https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australanovi-ktery-zachranil-velrybi-mlade-hrozi-pokuta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Australanovi, který zachránil velrybí mládě, hrozí pokuta Video

24.5.2020 00:38 (ČTK)
Muži, kterému se podařilo velrybí mládě vyprostit ze sítě, přestože u sebe měl jen nůž, nyní hrozí pokuta až 27.000 australských dolarů.
Muži, kterému se podařilo velrybí mládě vyprostit ze sítě, přestože u sebe měl jen nůž, nyní hrozí pokuta až 27.000 australských dolarů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na málokoho lépe sedí rčení "pro dobrotu na žebrotu" než na Australana, který se u australského Zlatého pobřeží v malé loďce vydal zachránit velrybí mládě zapletené do protižraločích sítí. Muži, kterému se podařilo mládě vyprostit, přestože u sebe měl jen nůž, nyní hrozí pokuta až 27.000 australských dolarů (asi 445.000 korun), protože poškozování sítí chránících pobřeží před žraloky je trestné - stejně jako přílišné přibližování se k velrybám.
 
Muž, který zachránil velrybí mládě.
Muž, který zachránil velrybí mládě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Podle zpravodajského serveru news.com.au velrybí mládě zapletené do sítí zahlédl brzy ráno muž, který létal nad mořem s dronem a který se novinářům představil jen jako Django. Ohlásil případ úřadům, ale hodiny utíkaly a pomoc nikde. Muži došla trpělivost, skočil do loďky a vzal věci do vlastních rukou.

"Mám problém," řekl Django novinářům. "Tenhle den mě asi vyjde dost draho, ale to je jedno. Platí tu nějaké zákony a je to tak, jak to je. Myslím si, že většina lidí by udělala to, co já. Občas za to zkrátka musíte zaplatit," dodal.

V jakém stavu je zachráněné velrybí mládě, není známo, ale poté, co ho muž vyprostil ze sítí, odplavalo na volné moře.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2020 07:10
Potomky trestanců je třeba trestat. Za všechno. I za pomoc chráněné velrybě... Sítě se opraví, liknavost profesionálních záchranářů zůstává.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

24.5.2020 15:09
"... Ohlásil případ úřadům, ale hodiny utíkaly a pomoc nikde."
Doufám, že se v některém dalším článku dozvíme, proč na žádost o pomoc oficiální úřady včas nezareagovaly.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2020 16:08 Reaguje na Majka Kletečková
Domnívám se, že to v tichosti zametou, takových případů je tam asi více, což vede k otrlosti "profesionálů". Počkají, až se zvíře utopí či uhyne, potom ho v klidu vytáhnou. Zápasit s ním není asi jednoduché. Pán to vyřešil s nožem, na videu je však patrno, že velryba odplouvá s kusem sítě i s bójkou. Asi to má zachycené kolem ploutve, to jí může dělat velké problémy v budoucnu. Měli by tu síť lépe vymyslet (propnout), bo zejména v noci je to nebezpečná past. Nejvíc mě vadí projev toho moderátora, ten z hrdiny jako by se snažil udělat uličníka.

V dokumentech ukazují, kolik se z rybářských nevodů vyhodí odpadu. Končí tam i delfíni a jiní kytovci. Takže pro ně byla tato epizoda kapkou v moři...
Odpovědět
pp

pavel peregrin

24.5.2020 16:18 Reaguje na Karel Zvářal
V tomto případě se ale jednalo o protižraločí síť, nikoliv o rybářskou. Liknavost úřadů nelze zlehčovat, na druhou stranu ale poškození protižraločí sítě se asi v Austrálii postihuje dost důsledně.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2020 16:20 Reaguje na pavel peregrin
Rozřežou a spojí...
Odpovědět
pp

pavel peregrin

25.5.2020 09:28 Reaguje na Karel Zvářal
Vím, ale poškození se stalo a přesně by nám odpověděli asi jen Australané.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

31.5.2020 14:48
Tak to opravdu nevymyslíš. Chudák Australan. Za dobrotu na žebrotu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist