https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australsko-japonsky-vedecky-tym-natocil-ryby-v-rekordni-hloubce-osmi-kilometru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Australsko-japonský vědecký tým natočil ryby v rekordní hloubce osmi kilometrů

4.4.2023 01:25 (ČTK)
"Japonské příkopy byly neuvěřitelným místem k prozkoumání, jsou tak bohaté na život, dokonce až na samém dně," uvedl vedoucí expedice Alan Jamieson.
"Japonské příkopy byly neuvěřitelným místem k prozkoumání, jsou tak bohaté na život, dokonce až na samém dně," uvedl vedoucí expedice Alan Jamieson.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vědecký tým z Austrálie a Japonska natočil a odchytil ryby v rekordní hloubce více než osmi kilometrů pod mořskou hladinou, uvedla agentura Reuters. Expedice, která je součástí desetiletého výzkumu nejhlubší rybí populace na planetě, strávila na moři u jihu Japonska dva měsíce a mořské dno zkoumala pomocí dálkově ovládaných kamer. Ty zachytily druh ryby z čeledi terčovkovitých plovoucí v hloubce 8336 metrů v Boninském příkopu.
 

"Japonské příkopy byly neuvěřitelným místem k prozkoumání, jsou tak bohaté na život, dokonce až na samém dně," uvedl vedoucí expedice Alan Jamieson ze Západoaustralské univerzity, která na výzkumu spolupracovala s Tokijskou univerzitou mořské vědy a technologie.

Jamieson potvrdil, že tým odchytil dvě ryby druhu Pseudoliparis belyaevi do pastí nastražených v hloubce 8022 metrů v Japonském příkopu. Jedná se o první ryby odchycené více než osm kilometrů pod mořskou hladinou.

Kamery spuštěné z výzkumného plavidla typu DSSV Pressure Drop pak v Boninském příkopu zaznamenaly blíže neupřesněný druh ryby z čeledi terčovkovitých plovoucí o dalších více než 300 metrů hlouběji.

"Nedoceňujeme skutečnost, že to (hluboké moře) je v podstatě většina planety Země a že by se měly vynaložit prostředky na jeho pochopení a na to, abychom zjistili, jak ho ovlivňujeme a jak funguje," dodal Jamieson.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

4.4.2023 08:36
Pěkné akvarijní rybky. Těm vyhubení (nadměrný lov) určitě nehrozí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.4.2023 12:23
By mě zajímalo, jaká je tam teplota vody. Na pevnině by to byl už dost hic.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

4.4.2023 16:07
Auguste Picard při svém ponoru v batyskafu pozoroval rybky u dna Mariánského příkopu, tedy toto pozorování primát nemá.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist