotřebitelů" na energetiku ničí naši budoucnost.
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.9.2021 01:21 Reaguje na Petr
Mám na mysli ty, kteří se domáhají zničení páteře výroby elektrické energie - elektráren na uhlí - aniž by znali reálnou cestu, jak tyto zdroje nahradit.
Jediná myslitelná náhrada, jaderné elektrárny, jsou totiž kvůli působení zelené pakáže v Evropě v takové nemilosti, že výstavba je stěží realizovatelná.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

25.9.2021 10:31 Reaguje na Viktor Šedivý
Paně Šedivý, tihle nemyslí v relacích něco nahradit. Oni to mají tak, že oni poručí, a politici, starejte se tak, abychom to v žádném případě na poklesu životní úrovně nepocítili, je to přeci jejich starost.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

25.9.2021 10:24 Reaguje na Petr
Rozumím, vy tedy se nám snažíte nalhat, že vy v zimě máte v obydlí těsně nad nulou, spotřebiče nepoužíváte žádné, a Váš denní příjem potravin je 800 Kcal. To je totiž milej zlatej Váš příděl, pokud nebudou spotřebovávány fosilní zdroje. Čím to, že Vám prostě nevěřím. Vy v komunikaci s námi používáte jednoúčelový spotřebič, který je vyroben z ropy, a fosilních vstupů, a je napájen fosilní energií. Takže šup, šup, zkuste nějaký obnovitelný bezfosilní způsob komunikace, pokud si dobře pasmatuji, tak Kurt Vonnegut v knize snídaně šampionů psal o civilizaci, která se dorozumívala stepováním a pšoukáním.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

25.9.2021 10:37 Reaguje na Petr
Co myslíte pod označením "jednoúčelový spotřebič"? Máte představu, jak Vaše maminka docílí toho, že chodíte čistě oblečen? Používá jednoúčelový spotřebič - pračku. Víte proč ty hadry na Vás nejsou, jako když vypadnou krávě z huby? Vaše maminka používá jednoúčelová spotřebič- žehličku. Máte představu, jak se docílí toho, že máte doma teplé jídlo na stole? Vaše maminka používá jednoúčelový spotřebič - sporák. To, že to jídlo je zdravotně nezávadné, je díky tomu, že jej maminkla uchovává v jednoúčelovém spotřebiči-chladničce. Vyjmenoval jsem čtyři nejrozšířenější spotřebiče v domácnosti, a nyní popište, jakéže příkoří Vám způsobují, jak Vám ničí život, a jak chcete tyto nahradit.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

25.9.2021 11:57 Reaguje na Petr
Já bych řekl, že ti, co jezdí po jednom v autě, jsou třeba servisní technici, nebo obchodníci. To víte, i léky do špitálu je potřeba dovézt. A obvykle je tam veze obchodní reprezentant autem, a jede sám. A co se týče té klimatizace, tak neznám nikoho, kdo má klimatizovaný nadměrně velký dům s obrovskou spotřebou - tedy vlasně ano - král všech ekoteroristů, a král klimatických alarmistů Al Gore. Kolik si myslíte že je v ČR bytových jednotek s klimatizací? Zkuste to procentuálně. A pokud někdo klima má, tak obvykle má i tu fotovoltaiku pořízenou za dotace, protože ona se totiž na nic jiného, než na napájení klimatizace ta FV nehodí.
Odpovědět
ig

25.9.2021 12:27 Reaguje na Petr
Na kolik v zimě topíte?
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

25.9.2021 10:29 Reaguje na Viktor Šedivý
Neproduktivní. Je neproduktivní někoho tlouci bez užitku, Když tlouci, tak užitečně. Traktor je taková zvláštní mašinka, která podle těchto nedělá nic jiného, než vypouští skleníkové plyny. Máme podzim, pole je potřeba zorat. Takže zapřáhneme tyhle ekovědce do pluhu, najmeme plaváčky ze středního východu, které tito chtějí integrovat, dáme jim do rukou biče, aby důkladně motivovali ty tahouny, kteří jistě chtějí udělat pro klima něco užitečného :)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist