https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australie-prisla-za-tri-roky-o-30-procent-koalu-uvedla-nadace-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Austrálie přišla za tři roky o 30 procent koalů, uvedla nadace

22.9.2021 11:46 | SYDNEY (ČTK)
Za úbytkem stojí především vlny sucha, lesní požáry a kácení stromů za účelem nové výstavby.
Za úbytkem stojí především vlny sucha, lesní požáry a kácení stromů za účelem nové výstavby.
Austrálie za poslední tři roky přišla o 30 procent koalů medvídkovitých. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Australskou nadaci na ochranu koalů, podle níž za úbytkem stojí především vlny sucha, lesní požáry a kácení stromů za účelem nové výstavby.
 

Nadace odhadla, že v roce 2018 žilo v Austrálii více než 80 000 koalů, jejich počet ale klesl na letošních méně než 58 000. "Úbytek je poměrně dramatický," prohlásila předsedkyně neziskové organizace Deborah Tabartová, podle níž Austrálie potřebuje zákony na ochranu těchto živočichů.

Největší pokles populace koalů zaznamenal stát Nový Jižní Wales, kde požáry na přelomu let 2019 a 2020 zdevastovaly rozlehlé lesní porosty. Z některých oblastí státu ale koalové vymizeli již před příchodem ničivých ohňů.

"Starosti nám dělají místa jako západ Nového Jižního Walesu, kde kvůli suchu v uplynulých deseti letech zmizela voda z říčních systémů a uhynuly blahovičníky pobřežní, v jejichž korunách koalové žijí," podotkla Tabartová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.9.2021 13:32
Jestliže za 200 let kolonizace zmizelo v Austrálii 40% lesa, kontinent se více ohřívá, je více období sucha a požárů. Úbytek koal je během tří let dramatický, ale pokud nebude více klesat, mohla by se populace během pár let zbrchat - bude-li však mít k dispozici dostatečné množství stromů i blízkých vodních zdrojů. Z vadnoucích eukalyptů jim voda k doplnění tělních tekutin nestačí a koaly hynou žízní, nejen tedy následkem požárů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist